Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jan Wolkers Prijs | Prijs voor het beste Natuurboek

Alle ‘groene’ boeken komen voor de bekroning in aanmerking. Onverschillig of het een roman, dichtbundel, kinderboek of (semi-) wetenschappelijk werk is. Zolang de natuur maar de hoofdrol speelt. Zondag 23 oktober 2022 maakt de jury in het BNNVARA-radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 de winnaar bekend: Wolven op het ruiterpad van Tijs Goldschmidt! Lees meer in het persbericht

tijs_jwp

Winnaar Tijs Goldschmidt met het portret van Siegfried Woldhek

portret_tijs

Portret van Tijs Goldschmidt

© Siegfried Woldhek

Vijf Nederlandse natuurboeken waren nog in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek van 2022. De shortlist is bekend gemaakt op en bestaat uit de volgende boeken:  

  • Het lied van de spreeuw – Octavie Wolters - uitgeverij Ploegsma
  • Wolven op het ruiterpad - Tijs Goldschmidt - uitgeverij Athenaeum
  • Jac. P. Thijsse; Nu ga ik er eens op uit – Marga Coesèl - uitgeverij van Oorschot
  • Verhalen van de fladdertak - Margaretha van Andel en Marieke Nelissen (ill) - uitgeverij Lemniscaat
  • De vogel en de componist - Fernand Rochette - uitgeverij Sterck en de Vreese
  • Lees meer in het nieuwsbericht
jwp_shortlist
genomineerden

Van links naar rechts: Marga Coesèl, Tijs Goldschmidt, Octavie Wolters, Fernand Rochette, Margaretha van Andel en Marieke Nelissen

De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: in al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak. De Jan Wolkers Prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek. 

Winnaars van de Jan Wolkers Prijs

Jan Wolkers Oeuvreprijs

In 2017 werd ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de Jan Wolkers Prijs schrijver Koos van Zomeren geëerd met de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs. In het werk van Van Zomeren is de liefde voor natuur een belangrijk thema, met als absoluut hoogtepunt de onlangs verschenen 900 pagina’s dikke bundel ‘Alle Vogels’.

Meer informatie over de Jan Wolkers Prijs

De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: “In al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak.” 

De organisatoren vinden het een eer dat Karina Wolkers het idee voor de prijs meteen omarmde. “Het klinkt mooi hè, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.” Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur is er behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.

Jan-Wolkers-Prijs

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.