Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreem lijden bij apen met hersenimplantaten Elon Musk

  •  
13-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1290 keer bekeken
  •  
FRANCE - ANIMAL - ZOO - TOURISM

© A Rhesus macaque, part of the 11 rescued monkeys from research laboratories, looks on from the quarantine room of the future animal shelter 'La Taniere', in Nogent-le-Phaye near Chartres, on

Het is slecht afgelopen met de 23 apen die tussen 2017 en 2020 een hersenimplantaat kregen van Neuralink, een biotechbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk. Volgens informatie van Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) zijn inmiddels 15 apen overleden. “Vrijwel elke aap die implantaten in zijn hoofd had gekregen, had last van redelijk slopende gezondheidseffecten”, aldus Jeremy Beckham van de dierenrechtenorganisatie.
De onderzoekers van Neuralink plaatsten de chips door een gat in de schedel van de apen te boren. Een aap kreeg daardoor een huidinfectie en moest worden afgemaakt. Bij een andere aap bleken de vingers en tenen opeens te ontbreken – vermoedelijk het gevolg van automutilatie. Een derde aap begon een dag na de ingreep onophoudelijk te braken. Na autopsie bleek dat het dier een hersenbloeding had gehad.
Volgens PCRM heeft Neuralink de dierenwelzijnswet met voeten getreden. “Veel, zo niet alle, apen hebben te maken gehad met extreem lijden als gevolg van tekortschietende verzorging en de zeer experimentele hoofdimplantaten.”
Neuralink wil een implantaat ontwikkelen voor mensen om de hersenactiviteit te monitoren en te stimuleren. Het hersenapparaatje zou onder meer interessant moeten zijn voor mensen die verlamd zijn. Musk verschuift het moment waarop de eerste proeven bij mensen moeten beginnen al jaren. Eind vorig jaar zei hij erop te rekenen in 2022 te kunnen beginnen. Beckham betwijfelt of de proeven bij mensen veilig kunnen verlopen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

 marcz
marcz18 feb. 2022 - 3:44

Hij denk echt dat hij God is! En dat alleen maar omdat zijn bedrijf een auto op batterijen heeft ontwikkeld. Ik speelde vroeger met een radiografische bestuurbare elektrische auto. Zo nieuw zijn die dingen niet. De accu is wat krachtiger en groter geworden. ???????????? Wat die “chips implanteren in hersens” betreft, dat gaat nog wel even duren. Kortom -> Deze man lijdt aan grootheidswaanzin.

agnar123
agnar12314 feb. 2022 - 10:23

China wil wel graag 1,2 miljard van deze implantaten hebben. Met blue-tooth, zodat de overheid kan zien waar de mensen naar kijken. George Orwell 4.6 of zo iets.

Effie2
Effie214 feb. 2022 - 9:45

'Technocratische denkbeelden hebben van veel mensen wandelende computers gemaakt. En die missen nou eenmaal het gevoel dat hen wijsheid brengt'. 'Rijke technocraten blijken het gevaarlijkste soort levende roofdieren op aarde'.

Greendutch
Greendutch13 feb. 2022 - 17:22

bovenmatig intellect en idiotie grenzen vaker dicht aan elkaar: elon musk is daar het levende bewijs van waarom haalt zo iemand het in zijn hoofd om zich met zoiets te moeien? geef gewoon geld aan universiteiten en laat hen zelf onderzoek doen

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie13 feb. 2022 - 21:27

Universiteiten en overheidsinstellingen die aan R&D doen zijn veel te langzaam en de resultaten zijn vaak niet praktisch. Er komt dan na verloop van tijd een spin-off bedrijf voort uit die uni of instelling die probeert een bruikbaar commercieel product te maken. Dit model heeft ook zo z'n manco's. Ten eerste heeft het kern technologie niet zelf ontwikkeld, dus dat kan stroef lopen met patenten en licenties. Ten tweede is veel van die technologie nooit in eerste instantie ontwikkeld met praktische toepassingen als doel, dus het is altijd maar de vraag of in de praktijk zo'n methode ook nuttig is. Het kan aantoonbaar veel sneller als een bedrijf de full-stack van ontwikkelen naar uitrollen zelf doet en Neuralink is hier een goed voorbeeld van. Onderzoek naar neurologische implantaten is al decennia lang een hot-item, maar goede, goedkoper en praktische producten zijn er maar weinig. De Neuralink interface is momenteel al een orde van grote "krachtiger" en functioneler dan wat er in labs en op de markt is.

