Joop

Miljardair Elon Musk wil Twitter volledig in bezit krijgen

  •    •  
14-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
970 keer bekeken
  •  
musk

elon musk

© cc-foto: NASA

Elon Musk, de miljardair achter onder meer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, wil Twitter in handen krijgen. Hij is bereid daarvoor meer dan 40 miljard dollar neer te tellen. Een mogelijk gevolg is dat de Amerikaanse ex-president Donald Trump dan weer toegang krijgt tot het sociale medium waar hij voortdurend media-aandacht mee wist te verwerven. Trump werd in 2020 van Twitter verbannen vanwege zijn rol bij de gewelddadige bezetting door zijn aanhangers van het Amerikaanse parlement. 

Musk kocht eerder deze maand ruim 9 procent van de aandelen maar trad nog niet toe tot de raad van bestuur van het bedrijf. De miljardair is notoir libertariër, zelfverklaard voorstander van absolute vrijheid van meningsuiting en vindt dat Twitter geen beperkingen mag opleggen aan gebruikers. Zelf heeft hij er overigens wel een handje van critici te blokkeren. Musk beschikt naar schatting persoonlijk over een vermogen van 274 miljard dollar. Dat is meer dan het BNP van bijvoorbeeld Pakistan waar 233 miljoen mensen wonen.

Het bod van Musk bestaat uit 54,20 dollar per aandeel, 54 procent boven wat hij er eind januari zelf voor betaalde. Met het bezit van Twitter zou Musk de totale controle krijgen over een van de belangrijkste sociale media kanalen en op het gebied van nieuwsvoorziening misschien wel belangrijkste kanaal ter wereld. Veel journalisten maken gebruik van Twitter voor zowel de nieuwsgaring als -verspreiding. 

cc-foto: NASA

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Marc Marc
Marc Marc15 apr. 2022 - 8:34

Het huidige probleem met twitter is de geslotenheid van de gebruikte algoritmes waardoor volstrekt niet duidelijk is waarom tweets in je timeline verschijnen, onbedoelde blockades van gebruikers en de machteloosheid tegen bots. Elon Musk wil de gebruikte algoritmes open source maken via github en dat is winst. Sterker nog, dat maakt de bruikbaarheid van twitter groter en vergroot de transparantie. Het zou ook kunnen voorkomen dat we iedere dag met wappie trends te maken krijgen want de wijze waarop een wappie minderheid de trend domineert is natuurlijk op te lossen met betere algoritmes die een gebruiker zelf kan kiezen. Als je dan ook nog bedenkt dat fake news in grote mate gedomineerd wordt door bots en dat Elon Musk een gruwelijke hekel heeft aan crypto bots zou je toch denken dat twitter aangenamer gaat worden door minder afleiding van onzin. Daarom ben ik groot voorstander van de beoogde overname. Als groot voorstander van VVMU en een allergie voor censuur zou ik blij moeten zijn met iemand die extreem voorstander is van het vrije woord ondanks dat dat schuurt met de ergernis die ik ervaar als domme mensen domme dingen zeggen op twitter. Ik ga er dan maar vanuit dat er is de toekomst een open source filter komt die voor mij gebruikers kan weg filteren die onderdeel van de wappie bubble zijn. Met Elon Musk als marktleider op het gebied van AI verwacht ik dat een stukje kruisbestuiving twitter weer tot een aangenaam platform maakt.

5 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde15 apr. 2022 - 14:53

Marc, als Twitter volledig open source is en iedereen zijn eigen algoritmen kan creëren, creëert iedereen zijn eigen bubbel vol fakenews en propaganda. Censuur van dat soort zaken is er met reden, om te zorgen dat we allemaal in dezelfde werkelijkheid zitten en op basis daarvan met elkaar in debat gaan. Stel je voor dat Joop geen moderatie had, dan was je de hele dag bezig om wappies te corrigeren. Censuur op fakenews is een algoritme dat de discussie zinnig houdt en niet om onwelgevallige meningen er uit te filteren. Nieuwsvoorziening is een middel, geen doel op zich.

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 apr. 2022 - 14:58

Het is nooit goed als personen zo'n grote grip krijgen op onze nieuwsvoorziening. Kijk naar Fox of RT. Zo worden mensenmassa's gestuurd in de richting die zij zelf nooit hadden gekozen.

Satya
Satya15 apr. 2022 - 16:34

Alleen extremisme wordt gecensureerd.

Satya
Satya16 apr. 2022 - 8:36

Ik dacht altijd dat fatsoenlijke mensen haatzaaierij buiten zich hielden. Het negeerden. Het internet biedt jouw vrienden alle ruimte zelf een plek te creëren maar jij wilt ze in je gesprek. Tesla is veroordeeld voor het laten floreren van racisme binnen het bedrijf. Het gaat goed met Nederland, not.

