© Miramax Films
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: een handgemeen met Edward Norton, een obsessie van Matt Damon en de 'vergeten' Holocaust.
Fight Club (1999)
Acteurs: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter
Regie: David Fincher
© 20th Century Fox
Fight Club is nu een van de grootste cultklassiekers van de jaren negentig, maar ten tijde van de release had de studio geen idee hoe ze de film moesten marketen: er was destijds bijna geen aandacht voor de satire (richting onder meer de consumptiemaatschappij) die toch meer de kern van de film raakt dan de vechtpartijen waar de titel naar verwijst. De boekverfilming volgt een ingedutte kantoorwerker (Edward Norton) wiens leven langzaam wordt overgenomen door een mysterieuze verkoper (Brad Pitt) met wie hij een ondergrondse club opricht waar mannen hun masculiniteit op elkaar kunnen botvieren. Naar verloop van tijd blijkt de hypnotiserende invloed van zijn nieuwe boezemvriend echter veel verder te reiken dan hij ooit had kunnen vermoeden. Andrew Kevin Walker (het aankomende The Killer, eveneens geregisseerd door David Fincher) werkte als scriptdokter aan het scenario.
The Talented Mr. Ripley (1999)
Acteurs: Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow
Regie: Anthony Minghella
© Miramax Films
Hoewel de bijrol van de toen meer onbekende Jude Law de echte verrassing was, cementeerde Matt Damon eind jaren negentig met The Talented Mr. Ripley zijn status als een graag geziene jonge leading man. In vergelijking met de oplichters die hij later in zijn carrière nog zou spelen (Ocean's Eleven, The Brothers Grimm) is Tom Ripley een verontrustende sociopaat, maar mede door Damons charisma hoop je als kijker toch dat hij overal mee wegkomt: in de thriller raakt het door Patricia Highsmith bedachte personage eind jaren vijftig compleet geobsedeerd door (het sociale leven van) de rijke en arrogante Dickie Greenleaf (Law), waarna hij alle grenzen overgaat om zich dezelfde levensstijl aan te meten. Er komt straks nog meer Ripley naar Netflix: Steven Zaillian (The Irishman, The Night Of) werkt aan een tv-serie gebaseerd op hetzelfde boek als de Damon-film, met nu Andrew Scott (de 'hot priest' in Fleabag) als de gewiekste con man.
Ordinary Men: The Forgotten Holocaust (2022)
Voice-over: Brian Cox
Regie: Manfred Oldenberg
© Broadview Pictures
Heel veel oorlogsdrama op Netflix afgelopen week, met grootschalige producties als Band of Brothers en The Pacific volop in de spotlights. Daarnaast verscheen echter ook nog de korte documentaire Ordinary Men (58 minuten), dat draait om een vergeten aspect van de Holocaust. Naast alle Joodse gevangenen die om het leven werden gebracht in concentratiekampen waren er tevens miljoenen die 'face to face' geëxecuteerd werden door 'reguliere mensen' die lid waren van in bezette gebieden gepositioneerde nazipolitie. Hoe konden deze mensen, die voorheen normale beroepen uitoefenden als loodgieter en taxichauffeur, zich laten bewegen tot het plegen van genocide? In de documentaire gaan verschillende experts en historici, waaronder de schrijver van het boek waar de film op is gebaseerd, op zoek naar antwoorden. De voice-over in de docu wordt verzorgd door Brian Cox (patriarch Logan Roy in de HBO-serie Succession).
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief