Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Marente de Moor wint Jan Wolkers Prijs 2019

  •  
20-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
439 keer bekeken
  •  
Marente de Moor_Foon

Winnaar Jan Wolkers Prijs 2019: Marente de Moor

© Annemieke van der Togt

De Jan Wolkers Prijs 2019, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Foon’ van Marente de Moor. Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in museum De Lakenhal in Leiden. Foon, verschenen bij uitgeverij Querido, is een roman over een biologenechtpaar dat in de Russische bossen op elkaar is aangewezen.

De natuur spat van de pagina's af

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: ‘Van de wel zeer diverse shortlist heeft De Moor ons het meest verrast en getroffen, dankzij haar meeslepende schrijfstijl en de lading van haar roman. In haar verhaal vol raadsel en mysterie spat de natuur van de pagina’s af, elke bladzijde nodigt uit tot doorlezen, om je tot slot achter te laten in stilte en mijmering. Daarbij schrijft De Moor op een wijze die in de verte doet denken aan de naamgever van deze prijs. Dat is een grootse prestatie, die de jury unaniem beloont met de Jan Wolkersprijs’.

De andere genomineerden

De andere genomineerden voor de zevende editie van de Jan Wolkers Prijs waren:  

De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa – O.C. Hooymeijer – Uitgeverij Noordboek.

De ontsnapping van de natuur – Thomas Oudman en Theunis Piersma – Uitgeverij Athenaeum.

Laat een boodschap achter in het zand – Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen - Uitgeverij Querido.

Vogelatlas van NederlandSovon Vogelonderzoek – Kosmos Uitgevers.

bnnvara_vv_janwolkersprijs_201019-115_internet

De genomineerden voor de Jan Wolkers Prijs 2019

© Annemieke van der Togt

Vierkoppige jury

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).  

In 2017 kreeg Koos van Zomeren de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.