Joop

Vegetariërs zijn vaker depressief en ik weet nu waarom

  •    •  
16-10-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
71046 keer bekeken
  •  
veg

© cc-foto: Derek Hatfield

Alles zou anders worden maar de wegen zijn drukker dan voor corona, meldde het Parool zaterdag. Het is nog erger kan ik je vertellen want het is niet alleen drukker op de weg, autorijders zijn ook agressiever geworden. Dat realiseerde ik me deze week toen een verkeershufter een asoclale manoeuvre uithaalde. Even later scheurden twee auto's met hoge snelheid voorbij, de zoveelste. Ze hadden kennelijk geen last van de energiecrisis. Ook niet in morele zin.

Dat laatste zette me aan het denken. Wat me tijdens de coronacrisis opviel, vooral in het begin, is dat er toen zo rustig gereden werd. Natuurlijk, het was ook stiller maar het lijkt me sterk dat alle patjepeeërs in quarantaine zaten. Mensen gedroegen zich gewoon anders. Als je je aan de maximumsnelheid hield werd je zelden ingehaald. En jakkeraars en wegpiraten zag ik al helemaal niet meer.

Het navolgen van de regels en rekening houden met elkaar ging niet alleen op voor de corona-adviezen. De omgang werd vriendelijker, empathischer. Was dat omdat er een beroep werd gedaan op ons moreel besef? ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’. Nee, natuurlijk werkt dat vast niet bij iedereen. Ik bedoel, neem een Sywert… Maar een lichtje ging op over de wereld zoals die nu is geworden. Het heersende neoliberalisme heeft een uitgesproken afkeer van moreel besef. Als iedereen elkaar moet beconcurreren is moreel besef een ongewenste hinderpaal. Dat remt maar af. Wie er toch een beroep op doet wordt afgestraft. Betutteling, vingertje, gutmensch, je kent de scheldtermen wel.

Ondertussen werd het verkeer drukker en berekende Waze, een navigatie-app van Google, een snellere route, die me een half uur reistijd zou schelen. Ik werd de snelweg af gedirigeerd. Het voelde niet goed. Dit was geen omleiding maar een sluiproute. Ik ging nu over provinciale wegen, de gevaarlijkste die er zijn. Die moet je juist luwer maken, niet drukker. Zeker in de spits niet. Er fietsten scholieren. Heeft Waze geen moreel besef? Moet de overheid niet gewoon verbieden dat zo'n app dit doet? Hoeveel doden mag Waze kosten? Waar eindigt betutteling en begint preventie?

Ik had die ochtend afscheid genomen van Ivan Wolffers, de schrijvende arts die Nederland beter maakte. Dezelfde dag verscheen ook het bericht dat supermarkten nog steeds ongezonde eetgewoontes stimuleren. Een kwestie die hem zeer aan het hart ging.

Het Nationaal Preventieakkoord, dat een gezonde leefwijze moest stimuleren, werkt niet goed constateren kritische onderzoekers. Supermarkten als AH wekken naar buiten toe wel de indruk dat ze de goede zaak dienen maar in de winkel zelf is het anders. Ongezond eten wordt uit winstoogmerk gepromoot. Ik dacht aan een van de stukken die Ivan voor Joop schreef, in 2018, waarin hij dat akkoord met de grond gelijk maakte. Hij legde uit hoe supermarkten voorkomen dat je gezond eet. Hoe wetenschappelijk onderzoek wordt gemanipuleerd door de voedingsindustrie om tegen te gaan dat je onbewerkt vers voedsel eet.

“Lezers, stuur dit verhaal naar het Kamerlid waar u op heeft gestemd. Kamerleden, als dit ter discussie komt in de Tweede Kamer, lees het bewuste artikel even en zorg dat er een echt ambitieus plan komt,” smeekte Ivan.

Een zo’n Kamerlid dat begrijpt wat er moet gebeuren met de voedingsindustrie is Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Deze week maakte ze bekend dat het haar te veel wordt en ze rust moet nemen. Zo gaat dat, de strijders voor een betere wereld raken uitgeput en de klimaatvernietigers krijgen ruim baan.

Vrijdag goten twee wanhopige klimaatactivisten een blik soep leeg tegen een Van Gogh-schilderij. De wereld schreeuwde moord en brand, nu wel. De soep was vegetarisch en van Heinz zag ik. Dat bedrijf adverteert er mee dat het blikvoer valt onder de Britse Schijf van Vijf, tot woede van voedingsdeskundigen.

