Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer schadelijke sleepnetvisserij in Nederland

  •    •  
16-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
399 keer bekeken
  •  
visserij_pixabay

© bron: pixabay

Beschermde natuurgebieden in de Nederlandse kustwateren krijgen bijzonder veel te maken met sleepnetvisserij. Het aantal visuren in Natura 2000-gebied is hier bijna net zo groot als in zes andere Europese landen bij elkaar. Dat meldt de Volkskrant.

Sleepvisserij gevaar voor bodemnatuur

Bij bodemberoerende visserij gaan vissers met verzwaarde sleepnetten over de zeebodem. Het leidt tot bijvangst van vaak nog niet volgroeide vis, waardoor vispopulaties achteruitgaan, en tot verstoring van het overige leven op de zeebodem. Het is een belangrijke reden waarom natuurdoelen voor de Waddenzee en Noordzeekustzone niet gehaald zijn. De Europese Commissie heeft daarom voorgesteld om bodemberoerende visserij in beschermde gebieden uit te faseren, tot onvrede van de Nederlandse regering en een meerderheid in het Europees Parlement.

Nederland koploper in visuren sleepvisserij

Uit onderzoek van de Marine Conservation Society blijkt nu dat er tussen 2015 en 2023 in totaal zo'n 2,1 miljoen uur is gevist in Nederlandse Natura 2000-gebieden, waaronder de Waddenzee en Noordzeekustzone. Zweden, Denemarken, Duitsland, Ierland, Portugal en Spanje komen samen in die tijd tot zo'n 2,2 miljoen uur bodemberoerende visserij in dergelijke beschermde natuurgebieden.

"Deze vismethode verstoort de natuur op de zeebodem van de beschermde gebieden wat resulteert in verlies van biodiversiteit, aantasting van belangrijke leefgebieden van (kwetsbare) soorten en de vrijlating van opgeslagen koolstof in de zeebodem", schrijft Stichting de Noordzee daarover.

Noodzaak om te starten met uitfaseren

Serena Rivero, marien ecoloog bij Stichting de Noordzee, vindt dat de resultaten van het onderzoek nogmaals "de urgentie" van deze Noordzeeakkoord-afspraak benadrukken. "Maar ook de noodzaak om nu echt te beginnen met uitfaseren van bodemberoerende visserij in beschermde gebieden om dat doel ook daadwerkelijk te halen."

De Europese Commissie kwam vorig jaar met een plan om bodemberoerende visserij in beschermde gebieden in 2030 stapsgewijs te verbieden. De EU-landen hebben zich daarna haast unaniem gekeerd tegen dat plan van de commissie. Demissionair visserijminister Piet Adema zei eerder dat het die vissers te hard zou treffen en dat die sector het de laatste jaren toch al heel moeilijk heeft.

Bron: ANP en Volkskrant

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.