Uw Psychiator
Uw Psychiator15 feb. 2022 - 8:43

@ Winterdepressie (13/2, 22:27u) - dit klinkt machtig indrukwekkend wat je hier noteert. Zit je zelf 'in het vak'? Weet je ook een en ander over 'deep brain stimulation' (DBS), in te zetten bij Parkinson's, en bij hardnekkige (verder onbehandelbare) obsessief-compulsieve stoornis (OCD), bij voorbeeld? Een leesadvies voor je: dit boek van Mariana Mazzucato (Anthem Press, 2014): "The Entrepreneurial State: Debunking Public vs. Private Sector Myths" Op mij maakt je bijdrage vooral ten voordele van Neuralink geschreven te zijn. PS: het is 'orde van grootte' en niet 'orde van grote'.

Joopinie
Joopinie13 feb. 2022 - 17:16

Wij als consumenten en belastingbetalers financieren onvrijwillig deze boosaardige plannen van een particuliere kerel die in deze door de overheid mogelijk gemaakte globalistische wanorde feilloos z'n gang kan gaan. Dergelijke figuren met hun godcomplex stoppen kan niet, want overheden zijn net zo gek. Overheden maken met hun wetgeving mogelijk dat dit kan en zelfs gefaciliteerd wordt. De overheden zitten er zelfs tot het plafond mee in. Bijna alles wat je koopt heeft geldstromen in de richting van deze lieden. Het is afschuwelijk dat een particulier zo ernstig mag rotzooien met onze biologie, onze natuur, onze aarde, ons denken, ons mens zijn, onze plaats in deze wereld, wie straks hoe bestaan mag. Het boek 1984 te boven deze nachtmerrie.

3 Reacties
TEAser
TEAser14 feb. 2022 - 6:57

Ben je dom? Jij hebt geen enkele cent bijgedragen aan wat Elon Musk doet, NL heeft niet eens genoeg geld om fatsoenlijk militair materiaal aan te schaffen en jij denkt dan dat wij wel hier geld aan uit kunnen geven....?

Arend van L
Arend van L14 feb. 2022 - 9:20

'Een door de overheid mogelijk gemaakte globalistische wanorde'. Dat lijkt me een innerlijke tegenspraak.

Joopinie
Joopinie14 feb. 2022 - 9:27

@teaser. Snap jij dan niet WAAROM defensie geen geld meer krijgt? Heb je nog niet door dat je al je geld aan wereldketens afgeeft, of je amazon of facebook en dergelijke nou mijdt of niet?

Woeki Hypo
Woeki Hypo13 feb. 2022 - 13:35

Extreem lijden bij apen met hersenimplantaten Elon Musk. "De onderzoekers van Neuralink plaatsten de chips door een gat in de schedel van de apen te boren." "Neuralink wil een implantaat ontwikkelen voor mensen om de hersenactiviteit te monitoren en te stimuleren." Vroeger of later krijgen complot denkers of wappies min of meer gelijk. Naast de vaccinatie plicht staat (dan) de implantatie plicht op de agenda. En de "wetenschap" zal met "onbetwijfelbare" argumenten hiervoor komen. Woeki Hypo.