Ik las dat vegetariërs twee keer zo vaak depressief zijn als vleeseters. Dat lijkt op het eerste gezicht iets voor het Preventieakkoord en voor je het weet beweert de supermarkt dat je van kalfsvlees gelukkig wordt maar de sombere gemoedstoestand heeft niets met gebrek aan vlees te maken. Integendeel. Vegetariërs zijn minder vrolijk omdat ze weten hoe het er voor staat met de wereld. Dat is een nadeel van moreel besef, je wordt er onwillekeurig mee geconfronteerd dat het bij anderen ontbreekt.

Maar als ik moreel besef heb, waarom rijd ik dan auto? Omdat in de treincoupés nu iets teveel gekuch klinkt. Dat de overheid geen beschermende maatregelen wil nemen, helpt het veiligheidsgevoel ook niet. Dus maak ik met het oog op mijn eigen gezondheid de wegen onveilig. Zo gaat dat. Een vegetarische somberheid overviel me. Ineens voelde ik me een wegpiraat.

cc-foto: Derek Hatfield 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (74)

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque20 dec. 2022 - 13:59

Een flinke steak of spareribs maakt me doorgaans ontzettend gelukkig. Ook het feit dat ik geen enkele angst heb aangaande het global warming spook, of al die andere doemdenkerijen maakt me ook n flink stuk optimistischer. De enige zorg is natuurlijk de toekomst van mijn kinderen in een land waar de middenklasser leeggeroofd wordt voor hysterische klimaatdoelen, energieprijzen en inflatie en een steeds meer oprukkende EU superstaat met een China style total control systeem. Gelukkig is er voor hen gewoon de mogelijkheid te emigreren of obsceen veel geld te vergaren, zodat ze zich hun vrijheid kunnen kopen in die Orwelliaanse toekomst.

Verduin2
Verduin216 dec. 2022 - 12:36

Het navigatiesysteem Waze, beste Francisco, is een Israëlische startup die in 2013 werd verkocht aan Google.

Herr Vorragend
Herr Vorragend14 dec. 2022 - 7:50

Pessimisten hebben net zo vaak gelijk/ongelijk als optimisten. De laatsten zijn echter wel veel gelukkiger.

Nicotientje
Nicotientje17 okt. 2022 - 15:40

Omaoeverloos. Deze wereldberoemde vegetariër was in mijn ogen helemaal niet depressief. Eerder had hij ADHD. Daardoor is het hem bijna gelukt een volk uit te roeien. Als je depressief bent hang je de hele dag door op een stoel te wachten tot je weer naar bed kunt.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer20 okt. 2022 - 9:54

Dus U denkt dat het Hitler was? Dat zal Givi ook interesseren. Zelf dacht ik (net als Danielle, niet eerste keer) aan Gandhi. Over wel of niet vegetarisch zijn van Hitler is menige speculatie of (nep)informatie verspreid. Hij zou wel van forel en Bratwurst gehouden hebben.

dirk den boer
dirk den boer17 okt. 2022 - 10:37

Roxane van Iperen waarschuwt in haar boeken ervoor dat moreel besef vaak een Feel Good of Feel Superior is geworden van de Welness rechts generatie. Vroeger kam je op voor politieke partijen die de bioindustrie wilden afschaffen, nu ga je een dritesterren eitje eten, en vind je het allang goed dat je daardoor tot de 5% Do Gooders behoort, en laat je de 95% anderen gewoon in hun voortsuizende trein zitten. De zgn effectieve altruisten zijn de laatste stap in dit subjectieve traject

Jozias2
Jozias217 okt. 2022 - 8:16

Een belangrijke reden dat Google mensen over provinciale wegen stuurt is doordat de maximale snelheid op snelwegen is verlaagd. Als je provinciaal 80 km/u mag rijden en op de snelweg 100 km/u dan is vanwege de vaak kortere afstand het veel eerder sneller om via de provinaciale weg te rijden. Dus hoe hoger de maximumsnelheid om de snelwegen, hoe minder verkeer via de provinciale wegen. Maar volgens mij is dat niet het doel van dit pleidooi.

omaoeverloos
omaoeverloos17 okt. 2022 - 7:16

"Vegetariërs zijn minder vrolijk omdat ze weten hoe het er voor staat met de wereld. Dat is een nadeel van moreel besef, je wordt er onwillekeurig mee geconfronteerd dat het bij anderen ontbreekt." De al;erbekendste vegetariër uut de wereldgeschiedenis was inderdaad geen lachebekje maar behoorlijk depressief. Daar is zelfs nog een film over gemaakt. Moreel besef is bij hem dan wel weer een dingetje, hoewel hij daar zelf anders over gedacht zou hebben.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 okt. 2022 - 11:56

Pythagoras was een ethische vegetariër. Of hij ook depressief was weet ik niet. Mary Shelley in ieder geval wel maar daarvoor waren meer redenen.

