NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Jan Wolkers Prijs

Alle ‘groene’ boeken komen voor de bekroning in aanmerking. Onverschillig of het een roman, dichtbundel, kinderboek of (semi-) wetenschappelijk werk is. Zolang de natuur maar de hoofdrol speelt. 

Zondag 20 oktober maakt de jury in het BNNVARA-radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 de winnaar bekend maken vanuit museum De Lakenhal in Leiden. Het museum is het afgelopen jaar in het bezit gekomen van een grote collectie aan werken van Jan Wolkers. 

Vijf Nederlandse natuurboeken zijn nog in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is bekend gemaakt op en bestaat uit de volgende boeken:  

  • Stadsflora van de lage landen – Ton Denters – Fontaine Uitgevers 
  • Wat zingt daar – Dick de Vos - KNNV Uitgeverij 
  • Berichten uit de vallei – Stefan Brijs - Uitgeverij Atlas Contact 
  • Wat bomen ons vertellen – Valerie Trouet - Uitgeverij Lannoo 
  • Caspar Loopt – Caspar Janssen - Uitgeverij Atlas Contact
Boeken die in aanmerking voor de prijs moeten Nederlandstalig zijn, over natuur gaan én zijn verschenen tussen 1 juni 2019 en 31 mei 2020.  Tot uiterlijk op 1 juni 2020 konden de boeken worden ingestuurd naar de Vroege Vogels redactie BNNVARA. Uitgesloten van deelname zijn uitgaven van of door de organiserende partijen (BNNVARA, WNF, de Volkskrant). De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Adres: Vroege Vogels - BNNVARA | Postbus 175 |1200 AD | Hilversum

De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: in al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak. De Jan Wolkers Prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek. 

Winnaars van de Jan Wolkers Prijs

Jan Wolkers Oeuvreprijs

In 2017 werd ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de Jan Wolkers Prijs schrijver Koos van Zomeren geëerd met de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs. In het werk van Van Zomeren is de liefde voor natuur een belangrijk thema, met als absoluut hoogtepunt de onlangs verschenen 900 pagina’s dikke bundel ‘Alle Vogels’.
Meer informatie over de Jan Wolkers Prijs
De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: “In al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak.” 
De organisatoren vinden het een eer dat Karina Wolkers het idee voor de prijs meteen omarmde. “Het klinkt mooi hè, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.” Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur is er behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.