Joop

Nationaal Preventieakkoord te mager voor aanpak obesitas

  •  
06-09-2018
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
165144643_21d1d18092_o

© cc-foto: Chris Frewin

Over gezondheid onderhandel je volgens mij niet. Daar heb je een langetermijnvisie voor nodig die gebaseerd is op wat wetenschappelijk is aangetoond.
Gek, maar op de een of andere manier heb ik er weinig vertrouwen in dat het Nationaal Preventieakkoord van Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Nederland gezond gaat maken. Ik denk ook dat het helemaal geen ambitieus plan is.
Ten eerste begrijpt hij blijkbaar niet wat lifestyle is. Zoals we nu leven, onder voortdurende stress door de 24 uurseconomie, de financiële druk, de competitie vanaf groep 1 tot je pensioen, is er meer nodig dan mindfulness.
Er is goede en slechte stress. Bij goede stress ben je in staat zelf iets te veranderen aan je leefomstandigheden, maar voor het merendeel van de bevolking is dat uitgesloten. Het betekent dat we de stresshormonen die ons lichaam dwingen te reageren op de dreiging, waarvan je niet eens meer weet uit welke richting die komt, voortdurend zorgen voor wat verhoogde bloeddruk, wat snellere hartslag, het suikerniveau van het bloed omhoog brengen want we zullen het nodig hebben voor de actie die nooit komt omdat we in een uitzichtloos huwelijk zitten, de zorg voor de kinderen hebben, het management van het gezin en de baan waar je goed moet presteren, niet aankunnen.
Ach, we weten het best, hebben er elke dag mee te maken. Door deze verstoring van het evenwicht ontstaat het metabool-syndroom en een ontstekingsreactie op laag niveau die niet opgemerkt wordt. Het gaat in eerste instantie niet om klachten maar wel risicofactoren. Dat gaat drie jaar goed, vier jaar goed, maar naar na een jaar of tien zijn er verschijnselen. Van vermoeidheid tot beginnende diabetes type 2. De dokter zegt dat we gezonder moeten gaan leven. Gezonder eten bijvoorbeeld.
We hebben bijna geen tijd meer om zelf te koken en daarom is 75 procent van de bevolking afhankelijk geworden van het gemaksvoedsel dat supermarkten ons leveren. Binnen twintig minuten moet het eten op tafel staan en dus kunnen we niet veel meer doen dan iets uit een zakje in een pan kokend water schudden, een stukje vlees of vis dat gekweekt is en waarbij allerlei producten gebruikt worden waarvan we geen idee hebben wat ze doen en hoeveel daarvan goed voor je is, in de pan laten sissen waarin vet zit dat verzadigd is, waarbij je alle controle over de productie van je eigen voeding kwijt bent omdat er suiker, zout en vet aan toegevoegd wordt aangezien het niet snel mag bederven en zo moet smaken dat je het een volgende keer weer in je boodschappenkarretje gooit. En hoewel we weten dat we per dag vijf porties verse groente of fruit moeten eten, komt slechts ongeveer een derde van de bevolking daar echt aan toe, en dat zijn nu juist de mensen die het al het best hebben in onze samenleving.
Dan hebben wij niet eens te klagen want slechts drie procent van de bevolking van Nepal haalt de benodigde hoeveelheid verse groente en fruit. Dat is te wijten aan armoede en klimaat. Het ideale klimaat voor een gezond voedingspatroon is rond de Middellandse Zee, waar men ook nog gebruik maakt van gezonde olie. Helaas leidt de 24-uurseconomie ook in Italië, Griekenland en Spanje steeds meer tot een leefstijl waar we juist vanaf moeten. Dat is de Midas touch , in alle landen waar welstand en de moderne leefstijl verschijnen, gaat men ongezonder leven.
Daar komt dan ook nog bij dat de mobiliteit veranderd is omdat de plaats waar het werk is verder van huis is, lopen of fietsen bemoeilijkt wordt en we overal sneller moeten zijn. Waardoor we afhankelijk geworden zijn van vervoer op wielen. Alles wat we in een week zouden moeten bewegen wordt ter compensatie gepropt in één avond intensieve training, maar dat is niet voldoende.
