3 op Reis

Bizarre kunstinstallaties maken deze groene Franse stad een speeltuin

16-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
883 keer bekeken
  •  
ile de nantes frankrijk
De stad kent meer dan honderd groene parken, maar staat bekend om een eiland vol met mechanische fantasiedieren. Ken jij een stad die kunst zo goed combineert met groene oases? Vanaf nu wel. Nantes is dan je antwoord.

Vreemde eend in de bijt
Dat Frankrijk zich geen zorgen hoeft te maken over de charme van zijn steden moge duidelijk zijn. Toch is Nantes een vreemde eend in de bijt, in de positieve zin. En dat heeft te maken met de sporen die de fantasierijke, Franse schrijver Jules Verne in de stad heeft achtergelaten. De Franse havenstad aan de oevers van de Loire is namelijk de geboorteplaats van de bekende auteur. Vooral bij het kunstzinnige Îles de Nantes is overal een glimp van Jules Vernes creatieve uitspattingen op te vangen.

Foto: Dutourdumonde Photography / Shutterstock.com


Van grijs naar groen
Vroeger was Nantes een industrie- en havenstad, maar in de afgelopen jaren is de stad letterlijk uitgebloeid tot groene bestemming. In 2013 is Nantes zelfs uitgeroepen tot European Green Capital, als enige Franse stad ooit. Chapeau voor Nantes, maar heel onverwacht is het niet. De stad zet zich namelijk enorm in voor de duurzame ontwikkeling van natuurlijke plekken en de biodiversiteit van de leefomgeving. Zo is het centrum rijk aan groene oases en vind je verspreid over de stad botanische tuinen en parken. Rivieren en stromingen worden zelfs beschermd.
ile de nantes frankrijk

Foto: Jef Wodniack / Shutterstock.com
jardins des nantes frankrijk
Botanische tuinen
Zoals gezegd, vind je overal in Nantes wel groene plekken. Duik bijvoorbeeld het Parc des Chantiers in, een park gelegen aan de Loire. Het park heeft een strandje en door de palmbomen en exotische planten hangt er een tropisch sfeertje. Een andere tip is het Jardin des Plantes, waar je zeker heen moet om een frisse neus te halen. Deze botanische tuin is gelegen in het hart van de stad en bevat meer dan tienduizend verschillende plantsoorten. Meertjes, watervallen en kleine bruggetjes… Hier kan je gerust ronddwalen.
nantes botanical garden
Fantasie-eiland
Îles de Nantes is het kunstzinnige eiland van de stad. Op het eiland waan je je in een andere wereld, een wereld waar Jules Verne de Industriële Revolutie ontmoet. Îles de Nantes staat namelijk vol met kunstinstallaties van fantasiedieren, geïnspireerd op de creaties van de Franse schrijver. Het meest opvallend is de houten, mechanische olifant van twaalf meter hoog die hier rond paradeert. Maar ook de gigantische wandelende spin en de grote mechanische draak trekken de aandacht. Deze aparte, industriële beesten bezoek je bij The Galerie des Machines.

Foto: DocChewbacca / Flickr.com
galerie des machines

© Foto: DocChewbacca / Flickr.com

Heel heel handig
De stad verkennen is heel makkelijk in Nantes. Een groene lijn van tien kilometer lang wijst je namelijk de weg langs alle leuke bezienswaardigheden. Het enige wat jij hoeft te doen, is deze lijn als een kip zonder kop volgen. Wel om je heen blijven kijken natuurlijk.
Maar ook eens een citytrip naar Lille, op zo'n drie uur reizen vanuit Nederland.

Meer over:

frankrijk, nantes, kunst
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.