GiVi
GiVi17 okt. 2022 - 15:48

Het was tof geweest als u ook had geen meld welke vegetariër u doelt, zoals u ziet was het nog niet duidelijk :)

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 okt. 2022 - 11:00

Gandhi vermoed ik. Over Pythagoras is geen film gemaakt.

Effie2
Effie217 okt. 2022 - 6:53

In essentie zijn mensen allemaal gelijk, heb ik ooit gelezen. We verschillen in ons gedrag omdat we, al lerende en talenten ontwikkelende, er denkbeelden op na houden die verschillen van die van de anderen waar we mee te maken krijgen. We omarmen andermans denkbeelden, negeren ze, of veroordelen ze. Denkbeelden vormen onze persoonlijkheid. In geloof en cultuur vastgelegd, bepalen ze in grote mate ons handelen. Neoliberalisme bijvoorbeeld, is in mijn beleving ook een geloof. Eigenbelang/ egoïsme/materialisme was in oorsprong een noodzakelijke overlevingsstrategie. Bezit was van levensbelang. Maar sociaal met elkaar omgaan zit óók in ons systeem ingebouwd. Bij de overwegend dierlijk ingestelde mens verdringt denken het (aan)voelen. De balans tussen denken en voelen lijkt dan zoek te zijn. Empathie en bescheidenheid zijn, eenmaal aangeleerd en aanvaard, bewuste keuzes. En niet (meer) naar je gevoel/geweten luisteren is in mijn beleving ook een keuze. Wanneer je begripsvermogen tekort schiet, of als indrukken je dreigen te overspoelen, en daarmee je gezondheid bedreigen, neem je uit zelfbescherming tijdelijk afstand van de realiteit. Je blokkeert en bedriegt daarmee bewust jezelf om schade te voorkomen. Ja, mensen die de toegang van hun gevoel niet wensen te blokkeren met argumenten hebben het inderdaad moeilijker en zijn ook kwetsbaarder dan de ongevoelig lijkende hardliners en de ‘zieltjes zonder zorg’.

pahan
pahan17 okt. 2022 - 5:19

De vegetariërs die ik spreek en lees geven nu niet echt het idee dat ze een idee hebben hoe het er voor staat met de wereld. Het zijn over het algemeen wel mensen die proberen bewust met zaken om te gaan, maar dat geldt ook voor heel veel niet-vegetariërs natuurlijk. Depressie is geen voedingsding. En de Waze, tja. Volgens Google leiden alle wegen naar Rome ondertussen langs elk huis, en de chaos die dat veroorzaakt leidt tot grote problemen overal. Kom je zomaar trekkers tegen op plaatsen waar ze wel thuishoren en zo. Het brengt je op bijzondere plaatsen maar of de sop de kool waard is vind ik twijfelachtig eigenlijk.

a.doorgeest
a.doorgeest16 okt. 2022 - 21:25

Aardig verhaaltje van dhr. Van Jole, maar ik mis de biochemische component in zijn betoog. Vegetariërs lopen een aanzienlijk risico te weinig vitamines binnen te krijgen, waaronder B12, dat juist in vlees en vis voorkomt. Bij een te geringe opname van B12 kunnen mensen akelig somber of zelfs depressief worden. Vegetariërs hebben dus meestal niet zozeer last van hun hoogstaande morele kompas, als wel van een gebrek aan voedingssupplementen c.q. verantwoorde voeding die in alle essentiële behoeften voorziet.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 okt. 2022 - 13:19

U bent in de war met veganisten. Als de vegetariërs een beetje opletten hoeven ze geen vitaminesupplementen te slikken.

GiVi
GiVi17 okt. 2022 - 15:53

Eens Danielle. Sterker nog b12 is enige van de essentiële voedingsstoffen die niet te verkrijgen is uit planten, inclusief calcium, selenium en de vetzuren. Deze zijn ook goed voor de gemoedstand.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 okt. 2022 - 11:01

B12 hoeft niet uit dierlijk voedsel te komen.

