Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dik van der Meulen wint Jan Wolkers Prijs 2017

  •  
15-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
299 keer bekeken
  •  
Wolf oog

© Siegfried Woldhek

De Jan Wolkers Prijs 2017, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘De Kinderen van de nacht, over wolven en mensen’ van Dik van der Meulen. Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest.

Zoektocht naar de wilde wolf

De kinderen van de nacht, verschenen bij uitgeverij Querido, is het verslag van een zoektocht naar de wilde wolf, naar de wolf van Roodkapje, én ook naar de wolf in de mens. Het resultaat is een natuur- en cultuurhistorie van de wolf.

Sprookjesachtige wereld

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: “Van der Meulen heeft op sublieme wijze lichtheid weten te paren met diepgang. De lezer wordt door de bezieling van de auteur meegevoerd in een haast sprookjesachtige wereld die hij of zij niet eerder zo grondig en gedetailleerd leerde kennen. Het boek dat al met al een grootse prestatie genoemd mag worden, wordt met liefde bekroond.”
Dik van der Meulen (1963) is neerlandicus en schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie van koning Willem II werd in 2014 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. De prijs bestaat uit 5.000 euro en een unieke tekening van Siegfried Woldhek die het boek heeft vereeuwigd.
Wolf

© Siegfried Woldhek

De jury moest selecteren uit een zeer gevarieerd aanbod van o.a. wetenschappelijke werken, romans en veldgidsen. De andere genomineerden voor de vijfde editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

Wilde apen, natuurbescherming in Nederland - Frank BerendseDieren met toekomstplannen, slim vooruitkijken in de natuur - Frans van der HelmVeluwe, de Natuurgids - Dirk HilbersVogels op de cm2 - samengesteld door Peter Müller en Tom Loorij

Oeuvreprijs
Schrijver Koos van Zomeren kreeg ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de Jan Wolkers Prijs de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs. In het werk van Van Zomeren is de liefde voor natuur een belangrijk thema, met als absoluut hoogtepunt de onlangs verschenen 900 pagina’s dikke bundel Alle Vogels.

Jan Wolkers Prijs

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en Vroege Vogels. De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels).
Meer informatie over de Jan Wolkers Prijs 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.