Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Lille uitgeroepen tot Design Wereldhoofdstad 2020: wat heeft de stad in petto?

02-02-2000
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
299 keer bekeken
  •  
lille ontwerp

Voor kunst- en cultuurliefhebbers is Lille dit jaar geen verkeerde plek om te bezoeken. De Franse stad staat in 2020 geheel in het teken van design. En weet je wat? Je kan er al binnen drie uur reizen belanden.

Al in oktober 2017 werd de Franse stad uitgeroepen tot Wereldhoofdstad Design, voor 2020. Daarmee volgt Lille grote steden als Mexico-Stad, Taipei, Kaapstad, Turijn, Seoul en Helsinki op. Deze titel krijg je als stad uiteraard niet zomaar. Een stad moet uitzonderlijk goed presteren op het gebied van economische, sociale, culturele en bovenal ecologische ontwikkelingen. En zit het qua innovatie ook wel goed? Dan kent de World Design Organization hopelijk die titel toe. Het is Lille gelukt.

lille design 2

© Meax Gang / Unsplash.com

Je zou het misschien niet zo snel van het gezellige Lille verwachten. De plek wordt vaak gezien als bescheiden studentenstad die zijn charmes in de strijd gooit als het gaat om historie. Toch weet Lille op creatief vlak te verrassen. De stad mag dan niet het wereldse imago van Parijs hebben, maar dat vinden we alleen maar leuker.

Designwalhalla

Lille is de eerste Franse stad die zichzelf Design Wereldhoofdstad mag noemen. Een jaar lang staat de stad daarom in het teken van exposities, evenementen en festivals. Voor Lille, oftewel Rijsel, is 2020 daarom een interessante plek voor kunstenaars en ontwerpers. En al helemaal voor kunst- en designliefhebbers.

Duurzame kunst

Het overkoepelende thema is duurzame innovatie. Lille ambieert om met de vele evenementen bij te dragen aan een betere wereld. Hoe? Door jonge artiesten met een duurzame visie op de wereld een podium te bieden. Een belangrijke drijfveer zijn 17 ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties hebben opgesteld, waaronder het creëren van veilige steden en dorpen.

ilnur-kalimullin-7mafqp6Do_E-unsplash

© Ilnur Kalimullin / Unsplash.com

Wat staat er op de planning?

De officiële start van de reeks aan evenementen was op 7 december 2019. Een jaar lang kan je in Lille vele evenementen bezoeken. Je kan om precies te zijn tot en met 5 december 2020 de designsnuiver uithangen in de stad. Een plek om in de gaten te houden is Le Tripostal. Vroeger - in de jaren '50 - een postsorteercentrum; tegenwoordig een culturele locatie waar regelmatig tentoonstellingen met hedendaagse kunst worden gehouden. Ook Gare Saint Sauveur staat in 2020 in de schijnwerpers, een voormalig goederenstation dat is omgetoverd tot creatieve hotspot. Verder raden we aan om het Palais des Beaux-Arts te onthouden, dat wordt beschouwd als het tweede algemene museum van Frankrijk. Nieuwsgierig naar het gehele programma? Hier kom je er alles over te weten.

Meer kunst op de planning voor 2020? Deze Franse stad combineert kunst met groen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.