Voedingswetenschappers vertellen ons dat één onderdeel van een leefstijl veranderen niets zal uithalen. Je zal ‘alles’ moeten veranderen. Rustiger leven, meer slaap, zelf weer gaan koken, alles wat niet noodzakelijkerwijs aan de voeding is toegevoegd eruit halen of zelfs verbieden, met name suiker, vet en zout (als je dat wilt, voeg je het zelf maar toe, dan heb je zelf de keus gemaakt en niet iemand van de marketingafdeling van een groot bedrijf). Je moet daarnaast zorgen dat bewegen vanzelfsprekender wordt, dus je steden niet bouwen voor de auto, maar voor de benen (Oké, voor mensen die dan altijd reageren dat ze wegens dat een lichamelijke handicap niet kunnen: natuurlijk mogen zij dat wel).
Wat doen de preventiegoochelaars op het ministerie voor Volksgezondheid met een dergelijke aanpak? Ze begrijpen niet wat een total package is, menen dat het er om gaat met iedereen die enig belang heeft om de tafel te gaan zitten en een akkoord te bereiken.
Over gezondheid onderhandel je volgens mij niet. Daar heb je een langetermijnvisie voor nodig die gebaseerd is op wat wetenschappelijk is aangetoond. Verhogen van de btw op groente en fruit en het verlagen van die op lightproducten is bijvoorbeeld in strijd met het belang van de gezondheid in Nederland. Het is ook idioot, want frisdranken met kunstmatige suikers en dus geen calorieën doen niet wat ze moeten doen, namelijk Nederland (of de hele wereld) gezond maken. Als het wel zo is, dan zou daar eerst bewijs van geleverd moeten worden en dat is er onvoldoende.
Aardig als er in een onderzoek anderhalf jaar lang een gewichtsverlies te zien is bij gebruik van cola light, maar iedereen die iets snapt van het ontstaan van het metabool syndroom weet dat anderhalf jaar niets betekent. Het resultaat over tien jaar, dat willen we weten. En ook willen we weten of het aanmoedigen van kinderen om water of cola light te drinken ze niet tot levenslang consument van light maakt.
De reviews van onderzoeken laten zien dat er misschien wel, misschien niet voldoende gewichtsverlies zal zijn, dat de effecten op lange termijn onzeker zijn. Daarom zeggen de onderzoekers van Harvard en die van de Franse overheid ‘bij twijfel niet inhalen’. Dus light producten niet propageren als oplossing van overgewicht. Wat we zeker niet moeten doen is de uitkomsten van door de voedingsindustrie gesponsord onderzoek als uitgangspunt nemen voor een ambitieus beleid.
Ik schreef eerder over zulk onderzoek. Het gaat om een onderzoek van ILSI, op het eerste oog een onverdacht instituut, maar bij nader onderzoek wel een onderzoeksbureau dat opkomt voor de belangen van de voedingsindustrie. De review werd gepubliceerd in het International Journal of Obesity en gepresenteerd als het grootste en finale oordeel over de rol van frisdranken met kunstmatige suikers. De reviewers werken voor het grootste deel voor de voedselindustrie of zijn er van afhankelijk omdat ze er vaak onderzoek voor hebben gedaan.
De keuze voor welke onderzoeken wel meegewogen werden en welke niet, wordt nergens in het resultaat duidelijk gemaakt. De verschillende onderzoeken worden naar believen gewicht toegekend. De grote trials naar verandering van gedrag en gezondheidsuitkomsten leveren geen voordelen op en aanvankelijk wordt geconcludeerd dat er geen bewijs is voor een gunstig effect van deze light dranken. Waarna een andere review van ILSI-Amerika, die eerst niet meedeed in de selectie, nu ineens meegenomen wordt. Deze krijgt in zijn eentje het gewicht van het eindoordeel zodat men uiteindelijk concludeert dat light frisdrank wel een gunstig effect heeft. Ten slotte maken de spindokters van ILSI er in de internationale berichtgeving van dat dergelijke frisdrank nuttigen zelfs gezonder is dan het drinken van water.
Lezers, stuur dit verhaal naar het Kamerlid waar u op heeft gestemd. Kamerleden, als dit ter discussie komt in de Tweede Kamer, lees het bewuste artikel even en zorg dat er een echt ambitieus plan komt. De btw op groente en fruit moet omlaag en die op frisdrank light hoeft echt niet verminderd te worden. Lees en u weet er al snel meer vanaf dan de deskundigen, die zo druk en gestrest zijn dat ze slechts de samenvattingen van artikelen of zelfs alleen de persberichten lezen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren10 sep. 2018 - 18:04

