de Lagarde

Poker Face S01: Natasha Lyonne als amateurdetective

  •  
15-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
585 keer bekeken
  •  
PokerFace

© Peacock / MRC Television

Fijne mix van Columbo en Murder She Wrote van de maker van Knives Out

Cocktailserveerster Charlie (Natasha Lyonne, Russian Doll, Orange Is the New Black) heeft een zeldzame gave: ze weet feilloos wanneer iemand liegt. Helaas is deze superkracht minder handig dan je denkt, zo vertrouwt ze Sterling Frost Jr. (Adrien Brody), de zoon van haar baas, toe. Zo staat ze bij alle belangrijke pokertoernooien op de zwarte lijst, omdat niemand gelooft dat ze niet valsspeelt. Daarnaast liegen de meeste mensen over de meest onbenullige zaken. Maar dan loopt Charlie tijdens haar werk in het casino tegen haar eerste moordzaak aan.

Met zijn twee Knives Out-films (beide te zien bij Netflix) toonde bedenker Rian Johnson al zijn liefde voor de boeken van Agatha Christie. De serie Poker Face (met elke week een nieuwe aflevering bij SkyShowtime) is een ode aan moordmysteries zoals Columbo en Murder She Wrote. Net als bij Columbo begint elke aflevering met een moord en zien we vervolgens hoe een slonzige maar volhardende (amateur)detective de zaken oplost. Net als Jessica Fletcher (Angela Lansbury) in Murder She Wrote is Charlie altijd net in de buurt wanneer er weer een moord plaatsvindt.

Poker Face

© Peacock / MRC Television

Johnson gaat hierbij zelfs nog een klein stapje verder: soms speelt Charlie - uiteraard totaal onbedoeld - een kleine, maar niet onbelangrijke rol in de moord, zoals wanneer ze een leadzangeres (Chloë Sevigny, Natasha’s moeder in Russian Doll) adviseert toch eens wat aardiger te doen tegen haar nieuwe drummer. Deze subtiele knipogen zijn een van de vele genoegens van de serie, naast de leuke bijrollen van onder anderen Judith Light, Ellen Barkin, Simon Helberg (The Big Bang Theory) en Joseph Gordon-Levitt.

poker-face_PjX9MY

© Peacock / MRC Television

Maar dé trekpleister is natuurlijk Natasha Lyonne (voor haar rol genomineerd voor een Emmy) zelf. Je kan je eigenlijk niemand anders als Charlie voorstellen: sympathiek, ietwat chaotisch en rechtdoorzee, zowel heel relaxed als uitermate vasthoudend, onbevooroordeeld en met een groot hart. En, zoals ze zelf toegeeft, ook een beetje een ‘dumbass’ (stommerik). Zo goed als ze is in het opsporen van leugens, zo slecht is Charlie namelijk in weten wanneer ze haar mond moet houden. Bijvoorbeeld wanneer ze, in het bijzijn van de daders, maar blijft volhouden dat er toch iets niet klopt aan een sterfgeval.

poker-face_JkzkSw

© Peacock / MRC Television

Dat is misschien wel het belangrijkste verschil tussen haar en Jessica Fletcher en rechercheur Columbo (Peter Falk). Waar Fletcher en Columbo zonder al te veel risico detective kunnen spelen, zet Charlie iedere keer ook haar eigen leven op het spel.

Poker Face S01, vanaf vrijdag 15 september 2023 wekelijks bij SkyShowtime, dat aftrapt met de eerste twee afleveringen

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!