Willem D2
Willem D216 okt. 2022 - 18:18

De kunst is om de balans te vinden tussen een zorgeloze flierefluiter en een fulltime wereldverbeteraar. De wereld zal nooit perfect zijn stel dat we een oplossing hebben voor het klimaatprobleem dan komt er wel weer iets nieuws. Natuurlijk word je depressief als je de hele dag bezig bent met schier onoplosbare problemen. Wees nu 2, vooruit 3 dagen, activist en de overige dagen flierefluiter. Houd je het langer vol en ben je aan het einde van je gelukkiger leven waarschijnlijk effectiever activist geweest.

1 Reactie
GiVi
GiVi17 okt. 2022 - 15:57

Met deze houding is wereldverbeteraar willen zijn wel vrij negatief ingebeeld. Kunnen we niet beter met z'n allen meer 'climate positivity' proberen op te wekken, denken in individuele en maatschappelijke kansen en vanuit daar dagelijks je steentje bijdragen? Hou je het waarschijnlijk beter vol en haal je er meer uit dan alleen schoner lucht, water, omgeving etc.

Ivan61
Ivan6116 okt. 2022 - 17:32

Jij kan je gelukkig prijzen dat jij tijd en ruimte hebt om hierover te schrijven. De stichting Jarige Job ziet enorme toename als dat om aanvragen gaat. Vraag jij je ooit af hoeveel leed, verdriet, stress achter schuilt. De ouder die niet in staat is om verjaardag van eigen kind leuk te maken. Kan jij voorstellen hoe vernederend dat is? Vraag je niet af hoeveel van deze ouders aan kalmeringsmiddelen zitten? Of zij vlees eten of niet. Weet jij hoeveel mensen zeer beperkte keuzes hebben? Hier in Nederland bedoel ik. Ik zie steeds vakker mensen in prullenbakken zoeken, steeds meer gezinnen met de tassen door de binnenstad verloren lopen omdat zij dakloos zijn. Vind jij belangrijk of zij vlees eten of niet? Wij mensen worden weggevaagd als soort omdat wij geen respect voor de Moeder Aarde hebben en dat is volkomen terecht volgens mij. Probeer in tussentijd te genieten.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 okt. 2022 - 7:29

Maar wel zonder vlees.

Ivan61
Ivan6117 okt. 2022 - 8:18

Danielle, Dat lijkt mij helder bij Francisco.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 okt. 2022 - 15:49

Zonder vlees en ook zonder auto nog beter

Nicotientje
Nicotientje16 okt. 2022 - 16:15

Moet je mij eens zien na drie dagen geen vlees eten. Zwaar depressief word je ervan.

2 Reacties
Vim Schuurmans
Vim Schuurmans17 okt. 2022 - 0:55

Ja maar depressief zonder vlees gaat veel dieper. Veel hopelozer is het dan. En dan van die zware harde muziek erbij. Heerlijk.

GiVi
GiVi17 okt. 2022 - 16:00

Probeer het eens voor 't echie en rapporteer je bevindingen! Missch wordt je, net als dat ik was, juist vrolijker en lichter.

Sam V
Sam V16 okt. 2022 - 16:11

Het hebben van moreel besef en je hier continu door laten leiden is wel een verschil. Kijk hier op Joop naar de 5 artikelen voor en na dit artikel. Kernwoorden uit de titels: klimaatcrisis, verdachten van moord, haat, hel, junk, dealer, annexeren, geweld, psychische hulp, beschietingen, blokkeert, opgepakt, Russische haviken, besmeuren, verwoest. Lighten up!

GeenProbleem
GeenProbleem16 okt. 2022 - 16:01

'Heeft Waze geen moreel besef? Moet de overheid niet gewoon verbieden dat zo'n app dit doet? Hoeveel doden mag Waze kosten? Waar eindigt betutteling en begint preventie?' Lijkt me wat overdreven, hier komt natuurlijk een stukje verantwoordelijkheid van de chauffeur bij kijken.

1 Reactie
haarklover
haarklover17 okt. 2022 - 7:32

Dan moet de routeplanner wel duidelijk maken: "wilt u een snellere route met een groter risico op ongevallen?" Dan kan de chauffeur kiezen eer het te laat is.

Vervatte
Vervatte16 okt. 2022 - 15:38

De laatste alinea geeft goed weer waar het aan schort in de maatschappij en waarom het met veranderingen niet opschiet. Dhr. Jole staat wat dat betreft model voor de doorsnee Nederlander. Als je denkt dat je eigen veiligheid in het geding komt, maak je emotionele keuzes en geen rationele. Want de kans dat Dhr. Jole door een ongezonde Nederlander in een coupe, aan zijn dood wordt geholpen, is kleiner dan in een auto. Althans dat is mijn inschatting. En waarom wordt dan een emotionele beslissing genomen? Omdat Dhr. Jole op momenten dat het er toe doet, aan zichzelf denkt.