De meeste mensen in Nederland weten heel goed dat groente en fruit gezond zijn, en de supermarkten liggen vol met groente en fruit. Kies zelf verstandig en koop gezond voedsel en wacht niet op de overheid in Den Haag. Overigens moeten gezonde eters belasting betalen voor dure voorlichtingscampagnes van de overheid, terwijl zij zelf al het goede voedsel-voorbeeld geven.

Marc W.
Marc W.9 sep. 2018 - 12:32

We zijn, grotendeels, zelf allemaal te dom om gezond te leven. Probeer maar eens echt gezond de hele week door te komen, met voldoende eten, weinig koolhydraten en voldoende beweging. Snelle maatschappij, continue blootstelling aan suiker en calorieën. Willen we ook niet lekker genieten en ontspannen met een lekker etentje, ijsje eten met onze ouders en kinderen, chipje bij de frisdrank? Onlangs las ik dat de overheid wel wat doet met een nieuw programma, vergoed door de zorgverzekering vanaf 2019. “Het GLI, ook wel bekend als het Lijfstijlinterventieprogramma, opgegenomen in de zorgpolis. Dit is een behandeling tegen overgewicht en obesitas.” (Met keurig de bron: https://www.goedkopezorgverzekering2019.nl/basisverzekering/) Volgens de Rijksoverheid komen hier maar liefst 5 miljoen mensen voor in aanmerking, na doorverwijzing van de huisarts. Bizar cijfer. Ik pak nog een cola'tje hoor:)

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks7 sep. 2018 - 21:45

Verplaats de verkoop van koolhydraten naar het criminele drugscircuit en we zijn zo van obesitas af.

Miranda7
Miranda77 sep. 2018 - 12:10

We zitten in een rare paradox. Wie gelukkig en zo gezond mogelijk wil leven, moet heel veel afwijzen van wat continu op hem of haar af wordt gestuurd door de kapitalistische maatschappij. De reclames gooien je dood met koekjes in pakjes, allemaal voorbewerkte producten, héél gezond allemaal--- nee dus. Afblijven. Je moet zelf uitzoeken wat gezond is, want wat je continu hoort is dus onzin. Dit kan nog knap lastig zijn met al die vage sites die hun eigen dieetmethode en hypes proberen te verkopen. Kapitalisme wil je drank verkopen. Een mooi glamoureus sprankelend glas voor met je vrienden of vriendinnen, lekker bijkomen van een zware week--- nee. Weer, negeer wat continu wordt gepropageerd, afblijven. We moeten allemaal op social media en continu internetten. Altijd afleiding. Weer, niet doen. Wijs dat af en probeer je op ''echte'' dingen te focussen. We moeten mooie auto's kopen, of elektrisch aangedreven fietsen. Gemak, magnetronmaaltijden, voorgemaakte producten. Weer, wijs dat af. Niet goed. Zo worden de mensen continu doodgegooid met reclame en propaganda die, als ze dat opvolgen, ze ziek, ongelukkig en ongezond maakt. En dan voegen we nog wat extra propaganda en advies toe: negeer die propaganda, luister naar déze propaganda, dan komt het goed. Wat een klereherrie.

