Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

"Unilever verantwoordelijk voor miljarden euro's aan klimaatschade"

  •    •  
29-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
319 keer bekeken
  •  
ontbossing__Danumurthi_Mahendra.jpg

© Danumurthi Mahendra (Creative Commons)

Unilever is verantwoordelijk voor miljarden euro's aan klimaatschade. Dat blijkt uit onderzoek van Profundo in opdracht van Milieudefensie. In het onderzoek namen ze zowel aangerichte- als toekomstige klimaatschade mee door te kijken naar het eigen klimaatplan van het bedrijf. “Dit onderzoek toont aan dat Unilever verantwoordelijk is voor gigantische klimaatschade. In plaats van de winst te investeren in klimaatmaatregelen, spekt de multinational liever de aandeelhouders”, aldus Winnie Oussoren van Milieudefensie.

In de periode 2016-2050 zou het het bedrijf volgens de berekeningen van het onderzoek komen op € 268 miljard euro aan klimaatschade. Dit bedrag is berekend door de conservatieve PBL-methode toe te passen op Unilever’s eigen klimaatplan dat in maart gelanceerd is. “Het huidige klimaatplan is zo lek als een boodschappenmandje", zegt Oussoren. "Daarom gaan we naar de aandeelhoudersvergadering en vragen we de CEO om een concrete 'ja' op onze eis: 48% CO2 reductie voor 2030. Wanneer we een ‘nee’ horen bestaat er een kans dat Unilever de volgende grote vervuiler wordt waartegen Milieudefensie een rechtszaak aanspant.”

Uitstoot van 111 miljoen ton CO2

De preventiekosten om klimaatschade te voorkomen van de producent was in 2022 al 16,6 miljard. "Met de nettowinsten kunnen ze de noodzakelijke verduurzaming makkelijk zelf betalen. Echter tussen 2016 en 2022 ging meer dan 100% van de nettowinst naar de aandeelhouders", zegt Oussoren. “Sinds het Klimaatakkoord van Parijs is er meer dan € 45 miljard doorgesluisd naar de aandeelhouders in plaats van investeringen in klimaatmaatregelen en het voorkomen van klimaatschade. Het geld is er dus wel, maar de wil ontbreekt.”

In 2022 was Unilever verantwoordelijk voor de uitstoot van 111 miljoen ton CO2. Dat is dezelfde hoeveelheid uitstoot als 5,7 miljoen Nederlandse huishoudens. Unilever claimt dat het in 2030 39% minder CO2 gaat uitstoten, maar het onderzoek van Profundo toont aan dit niet reëel is. "Voor bijna een derde van de uitstoot is er helemaal geen reductiedoel in 2030 en voor een aanzienlijk deel van de rest van de CO2-uitstoot zijn er nog helemaal geen plannen. Het grootste deel van de uitstoot van Unilever (99.3% in 2023) komt vrij bij de productie, bewerking en het gebruik van grondstoffen en basismaterialen én de uitstoot die wordt veroorzaakt door het gebruik van de producten na verkoop."

Palmolie is grote boosdoener

Meer dan de helft van Unilever’s winst is afhankelijk van palmolie, verwerkt in voedings- en schoonmaakmiddelen. De productie ervan draagt hoogstwaarschijnlijk bij aan ontbossing. “Unilever beloofde dat al haar producten in 2023 ontbossingsvrij zouden zijn, maar dat is niet zo. Hoe geloofwaardig is een grote vervuiler die zegt verantwoordelijkheid te willen nemen, maar nog altijd zaken doet met bedrijven die bijdragen aan ontbossing, mensenrechtenschendingen en het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering? Daarom gaan we naar de aandeelhoudersvergadering”, aldus Wouter Kolk, campaigner bij Milieudefensie.

Bron: Milieudefensie

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.