Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs voor Koos van Zomeren

  •  
30-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
Portret Koos van Zomeren

© Fotograaf: Symen Deuzeman

Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de Jan Wolkers Prijs eert de jury schrijver Koos van Zomeren met de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs.
In het werk van Van Zomeren is de liefde voor natuur een belangrijk thema, met als absoluut hoogtepunt de onlangs verschenen 900 pagina’s dikke bundel Alle Vogels. Volgens juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen wil de jury recht doen aan de buitengewone kwaliteiten en verdiensten van Van Zomeren als auteur:
“In zijn eentje heeft hij het Nederlandse natuurschrijven naar een nieuwe dimensie getild. Van Zomeren kijkt, verwondert, bewondert, maar betwijfelt ook. Kortom: hij onderzoekt de wereld om zich heen, de kern van een goede schrijver. Met zijn scherpe, trefzekere pen toont hij zich ook nog eens de meester van het aforisme, altijd op zoek naar het perfecte zinnetje waarin alles samenbalt. Zijn schrijven heeft een kist vol parels opgeleverd die hun eeuwigheidswaarde niet zullen verliezen.”

Natuurhelden

De Oeuvreprijs bestaat uit een luxe uitgave van de nieuwe Jan Wolkers biografie en een geldprijs van € 5000,- uit het WNF-Natuurhelden Fonds.
De Jan Wolkersprijs is een prijs die sinds 2013 wordt toegekend voor het beste Nederlandse natuurboek. Het is een initiatief van BNNVARA’s Vroege Vogels, de Volkskrant en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Alle soorten natuurboeken komen in aanmerking: van wetenschappelijke werken, romans tot kinderboeken of veldgidsen.
De Oeuvreprijs en de Jan Wolkers Prijs 2017 worden uitgereikt op zondag 15 oktober 2017 door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest.
In de jury van de Jan Wolkers Prijs zitten Karina Wolkers, Allard Stapel (WNF), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels BNNVARA).
De prijs voor het beste natuurboek wordt voor de vijfde keer uitgereikt. De eerste winnaar in 2013 was Simon van der Geest voor het jeugdboek ‘Spinder’ en in 2016 won ‘De grutto’ van Albert Beintema.
Koos van Zomeren vertelt over zijn boeken en schrijverschap:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.