Britta van Rees
Britta van Rees7 sep. 2018 - 9:45

Het probleem is de psychologie van de mens, de menselijke natuur. We willen vanuit de evolutie meteen eten als we eten zien. En we houden van zoet en vet omdat er snel vetreserves mee worden opgebouwd die van levensbelang zijn in tijden van schaarste. De voedselindustrie speelt slechts in op deze menselijke behoeften, het aanbod schept weliswaar de vraag, maar het aanbod wordt alleen gedaan omdat er vraag mee kan worden gegenereerd. De oplossing is gecompliceerd. Rationeel gezien zou je zoet voedsel moeten verbieden, maar omdat zo'n verbod tegen de menselijke natuur in gaat zal het moeilijk handhaafbaar worden. Ook in grootmoeders tijd hield men al heel erg van zoet voedsel ! Het grote verschil is dat men toen in het algemeen veel minder at, omdat de inkomens veel lager waren, al het voedsel toen relatief veel duurder was (in verhouding tot het inkomen), en er geen ketens van goedkoop fastfood bestonden.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje57 sep. 2018 - 13:45

" Het grote verschil is dat men toen in het algemeen veel minder at, omdat de inkomens veel lager waren, al het voedsel toen relatief veel duurder was (in verhouding tot het inkomen), en er geen ketens van goedkoop fastfood bestonden." Waardoor we nu ook meer eten omdat de borden groter zijn geworden. Het ontbijt bordje van nu is ongeveer even groot als het dineer bord van Oma. Werkt psychologisch blijkbaar onbewust. Net als dat wanneer je rode borden gebruikt je ook automatisch minder eet als van een wit bord.

Thuiszitter
Thuiszitter7 sep. 2018 - 0:44

Veel in de kamer zijn zelf obesitas patiënten , hoe moeten die bewustwording overbrengen terwijl zij het zelf nog niet doorhebben. Goed verhaal !!

Piet de Geus
Piet de Geus6 sep. 2018 - 17:19

"We hebben bijna geen tijd meer om zelf te koken en daarom is 75 procent van de bevolking afhankelijk geworden van het gemaksvoedsel dat supermarkten ons leveren." Ik zou het smoezenboek toch iets minder ver opentrekken. Goed opgeleide tweeverdieners eten doorgaans veel gezonder dan kostwinnergezinnen, terwijl er in de laatste eentje de hele dag niks beters te doen heeft dan het huishouden. Tijd is dus beslist niet de bepalende factor. Het is echt een sociaal-cultureel dingetje en daarmee verdomd lastig te veranderen. Anders zul je nooit begrijpen waarom mensen met een drukke baan wel de tijd vinden om dagelijks hard te lopen, terwijl mensen die de hele dag wat rondhangen daar de tijd niet voor weten te vinden. Simpelweg sturen op het prijsniveau gaat ook geen wonderen verrichten, want dat heeft de kloof tussen het aantal hoog- en laagopgeleide rokers ook niet verkleind. Reken bovendien op forse weerstand, want mensen laten zich hun dagelijkse stukkie gemanipuleerde fabrieksvlees niet ontnemen.

19 Reacties
Satya
Satya6 sep. 2018 - 20:29

Piet de geus Goed opgeleide tweeverdieners eten doorgaans veel gezonder dan kostwinnergezinnen. Ik vraag me af waar je deze kennis vandaan hebt? Is het ook iets cultureels? Bij molukkers bv wordt door de thuisblijver meestal erg veel tijd aan het koken besteed. Zijn het 2 verdieners met kinderen of zonder? Ik heb het idee dat ik bij mijn Nederlandse vrienden juist het tegenovergestelde waarneem vandaar mijn vraag. Eten is zo belangrijk, ik vind het altijd mooi om passie voor eten bij mensen te zien. Hier in Afrika smaken de mango's, watermeloen en tomaten zoveel beter. Ben jij ook een hobbykok? Zoete aardappel en cassave al ontdekt? Zoveel mogelijkheden.

Dr. No
Dr. No7 sep. 2018 - 6:07

U probeert weer bepaalde mensen weg te zetten als lui, terwijl in werkelijkheid het eten zelf in de afgelopen decennia is veranderd. Mensen zijn niet meer gaan eten, maar er worden nu allerlei verslavende suikers en andere ongein toegevoegd aan een groot deel van het eten. Er moet wel genoeg omzet worden gedraaid natuurlijk...

