Kassa

Zaterdag in Kassa: Hoe wordt de wooncrisis opgelost?

10-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1607 keer bekeken
  •  
Woningruil 1127

Zaterdag in Kassa wijden we een hele uitzending aan de woningmarkt. Het is namelijk crisis op de woningmarkt en iedereen heeft ermee te maken. Maar wat moet er gebeuren om de wooncrisis op te lossen?

De afgelopen weken lieten we kijkers van Kassa aan het woord die een oplossing zouden hebben voor de wooncrisis. Zo probeert Ger al acht jaar een Knarrenhof van de grond te krijgen, willen Ab en Ank graag doorstromen naar een seniorenwoning en oppert Willem om in bedrijfspanden te gaan wonen. Remco ziet een goede oplossing in een tiny house, maar loopt daarbij tegen net zoveel problemen aan als Hans, die graag permanent op een vakantiepark wil wonen. Hans is daarin niet de enige, want uit recent onderzoek van Kassa blijkt dat steeds vaker vakantieparken in het bezit komen van buitenlandse investeringsmaatschappijen, met als gevolg dat recreanten moeten vertrekken.

Knelpunten

Er zijn dus goede woonoplossingen, maar is dat genoeg om de problemen te verhelpen? Met welke knelpunten hebben we nog meer te maken en hoe moeten die worden opgelost? We besteden er zaterdag uitgebreid aandacht aan. Bekijk ondertussen de woonoplossingen van de Kassa-kijkers hieronder.

Kassa's Woonoplossing: wonen in een bedrijfspand
Kassa's Woonoplossing: permanent wonen op een recreatiepark
Kassa's Woonoplossing: samen oud worden in een 'Knarrenhof'
Kassa's Woonoplossing: doorstromen van eengezinshuis naar seniorenwoning
Kassa's Woonoplossing: wonen in een tiny house

Praat live mee, like en volg Kassa

Praat gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren. Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!

Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan. En heb je een consumentenvraag? Stel 'm dan op ons forum Vraag & Beantwoord.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Jeroen Wilhelm
Jeroen Wilhelm11 dec. 2021 - 15:10

Wat ik mis in de oplossingen hierboven zijn oplossingen die veel simpeler zijn en waarvoor niet iets gebouwd hoeft te worden. Er zijn namelijk best veel bestaande woningen in Nederland. Die bestaande woningvoorraad is altijd een goede bron geweest voor een 'basisdoorstroming' in de markt. Die woningen zijn er nog steeds. Het probleem is dat van de circa 250.000 mensen die nu als doorstromer in de markt een nieuwe koopwoning zoeken, op elkaar zitten te wachten: ze kopen eerst en dan pas verkopen. En daardoor gebeurt er nu niets. Mijn oplossing is een platform dat dit wachten doorbreekt en waarbij woningzoekers onderling hun woning aan elkaar laten zien. Dat zijn potentieel 250.000 woningen (in tegenstelling tot de huidige 18.000 op Funda)! En als dat platform gevuld is, krijgen ook starters een kans want zodra er starterswoningen worden aangeboden, krijgen starters ook toegang en ontstaat er doorstroming. Een platform, met deze uitgangspunten en als doel: de woningmarkt in beweging brengen, bestaat al en heet www.cribb.nl. Ik weet dat er geen 'commerciële' boodschappen hier mogen komen maar ons doel als platform de coöperatieve gedachte dat woningzoekers samen de markt in beweging kunnen brengen. Het is dus 100% relevant voor het onderwerp bij Kassa.

harrybre
harrybre10 dec. 2021 - 11:20

Nee, de ECHTE oorzaken van het huizentekort moeten aangepakt worden: A) De monopolistische bouwgronduitgave door het gemeentelijk grondbedrijf, enkel aan projectontwikkelaars voor woekerprijzen. Ca 3 maanden geleden op TV: Gemeente Utrecht had hier € 160 MILJOEN aan verdiend. Zie voor Breda, mijn woonplaats: https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2020-6014/1/bijlage/exb-2020-6014.pdf, punt 3.3: Particuliere woningbouwkavels € 500 / m2 en hoger. B) Ontzettend stroperige bureaucratie voordat een bouwproject van de grond komt (5–10 jaar) C) Door de bankencrisis ( 2009) zijn vele bouwvakkers, fabrikanten van bouwmaterialen en kleine aannemers de markt uitgedrukt. Die komen echt niet terug. Daarnaast hebben vele jongeren een andere carrière gekozen. Ga eens in feb op de Batibouw - Brussel kijken. Idem het Fertigbau-dorp bij Wuppertal ( D) en u zult b.rst.n van woede. D) Er wordt geen enkele kans onbenut gelaten om de bouw te frustreren ( is het niet het dwars-geel gestreepte padje, dan wel de tijdelijke SOx en NOx uitstoot tijdens de bouw. E) NOT in my back yard ( niet in mijn achter tuin) het tegenwerken van de omgeving m.b.t. bouwen F) Vlaanderen heeft van 2000-2020 gemiddeld 6070 huizen per 1 miljoen inwoners gebouwd, In NL: 17,4 mln inwoners met 71.676 huizen = 4119 per mln inw., dus 2/3 van Vlaanderen. Over 20 jaar is dat dus een enorm tekort van haast 700.000 huizen. G) In Vlaanderen woont men met 2,3 personen per woning, in NL met 2,1 persoon H) In België is de hypotheekrente zelfs nog iets lager dan in NL, dus dat hele verhaal omtrent hypotheekrente in NL is kolder. I) Dat jubelton-verhaal maakt het aan sommigen mogelijk waanzin-prijzen te bieden. Daar er maar heel weinig huizen te koop staan (waarom verkopen, volgende week vang ik meer resp. een vervangende woning kost nog meer) hoeft er maar één koper met te veel geld tussen te zitten ( en kopen moet wegens verhuizing of gezinsuitbreiding) , en.. de prijzen van de volgende ronde zijn weer hoger. ( Goh, ons idee was € 385K, doch op nr 12 hebben ze € 450K gekregen, dus wij vragen € 460K) J) Koop maar want volgende week zijn de huizen nog duurder. En gaat het verkeerd, kunnen we nog altijd met winst verkopen ( net als in 1976-'78).

wim koelewijn
wim koelewijn10 dec. 2021 - 10:33

de woningcrisis..het tekort aan soc.huurwoningen wordt mede veroorzaakt omdat wooncooperaties de leegkomende huurwoningen het predikaat te koop opspijkert..in ons perceel worden woningen na ruim 30 jaar verhuurd te zijn voor zo'n 3 ton verkocht..weg huurwoning..gek he, dat tekort

1 Reactie
harrybre
harrybre10 dec. 2021 - 11:23

Ooit gebouwd voro Hfl 60-100.000, en nu verkocht voor € 300K. En zo worden salarissen aan de top betaald, veelvouden van een ministersalaris, en een Maseratti voor de RvB.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!