Sven Stevin
Sven Stevin16 okt. 2022 - 15:26

Dit bij deze mensen meer voorkomende zwaar ten moede zijn wordt onafhankelijk van hun object van zorg veroorzaakt. Moraalridders hoeven in hun wezen en bijbehorende gesteldheid met hun hang naar een nageleefde mores niets te maken te hebben met een hoger moreel besef of zelfs maar een gelijk aan hun zijde. Zoals het bekende voorbeeld van religieuze kwezels aantoont zijn ze, zelf overtuigd het goede voorbeeld nalevend, vaak geen lachebekjes. Dat geldt voor iedere groep mensen die zich een hogere moraal toerekenen onafhankelijk of het werkelijk een goede zaak is of niet.

1 Reactie
Vim Schuurmans
Vim Schuurmans17 okt. 2022 - 1:37

Kostelijk

PGS
PGS16 okt. 2022 - 14:44

Leuk stukje alleen hier ontbreekt de schrijver aan eigen verantwoordelijkheid. Hij gebruikt dus een app die hem over provinciale wegen stuurt. Het is niet zijn schuld maar van die app. Hij kan ook besluiten om zijn gezonde verstand te gebruiken en die app niet te gebruiken. En hij rechtvaardigt zijn milieuvervuilend gedrag vanwege te veel gekuch in de trein. Hij kan ook het goede voorbeeld geven en gewoon een mondkapje gaan dragen in de trein. Toch jammer dat hij de gevolgen van zijn eigen gedrag bij iemand anders legt.

dirk den boer
dirk den boer16 okt. 2022 - 12:19

AH heeft nu ook al scharreleendenborst in de aanbieding (wel bonuskaart meenemen), scharreleend? Een eend wil vooral graag zwemmen en spartelen, maar daarmee wordt dus niet geadverteerd, het is wel iets nieuws, voor de niet vegetariers, maar wel (hypocriet) dierenvrienden. Nep natuurlijk.... Las ook in nrc weekend bijlage dat Rutger Bregmans voorstander is van , let op, "effectief altruisme", ook al zoiets als scharreleend, voor de gekhouderij, maar hij meende het dus wel, wij mensen missen moreel besef, en dat altruisme (van de oligarchen en superrijken) zou daar verandering in kunnen brengen. Wittgenstein zei het al, ethica und esthetica sind eins, allebei blodsinn dus... Du solsst...en wat als ik het niet doe??

8 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2022 - 16:00

Wij mensen missen moreel besef en scharreleenden zijn net zulke volksverlakkerij als scharrelkippen en scharrelkalkoenen.

dirk den boer
dirk den boer16 okt. 2022 - 16:18

Hahahahaha, Danielle, weer helemaal eens, het wordt saai...... Waar komt dat scharrelen eigenlijk vandaan?? Kippen en eenden scharrelen niet, ze (kippen) krabben wel graag in losse grond (en kijken daarbij altijd gewoon voor zich uit, in afwachting van?), in het duits heet dat scharren, komt het daar vandaan? je weet het tegenwoordig nauwelijks meer, het gaat maar door en door, ik laat het gewoon over me heen komen....

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 okt. 2022 - 7:04

[Waar komt dat scharrelen eigenlijk vandaan?] van scharren wat krabben, wroeten ed. betekende. Scharrelen voor het voedsel zoeken van kippen komt voor midden 19de eeuw. Maar de scharrelkip dateert van de 70-tiger jaren toen de beestjes al onnatuurlijk opgehokt waren.

dirk den boer
dirk den boer17 okt. 2022 - 10:15

Uit de koker van een mevrouw van een of andere Dierenpartij, naam vergeten. Scharreleend , -kalkoen is nieuw voor mij, scharrelvarken wel eens gehoord (maar niet gezien), scharrelkoe nooit, die heeft een veel langere uitweiding nodig om aan te geven dat ze het beter heeft dan Marie Normaal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 okt. 2022 - 11:31

Scharrelvarken is alleen van toepassing op wilde zwijnen.