Dr. No
Dr. No7 sep. 2018 - 6:14

Ter aanvulling, zie de uitstekende column van George Monbiot over dit onderwerp. We’re in a new age of obesity. How did it happen? You’d be surprised https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/aug/15/age-of-obesity-shaming-overweight-people?CMP=Share_AndroidApp_Kopi%C3%ABren_naar_klembord

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 8:34

Veel tijd besteden aan koken betekent niet automatisch dat er gezond wordt gegeten. Vers fruit en verse groenten hoeven niet (altijd) gekookt te worden. Het hoeven geen mango's te zijn, de peren smaken ook prima.

Piet de Geus
Piet de Geus7 sep. 2018 - 9:30

"Ik vraag me af waar je deze kennis vandaan hebt?" Uit het bekende CPB-onderzoek naar het verschil in levensverwachting en in gezonde jaren tussen hoog- en laagopgeleiden. Levensstijl blijkt daar niet enorm van betekenis te zijn maar bovendien een factor die vooral sociaal-cultureel wordt bepaald en niet sociaaleconomisch. Vandaar hoog- versus laagopgeleid in plaats van veel- versus weinig verdienend.

Piet de Geus
Piet de Geus7 sep. 2018 - 9:32

"U probeert weer bepaalde mensen weg te zetten als lui" Je ondanks een overmaat aan tijd nergens toe kunnen zetten vertalen met lui is een vorm van geestelijke luiheid. Uit o.a. onderzoeken naar ongezonde stress bij mensen die amper rond kunnen komen blijkt dat dat echt een slag ingewikkelder ligt. Als het luiheid betrof schreef ik ook niet dat het verdomd lastig te veranderen is, want dan zou een schop onder de kont volstaan.

Satya
Satya7 sep. 2018 - 10:09

DanielleDefoe Peren kunnen lekker zijn. Wil jij lekker en gezond eten zul je je sauzen en kruiden mixen zelf moeten maken. Dit kost tijd. Als je een lekkere Oost Afrikaanse zombe wilt zal dit tijd kosten, lekker om bij je zoete aardappel te eten met bv een salade. Voor mij moet eten naast gezond ook lekker zijn. Het is in mijn cultuur ook een sociaal gebeuren. Lekker komt niet uit blikjes en pakjes, ik wil weten wat ik eet.

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 sep. 2018 - 12:42

@ Dr. No (08:14u) - mooi dat je George Monbiot even noemt! Gerespecteerd zoöloog, bevlogen, politiek uitstekend op de hoogte; ik lees hem graag, in The Guardian, op zijn eigen website (www.monbiot.com), en hij heeft mooie boeken op zijn naam staan. Over Piet de Geus: ach, die maakt ons al jaren deelgenoot van zijn dieptepsychologische inzichten inzake obesitas en anderen moderne aandoeningen. Die komen zelden overeen met wat serieuze wetenschapsmensen (en ook psychiaters, artsen, en pastoraal werkers naar voren brengen). Het is, zeg maar, Piets ding om dit te doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 12:51

Piet de Geus 7 september 2018 at 11:32 life-style is eigenlijk een ander woord voor dieet, zeker als je er roken en drinken aan toevoegt. Alle onderzoek wijst daarop. Mensen zijn niet ook niet zozeer meer gaan eten maar wel andere dingen. Gezond voedsel is niet perse duur, maar veel mensen vinden worteltjes en appelen gewoon niet lekker genoeg. Hardlopen is niet zo zinvol. Daar krijg je maar honger van. PS Van kruiden en sausen wordt voedsel niet gezonder. Zelfmaken betekent natuurlijk weer wel dat je het zout- en suikergehalte in de gaten kunt houden en een vinaigrette is zo gemixed.

