Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Taipei

Iedereen kent het begrip 'Made in Taiwan'. Als vakantiebestemming is het eiland echter veel minder bekend. Dat is best opvallend, want je vindt genoeg mooie plekken in dit Aziatische land. Zéker in de hoofdstad Taipei, waar de hoge gebouwen afgewisseld worden door rustige tempels. Voor ieder wat wils in deze metropool.
Leuk om te bezoeken is bijvoorbeeld de Chian Kai-Shek Memorial Hall. Het plein waar dit gebouw staat is bijna 240.000 vierkante meter. Dat is niet het enige imposante aan Taiwan; nog bekender is de Taipei 101. Deze toren was lange tijd het hoogste gebouw ter wereld. Toen kwam helaas de Burj Khalifa in Dubai en die verbrak het record. Gelukkig heeft Taiwan nog wel een ander record in handen: de liften van de Taipei behoren tot de snelste in de wereld. Ze schieten omhoog met een snelheid van wel 60.5 kilometer per uur.
Een plek die je echt niet wil missen is 't Huashan Creative Park. Dit was eerst een oude wijnfabriek, maar nu staan er prachtige restaurants, speciale winkels en moderne exposities. Absoluut een bezoek waard. 
Omdat Taiwan een geschiedenis kent een geschiedenis van velen bezetters en daarmee culturen. Dat merk je erg in Tapei: waar de anime-hype vanuit Japan is overgevlogen. Dit zie je in de verschillende thema-restaurants, waaronder The Maid Café of The Modern Toilet Restaurant. Eet smakelijk. 
Eten
Lekker eten doe je gewoon op straat. De keukens in Taiwan zijn meestal erg klein, waardoor buiten eten een stuk aantrekkelijker is. Er heerst in Taiwan een heuse night market -cultuur. Aan het einde van de middag, als de zon onder begint te gaan, komen de eerste kraampjes tevoorschijn. Uiteindelijk zijn volledige straten geblokkeerden met de lekkerste foodtrucks. Dit duurt ongeveer tot middernacht. 
Onze night market-tips? Bezoek de Taiwan Flowers Night Market of de Shilhin Market. Weleens gehoord van een kipdrumstick gevuld met rijst? En wat dacht je van stinky tofu ? De één houdt ervan, de ander haat het. Maar dat het stinkt, daar is iedereen het over eens. Eén ding is zeker: in Taiwan ga je dingen eten waarvan je niet wist dat ze bestonden.
Populaire Taiwanese gerechten zijn bubble tea of beef noodles. Een echte aanrader is de dim sum bij Din Tai Fung, die vind je op de begane grond van de Taipei 101. 
In Taiwan ontkom je niet aan de  hotpot . Dat is een Chinese variant op fondue. Er staat een grote kom sudderende bouillon op tafel, waar je zelf allerlei kleine hapjes in kan laten koken. Denk aan: stukjes champignons, tofu, vlees, vis, eieren en groentes. 
Een glaasje rijstwijn is ook te bestellen in Taipei. Shaoxing rijstwijn wordt in veel gerechten gebruikt, maar het wordt ook puur gedronken. Verschillende drankjes proberen? Breng dan een bezoek aan Anhe Road of Civic Boulevard.
Vervoer
Door Taipei reizen is praktisch en makkelijk. Met de metro kom je bijna overal en vanaf het metrostation loop je in ongeveer twintig minuten het stadscentrum in. Wees niet bang om te verdwalen. Teksten op borden staan er namelijk ook in het Engels en op die manier kom je op plekken waar je anders niet zou komen. De website van het metronetwerk is zowel in het Taiwanees als in het Engels, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je de weg kwijt raakt.
De metro is handig, maar de bus is goedkoper. Het maakt namelijk niet uit waar je heenrijdt, de prijs is altijd hetzelfde. Wel even opletten, want bij de ene bus betaal je bij het binnenkomen en bij de andere tijdens het uitstappen. Brandt er een lampje met ‘UP’? Dan betaal je bij binnenkomst. Geeft het lampje 'DOWN' aan? Dan betaal je bij het uitstappen. 
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m december
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Taiwanese Dollar
Taal: Mandarijn
Met dank aan het Taiwan Tourism Bureau.

Dennis is in de Taiwanese hoofdstad Taipei. Hier zoekt hij ‘t hogerop in de Taipei 101. Ook laat hij een animatie van zichzelf maken bij nieuwszender TomoNews.
taipei.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.