dirk den boer
dirk den boer17 okt. 2022 - 11:44

Over scharrelen: nog wat over zitten filosoferen, dat is dus iets anders dan het duitse scharren, krabbelen, schrapen, krassen en de bezigheid dag-in dag-uit van kippen als ze de vrijheid en de (geschikte, kipvriendelijke)ruimte hebben. Scharrelen is iets anders, denk aan een scharreltje, aan bijeen scharrelen, en aan scharrelaar, uit de mensenwereld dus, niet direct uit die der dieren. De Duitsers kennen de zgn Scharraum weer wel, daar kunnen kippen in de grond krabben en schrapen, op zoek naar beesjes en zaadjes. De eieren van die kippen heten Freiland eier. Ieder vult het weer op zijn manier in. Maar scharrelei vind ik dus niet de beste benaming. Wel allemaal oprispingen in de hypocriete trend terug naar de natuur en het dierenwelzijn, dat nog wel....goed bedoeld dus, moreel hoogstaand

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 okt. 2022 - 13:23

Off topic: zowel het Duitse scharren als het Nederlandse scharrelen gaan terug op een proto-Germaans woord dat in u zal onthouden.

dirk den boer
dirk den boer17 okt. 2022 - 22:32

Off topic 2: scharren:scharrelen = krabben: krabbelen. Scharren is oud NLs (in Duits behouden), verder kom ik niet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 okt. 2022 - 12:02

Sommige mensen zeggen dat je vlees echt nodig hebt, voor je gezondheid. Ik weet niet of dit het geval is, ik heb dit niet gestudeerd.

5 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas16 okt. 2022 - 15:48

Ik eet geen vlees en sport intensief. Ik ben net iets boven de 50 en heb na mijn jaarlijkse controle altijd een vrolijke arts die me weet te vertellen dat hij verbluft is hoe gezond ik ben in vergelijking met veel van mijn leeftijdsgenoten. Trek je conclusie.

dirk den boer
dirk den boer16 okt. 2022 - 16:26

Je hoeft niet te studeren om goed te leven, Baloem, nergens voor nodig. De mensheid heeft millennia (1000en jaren dus) geleefd zonder dat, dat is iets van pas de allerlaatste tijd. Trouwens, zelfs nu is het niet eens nodig, fuck university en hoger opgeleid.....

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 okt. 2022 - 7:21

@Baloe vleeseten heeft in onze contreien vooral te maken met lekkere trek .

GiVi
GiVi17 okt. 2022 - 16:12

@baloem wij mensen halen voedingstoffen uit vlees. Ook uit planten. Wij halen ook veel gifstoffen, anti-voedingsstoffen, verzadigd vet en (omdat bewerkt om lekkerder te maken) veel teveel zout uit vlees. Nauwelijks uit planten (soms wel, indien ook sterk bewerkt). Het is vooral een mythe elke dag vlees NODIG te hebben in de belachelijke hoeveelheden die "wij" het tegenwoordig consumeren. En die mythe wordt gebruikt om industrieën aan te drijven die veel geld binnenbrengen voor economie, met onherstelbare verstoring van de natuur als gevolg. Tijd voor een andere manier van denken gok ik zo - als vlees productie al zo'n 80% verminderde waren we er bijna (er zijn andere destructieve industrieën natuurlijk, vlees productie is no 1 omdat het veel vlakken raakt.) einde betoog 😁

dirk den boer
dirk den boer17 okt. 2022 - 22:26

De (uiterst diverse) eetgewoontes van de mens, en de verschillen tussen individuen, zijn maar voor klein deel afhankelijk van wat het lichaam nodig heeft, Givi. Waarom zit ik nu een avocado met garnalen te eten? Allerminst omdat ik dat nodig zou hebben natuurlijk....

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 okt. 2022 - 10:37

Vegetariërs en vooral veganisten zijn meestal zwaar op de hand. Meestal zijn ze ook HSP: high sensitive person. Overgevoelig voor zintuigelijke prikkels. Misschien dat het een gevolg is van biodynamisch eten: intensiever ruiken, horen proeven, zien, voelen. In onze hectische maatschappij in een dichtbevolkt land is dat vaak een ongemak, omdat alleen al voor het ervaren van iets als stilte in de natuur er nauwelijks nog plek is. Tevens is het zo dat super vegan foods niet altijd even makkelijk te krijgen zijn, op vakantie bijvoorbeeld, zodat wie vegan gewend is, zich meestal ziek voelt bij doorsnee plantaardig eten. Tot slot zijn bij depressie pharmaceutische medicijnen niet aan deze groep besteed, hooguit wat valeriaantabletten.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2022 - 15:14

De vakantie in eigen land die een tijd lang populair werd kwam de stilte in de natuur niet te goede, Ook de hoeveelheid zwerfvuil nam toe.

dirk den boer
dirk den boer16 okt. 2022 - 15:39

Enig idee wie al dat zwerfvuil in de bossen achterlaten, Danielle? Ik zie wel eens mensen die hebben zitten picknikken weglopen en de lege flesje en prulletjes en bakjes gewoon op de bank achterlaten (terwijl op 3 meter afstand een prullenmand), maar durf er (anders dan vroeger) niets meer van te zeggen.....