Piet de Geus
Piet de Geus7 sep. 2018 - 16:50

"life-style is eigenlijk een ander woord voor dieet" Nee, het behelst ook de verhalen er omheen die mensen zichzelf en elkaar vertellen. Onderschat de invloed daarvan niet. Denk aan mensen die stoer zeggen dat ze een vette bek gaan halen. En wat dacht je van mensen die zeggen dat je er gezond uitziet als je dik bent: de krabbenmand in optima forma. "Mensen zijn niet ook niet zozeer meer gaan eten maar wel andere dingen." Veel mensen zijn vooral niet minder gaan eten, terwijl ze minder zware lichamelijke arbeid verrichten, het huis warm wordt gestookt enzovoorts. "Gezond voedsel is niet perse duur, maar veel mensen vinden worteltjes en appelen gewoon niet lekker genoeg." Omdat ze niet eten maar proppen: ze zijn het proeven verleerd en reageren alleen nog maar op zout, vet en suiker. "Hardlopen is niet zo zinvol. Daar krijg je maar honger van." Bewegen is wel degelijk zinvol. Daar ga je je calorieën mee verbruiken. "PS Van kruiden en sausen wordt voedsel niet gezonder." Kruiden niet gezond? Ze worden niet voor niks al millennia gebruikt vanwege de rol die ze o.a. bij de spijsvertering spelen. En een saus met bijvoorbeeld ui, knoflook en tomaat niet gezond?

Piet de Geus
Piet de Geus7 sep. 2018 - 16:51

"ik lees hem graag" Dat doe je met iedereen die jouw falen aan het neoliberalisme wijt.

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 sep. 2018 - 18:56

@ Piet de Geus - je niveau is nu wel heel diep gezonken. Zulke stoten onder de gordel worden doorgaans uitgedeeld door mensen die tot de pijnlijke conclusie gekomen zijn dat ze qua argumentatieve kracht zwaar aan de verliezende hand zijn. Ik beveel je, omdat ik toch een goed hart heb, een mooie therapie aan, en anders kan een bekering tot het Rooms-Katholieke geloof wonderen voor je doen. Dit van iemand die het goed met je meent, en zich aldus zorgen begint te maken over je.

Satya
Satya7 sep. 2018 - 20:53

DanielleDefoe Kurkuma is ontstekingsremmend, stimuleert de vetverbranding en tevens bevoordeelt het de aanmaak van serotine en dopamine wat voor mij persoonlijk een uitkomst is. Gember is ook zo'n product met veel positieve effecten op je gezondheid. Ik neem elke avond een kopje thee van gember kurkuma en kruidnagel. Sinds ik mijn levenstijl drastisch verandert heb, alles zelf bereiden, ik voeg nergens suiker aan toe maar soms bv ahornsiroop en minder zout voel ik mij ten opzichte van de tijd dat ik medicatie gebruikte tegen bipolaire stoornis beter. Ik probeer zoveel mogelijk op de fiets naar m'n werk te gaan, goed regenpak aangeschaft, 30 minuten fietsen, in de winter flink inpakken ik doe aan vechtsport om wat venijn in kwijt te kunnen, ik heb een nieuw leven. Wortel rauw, lekker. Stukje paprika ipv koekje. Ik heb meer energie, m'n depressies zijn niet weg maar beter te hanteren, ik zeg niet dat dit voor iedereen zo zal werken maar ik voel me er goed bij. Een heerlijke combi is zoete aardappel met pastinaak of knolselderij. Een eigen gemaakte pesto die goed gelukt is geeft zoveel voldoening. Aardappel blokjes opgebakken met een blokjes rundvlees en broccoli met een sausje van pesto met als bindmiddel arrowroot, genieten. Het kant en klare eten en pakjes en kruiden mixen bevatten conserveringsmiddelen en suiker, vet en zout in hoeveelheden die volgens mij niet goed zijn. Eten en koken zijn mijn passie geworden. Ik voel me er beter door meer energie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 22:24

Van veel kruiden/specerijen is de werking onbekend. Van kruidnagels weer wel. Goed tegen kiespijn en lekker in de rode kool natuurlijk. Een saus met bijvoorbeeld ui, knoflook en tomaat is vast wel niet gezond, maar eentje op basis van een klassieke roux weer veel minder. UIteraard is bewegen prima, maar hardlopen hoeft niet. De auto de deur uit en te voet of met de fiets naar kantoor is minstens zo goed.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 22:28

"niet" doorstrepen!