3 Reacties
Ecclesia
Ecclesia13 feb. 2022 - 13:56

'Naast de vaccinatie plicht staat (dan) de implantatie plicht op de agenda.' Dat is één route, de andere route is dat het op een gegeven moment 'sociaal acceptabel' wordt gezien. Mode dus. Als over 100 jaar ergens een kliniek in Zuid-Amerika open gaat waar de rijken der Aarde zich voor een berg geld een chip laten inbrengen die sensors inbrengt waardoor je 'ogen in je achterhoofd krijgt', dan zullen de meeste mensen dit eng vinden. Een klein groepje zal dit doen. En we weten dat de mensheid kuddegedrag vertoont, een modebeeld laat de meeste mensen volgen (zijn er nog mensen zonder smartphone tegenwoordig? Zelfs in Derde Wereldlanden wordt dit algemener). Maar goed, dit alles is natuurlijk het gebied van science fiction.

Pater
Pater14 feb. 2022 - 3:52

@Woeki "Vroeger of later krijgen complot denkers of wappies min of meer gelijk. Naast de vaccinatie plicht staat (dan) de implantatie plicht op de agenda." Denk je dat nou echt? Dan ben je inmiddels erger geworden dan een wappie.

TEAser
TEAser14 feb. 2022 - 6:59

Nou ja als iemand een dwarslaesie heeft kan dit een toekomst bieden waarin hij of zij weer kan bewegen

DuRoiSoleil1
DuRoiSoleil113 feb. 2022 - 13:32

Helaas zijn soms dierproeven nodig om vooruitgang te boeken. Hierbij moeten kosten en baten afgewogen worden. Voor make-up vind ik het onethisch, kunnen als gevolg van deze proeven verlamde mensen straks weer lopen dan is het de moeite waard geweest.

3 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas13 feb. 2022 - 21:16

"Helaas zijn soms dierproeven nodig om vooruitgang te boeken." Nee hoor, we kunnen ook gewoon de evolutie z'n gang laten gaan..

TEAser
TEAser14 feb. 2022 - 7:01

Reactie op pindakaas Nee pindakaas wij als mens kunnen gewoon verder gaan met onze technologische ontwikkelingen, als jij verder wilt gaan met natuurlijke evolutie, ga dan graag stoppen met het gebruik van technologie en ga alstublieft samen met de aapjes in de apenheul leven.

Pindaklaas
Pindaklaas14 feb. 2022 - 15:58

@ TEAser, Het een staat los van het ander. Ik kan gerust gebruik maken van technologie zonder inbreuk te doen op de evolutie. Ik kan gerust een smartphone gebruiken, maar geen nieuwe nier willen, of een PC gebruiken maar geen hersenimplantaten willen. En als u me wilt beargumenteren, gebruik dan iig mijn naam correct!

plainview
plainview13 feb. 2022 - 12:52

Bijna alle nobelprijzen voor medicijnen zijn gewonnen door experimenten die dierenproeven hebben gedaan. 188 van de 224. https://www.animalresearch.info/en/medical-advances/nobel-prizes/

7 Reacties
lmgikke
lmgikke13 feb. 2022 - 14:17

Dat is geen enkel excuus om dieren te mishandelen. De tijd is ook verder gegaan, nagenoeg alle dierproeven zijn overbodig geworden. Wat het artikel beschrijft is gewoon sadisme, gedreven door een onrealistische korte termijn ambitie.

plainview
plainview13 feb. 2022 - 15:56

@Imgikke Gesproken als een persoon die nog nooit fundamenteel wetenschappelijk onderzoek heeft uitgevoerd.

Uw Psychiator
Uw Psychiator13 feb. 2022 - 17:32

@ Erik B. - ik vrees dat je veel te hard van stapel loopt met je reacties. Het helpt je niets om bijvoorbeeld de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde te noemen. Was het je bedoeling om hiermee te laten zien dat dierproeven nu eenmaal onvermijdelijk want noodzakelijk zijn, vandaag de dag? Als dat zo is, dan had je tocht echt nog meer argumenten moeten aanvoeren. Nu lijkt het namelijk alsof je de experimenten van Neuralink, zoals in het artikel beschreven, verdedigen wil. Kennelijk beschik je over vakkennis ter zake. Dan had je ook kunnen vermelden dat je het handelen van Elon Musks bedrijf voor biotechnologie niet acceptabel vindt. Volgens het verhaal bovenaan zijn er hier overtredingen begaan en ernstige misstanden geweest. Want met jouw opleiding en ervaring dien je te weten dat het uitvoeren van zulke proeven gebonden is aan extreem strenge regels en eisen; voorschriften waaraan Neuralink zich weinig of niets gelegen liet liggen. Dat heeft consequenties. Kritiek is terecht, maar onvoldoende. Straf is op zijn plaats. Een effectieve en stevige sanctie zou, gezien Musks vermogen, zijn: onmiddellijk stilleggen van deze onzalige activiteiten, en nét zo lang opschorten totdat aan elke uitvoeringseis voldaan is. En bij herhaling: het definitief beëindigen van die semi-criminele bedoening. Elon M. in de portemonnee raken is bijkans onmogelijk; zijn ijdelheid kwetsen is wél een reële optie.