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans17 okt. 2022 - 1:24

Neem wat speed en zoek de stilte...

KritischKijken
KritischKijken16 okt. 2022 - 9:30

Ik dacht eerst omdat ze essentiele voedingsstoffen missen; ze zien ook vaak zo grauw. Maar gelukkig, het komt omdat vegetariers beter zien hoe het er voor staat met de wereld, ze dus eigenlijk ietwat superieur zijn. Mooi, dan hoop ik ook dat ze met realistische oplossingen komen, zodat ze niet meer depressief raken.

6 Reacties
Karingin
Karingin16 okt. 2022 - 12:48

Ik heb nog nooit een grauwe vegetariër gezien, dat zuig je echt uit je duim...of je papegaait. En ja, mensen met moreel besef zijn superieurderder dan mensen zonder, duh. Reële oplossingen worden vaak genoeg aangedragen, maar dan heb je wel (vooral) overheid en bedrijfsleven nodig die daar niet dwars voor gaan liggen. En dat komt dan weer door dat gebrek aan moreel besef, waar jij zo te zien ook aan lijdt

GeenProbleem
GeenProbleem16 okt. 2022 - 15:59

@karingin 'En dat komt dan weer door dat gebrek aan moreel besef, waar jij zo te zien ook aan lijdt' Jij bent echt de laatste die mensen de maat mag/kan nemen over moreel besef.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 okt. 2022 - 21:31

Geen prob: Kun je mij vertellen waarom Karin het niet mag hebben over moreel besef? Het zou je siéren als je dat kunt uitleggen op een evenwichtige en heldere wijze.

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans17 okt. 2022 - 1:31

Ja hier sta ik ver boven.

KritischKijken
KritischKijken17 okt. 2022 - 11:37

@Karin Humor is niet uw sterkste competentie? Vega? Enne, moreel besef: U bedoelt uw ongenuanceerde uitbranders naar iedereen als ze niet uw 'visie' hebben. Denk eens aan Ellemeet. Dank.

EenMening3
EenMening320 dec. 2022 - 18:13

Karin is een typisch voorbeeld van een toetsenbordjonkvrouw. Veel geschreeuw, weinig wol. Dan heb ik toch liever de Urkers. Type ruwe bolster, blanke (witte?) pit. Ze zijn buitengewoon royaal, leren mensen in Ethiopië vissen en redden en passant ook eens tientallen drenkelingen. Soms met gevaar voor eigen leven.

WillemdeGroot
WillemdeGroot16 okt. 2022 - 9:23

Prima analyse van Van Jole waar ik me grotendeels in kan vinden. Door met name Wolffers en Ouwhand, als symbool voor een toch wel brede stroming in de Nederlandse maatschappij te noemen die zich zeer bewust is over oorzaken en gevolg van 'onze' levenswijze, krijgt het artikel een concrete onderbouwing, heel goed. Waar ik nog niet uit ben, wegens gebrek aan oorzakelijk onderzoek, is de bewering dat vegetarisme een depressief gevoel kan bewerkstelligen. 'Vegetariërs zijn minder vrolijk omdat ze weten hoe het er voor staat met de wereld'.... Lijkt me een aannemelijke reden om oorzaak bij te zoeken, maar wetenschappelijk (nog) te zwak onderbouwd. Mooi onderwerp (heel zinnig ook) voor serieus wetenschappelijk onderzoek?

2 Reacties
Karingin
Karingin16 okt. 2022 - 12:45

Het gaat dus ook niet om een gebrek aan voedingsstoffen, en je hoeft echt geen onderzoek te doen om te snappen dat mensen die uit moreel besef duurzaam willen leven, depressief worden van de staat van de wereld, die het vaak zelfs onmogelijk maakt om consequent naar je principes te leven. En dan krijg je ook nog de hypocrisiekaart van domrechts

WillemdeGroot
WillemdeGroot16 okt. 2022 - 15:11

Zou dat zo zijn, Karingin? Ik probeer altijd kritisch te lezen en na te denken. Niet altijd even makkelijk, omdat je (moreel) gevoel natuurlijk altijd opspeelt. Niks mis mee. En, toch.. Allereerst concludeer jij, dat het 'dus' niet gaat om een gebrek aan voedingsstoffen. Zie je onderbouwing van dit actuele discussiepunt graag tegemoet, Karingin. Dan heb je het over depressiviteit als gevolg van moreel besef (om duurzaam te leven). Cijfers en onderbouwing? Ik geloof het graag, maar geloof is nog geen bewijs. En komt depressiviteit meer dan gemiddeld voor bij mensen die vegetarisch eten? Het ligt voor de hand om aan te nemen dat mensen (waar op deze wereld?) uit moreel besef alle ellende rondom moeilijk aan kunnen. Maar deze aanname is geen simpel optelsommetje, maar een complexe aangelegenheid (welk type mens, sociale omstandigheden, etc.). Begrijp je de ingewikkeldheid van dit onderwerp?