Hernandez
Hernandez16 apr. 2022 - 15:07

@Martin 'Censuur van dat soort zaken is er met reden, om te zorgen dat we allemaal in dezelfde werkelijkheid zitten ' Zie je zelf niet hoe raar dit statement is? Notabene van iemand er die destijds de overtuiging had dat boeren met vee in Nederland verantwoordelijk waren voor de verspreiding van Corona?

MG1968-2
MG1968-215 apr. 2022 - 8:14

"libertariër" Wat alle analyses van het hoe, waarom, bedoeling en motivatie -en daarmee de voorspelbaarheid van deze persoon- in de prullenbak kunnen. Hij ziet zich zelf aan niets verantwoording schuldig. Dit werpt natuurlijk wel de vraag op of er niet een grens zou moeten zitten aan de macht die een enkele persoon kan verwerven indien er wat betreft het handelen van deze persoon geen enkele voorspelbaarheid zit, laat staan checks-and-balances. Een potentieel even groot gevaar is niet even weg te poetsen met de redenatie dat dat gevaar zich niet in volle omvang heeft gemanifesteerd. Dan is het te laat. Dat is een les die we toch de laatste maanden geleerd moeten hebben toch?

Sam V
Sam V15 apr. 2022 - 8:01

Hier zal niemand bezwaar hebben. Het is immers een private partij die zelf mag bepalen welke regels ze vaststellen binnen de wettelijke kaders. Het schrappen van podcasts van Joe Rogan door Spotify of het blokkeren van Trump op Twitter was dan ook geen probleem. Er zijn immers alternatieven. Het is nog maar de vraag wat Musk er mee doet, maar dat het geen probleem is staat buiten kijf, toch?

1 Reactie
Satya
Satya16 apr. 2022 - 8:17

Joe Rogan is niet geschrapt. Musk mag het zeker overnemen maar of dat verstandig is mag best besproken worden.

FredD2
FredD215 apr. 2022 - 5:07

Het probleem is dat meningen verbieden ligt bij diegene die deze macht in handen heeft. Nu zijn leugens van bepaalde groeperingen verboden en straks zijn leugens van andere groeperingen verboden.

Déjà vu
Déjà vu14 apr. 2022 - 23:19

Personen die de media in hun bezit hebben, beheersen jou op vele terreinen.

Effie2
Effie214 apr. 2022 - 17:54

Wereldkampioen materialisme heeft aan 274 miljard opstrijken met slim zakendoen niet genoeg. De titel Wereldleider informatievoorziening lonkt. Jammer dat hij wereldkampioen kerstman niet heeft gekozen, Had hij heel wat meer mensen blij mee gemaakt.

1 Reactie
Hernandez
Hernandez14 apr. 2022 - 19:17

'De titel Wereldleider informatievoorziening lonkt. ' Dat is een flutverhaal, aangezien Twitter nu ook al aan het bepalen is wat we wel en niet mogen zien op Twitter.

sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 17:36

Als de koersen stijgen nav deze berichten verkoopt hij zijn aandelen. Hij is is een klassieke oplichter.

1 Reactie
Jozias2
Jozias215 apr. 2022 - 7:43

Wat is daar oplichting aan?

Satya
Satya14 apr. 2022 - 17:32

"Twitter geen beperkingen mag opleggen aan gebruikers. Zelf heeft hij er overigens wel een handje van critici te blokkeren. " Dus niets met vvmu.

Greendutch
Greendutch14 apr. 2022 - 16:31

hoog tijd voor een Europees medium zodat twitter tweederangs wordt. de meeste mensen hebben niet veel vrienden in andere continenten wonen waarmee ze moeten communiceren, twitter is toch een communicatiemiddel?

Hernandez
Hernandez14 apr. 2022 - 16:27

Goed nieuws!

12 Reacties
Satya
Satya14 apr. 2022 - 17:45

Omdat alt right en de KKK hun haat ideologie dan volop kunnen verspreiden?

sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 18:14

Satya goeie vraag!

Grijstint
Grijstint14 apr. 2022 - 18:29

"Omdat alt right en de KKK hun haat ideologie dan volop kunnen verspreiden? " Ja eigenlijk wel dus, een plek waar mensen verschillende ideeën en ideologieën kunnen uitwisselen en met elkaar in debat gaan is de beste plek om van elkaar te leren. Antifa heeft ten slotte toch ook zijn plek op twitter.

sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 19:17

grijstint: Vertel eens wat zouden we kunnen leren van fascisten met hun demagogie en leugens? ik eil je aanraden een bezoek aan Auschwitz te brengen om te kijken of dat enige invloed heeft op je gemankeerde visie op vvmu. Nazis en andere fascisten moet je bestrijden.

Hernandez
Hernandez14 apr. 2022 - 19:18

@Satya Ik trek de grens bij oproepen tot geweld, als alt-right en KKK mafkezen oproepen tot geweld vind ik dat ze niet thuis horen op Twitter.