plainview
plainview13 feb. 2022 - 18:48

@uw psychiator Op welke manier kan je opmaken dat musk zich onacceptabel onderzoek heeft gepleegd. we praten over 23 apen over een periode van 3 jaar. Dat klinkt niet alsof gewoon roekeloos met dieren wordt omgegaan. Er wordt gelijk geconcludeerd dat dit "dieren te mishandelen" en "sadisme" is. Ook wordt feitevrij genoemd dat "De tijd is ook verder gegaan, nagenoeg alle dierproeven zijn overbodig geworden." Wat ook complete onzin is. Dankzij nieuwe methode kunnen we minder dieren gebruik, wat goed is. Praktisch iedere onderzoeker als het mogelijk was zouden ze willen stoppen met dierengebruik. Maar ze blijven nog essentieel voor veel soorten onderzoek.

Uw Psychiator
Uw Psychiator13 feb. 2022 - 19:35

@ Erik B. (19:48u) - dank je. je antwoord aan mij lijkt vooral gericht aan Imgikke (15:17u). Je gaat niet feitelijk en letterlijk in op mijn reactie op jouw inbreng. Dat je je geraakt voelt door mijn kritiek, dat is begrijpelijk en goed. Tegenspraak is daarvoor bedoeld, ze is tevens onmisbaar. Maar ik vind het moeilijk, zo niet onmogelijk, om een indirect antwoord op mij, namelijk dat van jouw hand, goed en fatsoenlijk te pareren. Je laatste alinea wordt ontsierd door taalfouten, die een correct begrip onmogelijk maken. Mij schijnt dat je gevoelens je geduld op de proef gesteld hebben; en dat is helemaal geen schande. Voor de goede orde: ik zelf ben neurobioloog en het met diverse dierenlaboratoria te maken gehad. Geloof me: de standaards van werken op die locaties lagen zeer, zeer hoog. Ik heb vele discussies met studenten onder mijn hoede gevoerd, over juist deze onderwerpen; ik was medewerker bij hun practica. En we kwamen bij mijn weten altijd tot een goede, gezamenlijke conclusie. Die studenten hadden aanvankelijk bezwaren tegen het onderzoek bij dieren. En altijd nam ik ze serieus. Hun attentie en waardering waren voor mij een geestelijke waardering. Dat vond ik goed. Hoe zou ik anders kunnen, Erik? Tenslotte: met wat ik nu weet kan ik slechts denken dat dat bedrijfje van meneer Musk vooral aangejaagd wordt door commerciële belangen, met alle bijbehorende narigheden: tijdsdruk, winstbejag, en de gevolgen daarvan: slordigheid, misbruik van levende wezens, minachting, en publicatiedruk (in dit geval vrees ik: mediabekendheid ('krijg ik mijn toko in de Bild-Zeitung?')), en vóór alles: kapitaalconcentratie bij meneer Elon M. Erik B., je lijkt me van afstand een heel aardige en amicale kerel. Kijk alleen uit met je oordelen: oordelen over wie en waar en met welke middelen het wél of niet goed doet. PS: mijn quasi-geciteerde vraag over die aandacht in de Bild-Zeitung is niet zomaar een grapje: wetenschappers mogen volgens de hedendaagse conventies (die van het late en laatste kapitalisme) bepaalde vormen van media-aandacht (interviews, krantenstukjes, et cetera) helaas al tot hun eigen palmares rekenen. Tekenen van degeneratie en decadentie, dus: van ondergang.