Piet de Geus
Piet de Geus7 sep. 2018 - 23:18

"Ik beveel je, omdat ik toch een goed hart heb, een mooie therapie aan" Ik heb je al eerder gezegd dat dat jouw probleem is: je kijkt slechts in de spiegel en bent daardoor alleen maar in staat om geestesziekten te zien. Werkelijk iedere bevolkingsgroep heb je er op deze wijze al meerdere toegedicht.

Satya
Satya8 sep. 2018 - 12:07

DanielleDefoe Van kurkuma en gember is dit wel bewezen, net als van kruidnagel.

Piet de Geus
Piet de Geus8 sep. 2018 - 12:25

"maar eentje op basis van een klassieke roux weer veel minder" De kern is hier: matigheid. Ook in een klassieke roux zitten veel nuttige voedingsstoffen. Je moet er alleen niet meer van nemen dan je ook verbrandt. Befaamd is de aardappelpuree van een Franse sterrenchef: zijn geheim was om half aardappelen en half boter te gebruiken. Te vet? Veel meer dan een eetlepel kregen zijn gasten er niet van: genoeg om lekker van te proeven, te weinig om je van vol te vreten en je mee (over) te verzadigen. Dat geldt in feite voor alles: we verbranden niet meer zoveel als vroeger, dus moeten we minder brandstof tot ons nemen. Maar met die brandstof op zich is niks mis en die is ook bepaald niet ongezond. Neem de Oudhollandse snerttraditie: met een vette varkenspoot erin plus nog eens een rookworst. En daarbij at men dan ook nog eens roggebrood met vetspek. Toe een al even verzadigde pap. Niks mis mee, in tijden van zware lichamelijke arbeid in de vrieskou en met huizen die ook amper verwarmd waren. Die calorieën raakte je wel weer kwijt, je had ze zelfs nodig. Om nu op dezelfde manier te eten is natuurlijk gekkenwerk. Dus moet je kiezen of delen: of je maakt je snert minder zwaar (en verliest de smaak) of je wilt toch genieten van die lekkere volle smaak en je eet er minder van. Dus geen twee of drie volle borden meer maar een soepkommetje als onderdeel van een uitgebreider menu dat veel lichter is. En niet meerdere plakken roggebrood met vetspek maar een plakje per persoon dat je in stukjes snijdt om af en toe een hapje van te proeven. Er is niet veel zelfbereid voedsel dat ongezond is, als je de dosering maar aanpast. Veel gevaarlijker is fabrieksvoedsel, omdat vet, suiker en zout daarin vaak verborgen zijn waardoor mensen die niet op de verpakking kijken er veel te veel van eten zonder zich te realiseren wat ze naar binnen werken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2018 - 11:30

"Veel gevaarlijker is fabrieksvoedsel... " Absoluut, ook de hoeveelheid suiker die mensen naar binnen werken is schrikbarend. Ook via smoothies en ander nep-gezondheidsvoer.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 sep. 2018 - 14:54

@ Ivan Wolffers - dank voor een wijs en evenwichtig betoog. Ik verwacht zelf helemaal niets van onze overheid, als je het hebt over een serieuze, preventieve aanpak van de gezondheidproblemen die er zijn bij zoveel Nederlanders. Waarom kan ik geen hoop koesteren? Nu, omdat het eerste wat onze beleidsmakers zouden moeten doen, vooraleer ze hier werk van kunnen maken, is: het radicaal afzeggen van hun eigen politiek-economische doctrine (een totalitaire ideologie). Die veroorzaakt namelijk wereldwijd een verschrikkelijk en geheel onnodig menselijk lijden. Zie alsjeblieft ook mijn bijdrage in de thread naar aanleiding van het stuk van Wouter Ubbink, over studieschulden, van vandaag. (Blijf wél schrijven, Ivan. We hebben stukken als dit nodig, ter bezinning en aanmoediging.)

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2018 - 8:16

Cliff Clavin Yvan schrijft wel, wees maar niet bang! Gelukkig voor ons. http://www.ivanwolffers.nl