Satya
Satya14 apr. 2022 - 22:01

"Ja eigenlijk wel dus, een plek waar mensen verschillende ideeën en ideologieën kunnen uitwisselen en met elkaar in debat gaan is de beste plek om van elkaar te leren." Op Twitter? Weleens rondgekeken daar? Daar is de 3e wereld oorlog al aan de gang, het is de bierkelder van München jaren 30. Hernandez Heb je je weleens in de ideologie van de KKK verdiept? Die is in zijn filosofie al gewelddadig. De gewelddaden tegen afro Amerikanen horen bij de ideologie. Alt right net zo of denk jij een etno staat af te dwingen zonder geweld? Twitter is een dorpsplein waar de dorpsgek het hoogste woord heeft. Het is geen debatcentrum waar men argumenten uitwisselt maar een plek waar haat ontstaat en verspreid een waardeloos platform wat tot achteruitgang leidt. Sociale media zijn een bizarre echokamer die waardeloos zijn. Nu wil de rijkste man ter wereld, niet bekend om medemenselijkheid, daar de baas zijn. Klinkt niet positief.

Grijstint
Grijstint14 apr. 2022 - 22:03

"Nazis en andere fascisten moet je bestrijden. " Dan kan heel goed op een openbaar forum. Maar u vergeet Marxisten en communisten.

MG1968-2
MG1968-215 apr. 2022 - 8:07

@Hernandez Probleem is natuurlijk dat jij de juridische definitie van oproepen tot geweld als uitgangspunt neemt en niet de feitelijke en daarmee indirect wel degelijk oproepen tot geweld wilt toestaan.

Grijstint
Grijstint15 apr. 2022 - 9:30

@MG1968-2: Als sameoldshit zegt dat je nazis en fascisten moet bestrijden roept hij direct of indirect op tot geweld? En als dat niet juridisch bepaald wordt hoe dan en door wie dan? Vele vind censuur prima als het iemand betreft met wiens mening je het niet eens bent maar wat als iemand de macht heeft met een andere ideologie dan die van jou en jij bent degene die gecensureerd wordt? De angst bij vele dat als Elon Musk de macht krijgt bij twitter zit hem niet in dat zij wellicht gecensureerd worden maar dat mensen waar zij het niet eens zijn niet meer gecensureerd worden. Twitter zou een openbaar forum moeten zijn voor alle meningen en geen "safe space" voor zelfbenoemde slachtoffers die zich gekwetst voelen door afwijkende meningen. Daar hebben we er al genoeg van.

MG1968-2
MG1968-215 apr. 2022 - 11:22

@Grijstint Vraag eens een verkrachte persoon of een verkrachting pas een verkrachting is als de rechterlijke macht het als een strafbare verkrachting gekenschetst heeft. Nogal wat uitingen van nogal wat agitators zoeken welbewust de grens op wat wel nog oproept tot geweld maar net niet als strafbaar geclassificeerd kan worden. Zolang intentie niet geduid en meegenomen kan worden in het strafrecht (en daar zit inderdaad wel een probleem) voldoet de juridificering van nogal wat onderwerpen niet in voldoende mate om deze leidend te laten zijn in (o.a. beleids-) keuzes in het dagelijkse leven. "Wie dan wel" Dat dilemma is ook voor mij wel duidelijk. Neemt niet weg dat bij seksueel misbruik de juridische definitie hanteren en ook de vrijheid van meningsuiting alleen beperkt zien na rechterlijke uitspraak de-facto als een vrijbrief werkt voor daders en kwaadwillende. En daar wijs ik op.

Satya
Satya15 apr. 2022 - 16:31

"Twitter zou een openbaar forum moeten zijn voor alle meningen en geen "safe space" voor zelfbenoemde slachtoffers die zich gekwetst voelen door afwijkende meningen." Heb je weleens op Twitter gekeken? Met je afwijkende meningen, racisme is daar volkomen normaal.

Hernandez
Hernandez16 apr. 2022 - 15:10

@Satya Maar je mag ook niet roepen dat mannen niet zwanger zouden kunnen worden. En je mocht ook niet roepen dat je alsnog corona kon oplopen als je het vaccin had.

youppie
youppie14 apr. 2022 - 16:00

Hoe heette het bekende gezegde ook alweer? 'Ik ben het niet met je eens, maar ik zal mijn leven er voor geven om jou je mening te laten verkondigen'. De baas van Twitter had die mening ook, totdat hij politiek betrokken raakte. Het zal me nu niet gaan verbazen wanneer SpaceX opeens overheidsopdrachten gaat verliezen of wanneer overheden opeens geen Tesla's meer kopen. Het vrije woord is heilig totdat er onwelgevallige meningen verkondigd gaan worden.

2 Reacties
sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 17:34

je lijkt te lijden aan acute paranoia. Je wappie idee van vrijheid van meningsuiting is compleet van het padje. Vrijheid van meningsuiting heeft niets te maken met het toestaan van leugens op een privémedium. Trump heeft meer dan 50.000 leugens de wereld in geslingerd. Jij lijkt daar geen problemen mee te hebben.

sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 17:42

we hebben juist de fout gemaakt om dit soort krankzinnige meningen veel te lang toe te staan. Psychopaten moet je opnemen in een inrichting.