Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Moskou

Moskou: niet alleen het financiële hart van Rusland, maar ook de grootste stad van Europa. Gegarandeerd dat Moskou het beeld van het Rode Plein bij je oproept. En dat is heel logisch. Want dit plein wordt gezien als het hart van Moskou. Het Rode Plein wordt ook beschouwd als het machtscentrum van Rusland, de plek met belangrijke tsarenpaleizen en kathedralen. De grootste eyecatcher van het plein? Dat is sowieso de Pokrovkathedraal. 
Daarnaast zal het Kremlin je ook niet ontgaan. Binnen dit fort vind je het Mausoleum van Lenin, de Russische revolutionair. Stalin werd hier aanvankelijk ook opgebaard, maar werd later in het geheim naar buiten verplaatst. Waarom precies? Omdat een tiran niet in zo’n eervolle ruimte behoorde te liggen, werd gezegd. Bij het Kremlin zal de Tsarenklok je ook opvallen, de allergrootste klok van de wereld! Deze joekel weegt zo’n 210 ton zwaar en is 6 meter hoog.
Op zo’n kwartiertje rijden van het Kremlin kun je Bunker 42 bezoeken. Deze bunker, gebouwd voor Stalin, is ontworpen tijdens de eerste nucleaire testen door de Sovjet-Unie. Dit historisch monument is zeker een bezoek waard.
Slapen als een tsaar? Dan moet je bij Hotel Ukraine zijn. Deze wolkenkrabber van zo’n 200 meter hoogte is het hoogste hotel van Europa. Het gebouw maakt deel uit van de Zeven Zusters, de zeven wolkenkrabbers in Moskou die moesten aantonen hoe machtig het communisme was. En dat is ook aan de binnenkant te zien! In het hotel kun je namelijk een shitload aan goudkleurige elementen spotten. Helaas moet je voor een nacht slapen heul diep in de portemonnee graven. Maar daar krijg je een olympisch zwembad, een sportschool van 600 meter lang, vijf restaurants en drie bars (waaronder één karaokebar!) voor terug…
Eten
In Rusland houden ze van een stevig en uitgebreid ontbijt. Zo begin je de dag hier met veel brood, worst, kaas, jam en ei. En als lunch? Probeer dan vooral  bliny  of  oladji : overheerlijke Russische pannenkoeken met een hartige vulling, zure room en honing. Daar zeg je sowieso geen nee tegen. Ook kun je Rusland niet verlaten, zonder een flinke portie beef Stroganoff te hebben besteld. Dit ga je tijdens je reis gegarandeerd genoeg tegenkomen. Leuk feitje: kaviaar is het bekendste wat Rusland ooit heeft voortgebracht!
Een typische Russische drank is de licht gegiste brooddrank  kvas . Ook is Rusland natuurlijk een wodka walhalla. Dat moet geen verrassing zijn. Wodka wordt hier zelfs per gram vermeld!
Vervoer
Over het rondreizen door Moskou hoef je je geen zorgen te maken. Het metrosysteem brengt je namelijk in alle hoeken en gaten van de stad. Bovendien is het Russische metrostelsel een attractie op zichzelf. De elegante stations met gouden elementen zijn namelijk een lust voor het oog! Goed om te weten: in Moskou koop je geen kaartje voor een rit. Net zoals in Nederland, check je in en uit met een smartcard. Maar als Nederlander kun je natuurlijk ook gewoon op de fiets stappen. Dit blijft gevaarlijk, maar de stad is druk bezig om dubbel zoveel fietspaden aan te leggen! Om naar een plek buiten de stad te reizen, kun je beter de bus of de tram nemen. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Roebel
Taal: Russisch
Maurice zijn hele roadtrip zien? Klik  hier!
xlthumb moskou stad

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.