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker16 okt. 2022 - 9:05

'Maar als ik moreel besef heb, waarom rijd ik dan auto?' Beste Francisco, In jouw Randstad kun je zo'n moreel besef veroorloven want daar heb je redelijk wat alternatieven. Een trein iedere tien minuten, redelijk wat bussen en in steden ook nog wat trams. Die luxe heb je in de 'buitengewesten' niet. Daar moet je blij zijn als er al twee keer per uur een 'treincoupé waarin gekuch klinkt' is.

4 Reacties
Karingin
Karingin16 okt. 2022 - 12:42

Nou zelfs in Amsterdam begint het OV met rappe schreden onbetrouwbaar te worden - ik heb de mazzel van een rechtstreekse metroverbinding, maar die rijdt al minder frequent dan voor corona. Mijn directeur kon vorige week alleen met een lange omweg en veel overstappen van werk naar huis en omgekeerd...vooral vervelend omdat hij tussen de middag zijn kind ook nog naar de opvang moet brengen. Word je niet vrolijk van inderdaad. Heb ik 't nog niet over langdurig defecte liften en roltrappen

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2022 - 15:22

Buiten de randstad is de frequentie lager. Als je wegens vertraging van je trein moet wachten op de volgende bus die maar een keer per uur rijdt is er ook geen reden tot vrolijkheid. Recent weer eens 2 uur extra gedaan over een reis van 2,5 .

Mokker
Mokker17 okt. 2022 - 8:37

Inderdaad, en de helft van Nederland werkt op troosteloze industrieterreinen die met het OV slecht bereikbaar zijn. Maar Francisco beseft denk ik ook wel dat hij toch in een randstedelijke bubbel zit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 okt. 2022 - 15:58

Geen auto en niet van plan er eentje aan te schaffen.

hermanvanderhelm
hermanvanderhelm16 okt. 2022 - 8:52

Mensen die nadenken hebben sowieso een verhoogde kans op depressie.

1 Reactie
WillemdeGroot
WillemdeGroot17 okt. 2022 - 8:15

Wel een erg eenzijdige benadering van een complex probleem, vind je niet, Herman. Zoals jij het stelt, mag je concluderen dat de ratio deze ziekte voornamelijk bepaalt en niet de emotie. Leg dat eens uit. Dank je.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2022 - 8:19

De vaccinatie verloopt voorspoedig en de basisimmuniteit ligt boven de 90% (net als in Duitsland). Als autoloze vegetariër en frequente OV-reiziger vraag ik mij af wat de overheid geacht wordt nog meer te doen.

6 Reacties
Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 8:53

"de basisimmuniteit ligt boven de 90% " Waar baseer je dat op? Waarom denk je dat er nu opnieuw mensen gevaccineerd worden?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2022 - 9:41

In najaar 2021 had volgens onderzoek van het RIVM 87% van de bevolking antistoffen in het bloed als gevolg van vaccinatie, besmetting of een combinatie. Het is niet waarschijnlijk dat de basisimmuniteit nu is afgenomen. Maar om ziekenhuisopnames te voorkomen is boosteren vooral voor risicogroepen nog steeds een goed idee.

EricDonkaew
EricDonkaew16 okt. 2022 - 10:30

Volrin: Waarom denk je dat er nu opnieuw mensen gevaccineerd worden? ------------------------ Omdat we de basisimmuniteit graag boven de 90% willen houden. Niet zo moeilijk toch?

Karingin
Karingin16 okt. 2022 - 12:38

De vaccinatiebereidheid is nu al stukken lager dan bij de eerste rondes, dus dat percentage gaat alleen maar zakken voorlopig

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2022 - 15:11

De natuurlijke immuniteit neem daarentegen toe maar vooral bij de jongeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 okt. 2022 - 7:38

Het RIVM heeft in september nog een rapport uitgebracht "Verloop van de COVID-19 epidemie" maar wat er in de herfst gaat gebeuren blijft glazen bol.