Was Elon Musks voornemen om Twitter over te nemen dan toch vanaf het begin een grap? Een poging om verdeeldheid te zaaien binnen het bedrijf?
De oprichter van Tesla heeft vrijdag laten weten dat hij afziet van de acquisitie ter waarde van 44 miljard dollar. Musk meent dat Twitter onvoldoende informatie met hem deelt, onder meer over het aantal spamaccounts. Twitter bestrijdt dat, en wil Musk aan de afspraken houden.
Het afblazen van de deal kan een dure grap worden voor Musk. De multimiljardair heeft beloofd dat hij een miljard dollar aan Twitter zou betalen als de overname niet door zou gaan. Hoogstwaarschijnlijk zal hij in rechtszaken proberen om zich onder die verplichting uit te wurmen.
Voor Musk zijn overnameplannen aankondigde, leverde hij regelmatig forse kritiek op het beleid van Twitter. Binnen het bedrijf ontstond dan ook onrust toen de multimiljardair een bod deed. Verscheidene medewerkers besloten op te stappen.
Ook buiten het bedrijf was er veel kritiek op de plannen van Musk. Menigeen gruwde van de gedachte dat één man de baas zou worden over een forum dat zo’n belangrijke rol speelt in het publieke debat.
Musk omschrijft zichzelf als een fundamentalistische aanhanger van de vrijheid van meningsuiting, al valt daar wel het een en ander op af te dingen. Een jaar geleden vroeg Musk de Chinese overheid bijvoorbeeld nog om kritische berichten over Tesla’s op sociale media te censureren.
De Tesla-oprichter, die regelmatig mensen blokkeert op Twitter, zou het liefst geen enkele beperking opleggen aan zijn gebruikers, zei hij. Ook zou hij Donald Trump weer zijn Twitter-account willen teruggeven. Nu de overname van de baan is, moet de voormalige president verder op Truth Social, het geflopte Twitter-alternatief dat hij zelf in het leven heeft geroepen.
Die man is in mijn ogen ontoerekeningsvatbaar!
@ Minoes - in strikt legale zin mag je ernaast zitten, terecht schrijf je erbij: "in mijn ogen", dat siert je. Ik ben het met je eens. Elon Musk is als een kind, dat ongebreideld door de richtlijnen van wijze ouders zijn gang mag gaan. Kapitaalconcentratie is normatief geworden; algemeen gedeelde opvattingen over goed en kwaad bestaan alleen nog maar op de talloze internetfora - zo lijkt het. Het naïef-romantische ideaal van "iedereen nu eenmaal zijn eigen ding" is in de praktijk maatgevend; in wezen leidt het tot gevaarlijke mateloosheid. De menselijke maat is zoek. Ik ga vandaag weer eens zien wat Thorstein Veblen opmerkte over de "leisure classes". Dat is heel wat.
Ze zijn gewoon aan het onderhandellen. Conflicten over integriteit van informatie en rechtzaken aangaan maken daar deel van uit. Hij aast op een lagere prijs.
Jammer. Het had twitter positief kunnen veranderen.
Dat geloof je toch zelf niet hè…Musk zou de polemiek alleen maar aanjagen. Wat er nog aan gematigde Twitteratie is blijven hangen - omdat het ook een promotiekanaal met groot bereik is - die zullen vroeg of laat afhaken als de toch al niet bijster goed werkende moderatie veel soepeler wordt. Eerder vroeger denk ik, let maar op: Het wordt binnen de kortste keren écht een echoput van extremisten en complotdenkers…als het doorgaat. Je weet het nooit met die mafkees. Ik hoop eigenlijk dat het doorgaat, en dat een of andere slimmerik in het social-media-gat springt met een platform dat níet vnl. het smerigste uit mensen boven haalt
Val je nou op de spin? Het gaat 'm over geld en macht. Voor hem en de zijnen. Het is maar wat je positief noemt.
Musk is een enorme oplichter. Alles wat hij zegt kan je niet serieus nemen. Hij liegt en bedriegt. Een compleet onbetrouwbare narcist.
Een miljard dollar? Wat is nou een miljard dollar voor Musk? PS Het meest irritant vind ik nog dat dit soort superdesuperrijken ONZE wereld als HUN speeltuin zien. Ze kunnen zich letterlijk alles permitteren.
@ Eric - je hebt gelijk. En dat de hyperrijken onze wereld als speeltuin zien, dat is irritant en gevaarlijk. Wil niet meneer Musk het firmament behangen met een web van satellieten? Zonder zich te bekommeren om de 'unintended consequences'? Ook huiveringwekkend: zulke figuren met hun almachtsfantasieën worden aanbeden door schooljongens overal; schooljongens in de leeftijden van 12 tot 60 jaar.
Surrealistisch kapitalisme; joh, ik ga gewoon de meninkjes-markt opkopen want dan heb je zomaar macht over de publieke opinie! Everybody wants to rule the world, but I’m really doin’it! Money rules!
Leuk liedje Karin: "I've no excuse, I just want you to use me Take me and abuse me I got no taboos, I'll make a trade with you Do anything you want me to Money talks, mmm, mmm, money talks Dirty cash I want you, dirty cash I need you, ooh... (etc.) ('Money talks' in dit geval te begrijpen als 'Musk talks'... 🙂)