Pater
Pater14 feb. 2022 - 3:56

@Uw Psychiator Simpele gevangenisstraf wil ook wel eens helpen. Daar hadden bijv. de bedenkers en verkopers van misleidende financiële producten ook terecht mogen komen.

TEAser
TEAser14 feb. 2022 - 7:03

Reactie op reactie op imgikke Dierproeven zijn nog steeds nodig, of je wilt misschien dat we gelijk op mensen testen? Denk toch echt dat het ethischer is op eerst op dieren te testen, ja kut dat ze hieraan zijn overleden, maar betekent nog niet dat er geen groter doel behaalt kan worden.

Kwant2
Kwant213 feb. 2022 - 11:57

Je moet ergens beginnen, hopelijk worden uit deze proeven lessen getrokken zodat het in de toekomst met minder leed gepaard gaat. Wel is het belangrijk te onderstrepen dat dierproeven (in ieder geval in de EU) aan hele scherpe (en nogal verlammende) wetgeving onderhevig is. Dat is een dermate grote beperkende factor dat startups die dierproeven kunnen vervangen, bijv. in farmaceutisch onderzoek om nieuwe kanker medicatie te ontdekken, miljoenen aan financiering binnenhalen (ik werk bij zo een bedrijf, vandaar). Of we dat met hersenen gaan kunnen doen is nog maar de vraag. Dat staat echt in de kinderschoenen. Maar proefdieren die overlijden door infecties na een operatie is wel heel erg ongelukkig/nalatig. Ik kan me moeilijk voorstellen dat je dit zo zou laten verlopen. Het maakt vast gave toepassingen mogelijk, dingen die je nu nog in black mirror ziet, hopelijk weten ze dit in goede banen te leiden..

Winterdepressie
Winterdepressie13 feb. 2022 - 11:53

Feiten vrij laster stuk. Musk bashen is populair in de media tegenwoordig dus zelfs als een activistische lobbygroep zoals het PCRM iets naar buiten brengt wordt het verbatim overgenomen. En waarom staat "Tesla" hier als tag bij? Dat lijkt louter weer een campagne om negatieve associaties aan te brengen bij een ongerelateerd bedrijf waar de oude auto OEMs een probleem mee hebben. Zet anders SpaceX en Boring Company er ook nog even bij om het rijtje compleet te maken! Jammer dat Joop zonder kritisch te zijn mee gaat in deze hetze.

4 Reacties
Ecclesia
Ecclesia13 feb. 2022 - 14:01

Elon Musk is een gecompliceerd persoon / gespreksonderwerp. Aan de ene kant juich ik hem toe voor de pionier die hij is. (en de wereld heeft dit soort pioneers hard nodig). Aan de andere kant, kan hij op zijn best gezegd een goed PR bedrijf gebruiken, en op zijn slechtst gezegd: naast constructie brengt hij ook enorme destructie aan waar hij komt. https://www.telesurenglish.net/news/elon-musk-confesses-to-lithium-coup-in-bolivia-20200725-0010.html

watcher3
watcher313 feb. 2022 - 14:02

"Volgens PCRM heeft Neuralink de dierenwelzijnswet met voeten getreden. “Veel, zo niet alle, apen hebben te maken gehad met extreem lijden als gevolg van tekortschietende verzorging en de zeer experimentele hoofdimplantaten.”" Wat is hier feitenvrij aan en wat is hier lasterlijk aan?

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand14 feb. 2022 - 0:01

Feiten. Vrij. Laster. Stuk. Ik mis nog een werkwoord. Of zo.

Winterdepressie
Winterdepressie14 feb. 2022 - 12:40

@Jean-Baptiste L'Allemand Ik heb eerder het idee dat je het punt mist.

LaBou
LaBou 13 feb. 2022 - 11:49

Misschien had Musk zelf als vrijwilliger moeten optreden.