Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nieuwe films op Netflix: The Big Short, Spider-Man en The Addams Family

  •  
11-06-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
TheAddamsFamily

© Paramount Pictures

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: een macabere familie, een satirische blik op de kredietcrisis en Tobey Maguire als Spider-Man.

The Big Short (2015)
Acteurs: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling
Regie: Adam McKay

TheBigShort

© Jaap Buitendijk / Paramount Pictures

Met The Big Short maakte regisseur Adam McKay, toen vooral bekend van melige Will Ferrell-vehikels, een vrij onverwachte genre-sprong: in de dramafilm wordt, weliswaar op satirische en onconventionele wijze, een serieus onderwerp (de wijze waarop mensen uit de financiële sector in 2007 inspeelden op de naderende kredietcrisis) ontleed. En hij wist daarvoor een indrukwekkende cast te verzamelen: een voor een Oscar genomineerde Christian Bale leidt het ensemble en wordt omringd door onder meer Brad Pitt, Steve Carell en Ryan Gosling. Door de complexe crisis op een toch makkelijk verteerbare manier toe te lichten, waarbij de kijker soms ook rechtstreeks wordt toegesproken, groeide The Big Short uit tot een kritisch en commercieel succes. McKay hanteerde voor zijn daaropvolgende films (Vice, Don't Look Up) een gelijksoortige satirische toon en dook als producent van de serie Succession (met daarin Big Short-acteur Jeremy Strong) ook opnieuw in de financiële wereld.

The Addams Family (1991)
Acteurs: Raul Julia, Anjelica Huston, Christina Ricci
Regie: Barry Sonnenfeld

the-addams-family_56CJdl

© Paramount Pictures

Na de krantenstrip en de tv-serie uit de jaren zestig bezorgde Barry Sonnenfeld - de cameraman maakte naam als een protegee van de gebroeders Coen - met zijn regiedebuut uit 1991 de Addams Family hun eerste succes in de bioscoop. In de film probeert de macabere familie te achterhalen of de net teruggekeerde Fester echt de verloren broer van vader Gomez is, hoewel de plot niet bijster veel voorstelt: het draait vooral om de heerlijk zwartgallige humor en de perfecte casting, waarbij vooral Raul Julia, Anjelica Huston (die als stapelverliefd koppel een geweldige chemie hebben) en de destijds 10-jarige Christina Ricci opvallen. Dankzij een soort Mandela-effect denken nog aardig wat mensen dat Tim Burton de film regisseerde, maar hij liet de klus destijds schieten en kreeg recentelijk een herkansing via de Netflix-serie Wednesday, die redelijk onverwacht uitgroeide tot een van de best bekeken series van de vod-dienst.

Spider-Man-trilogie
Acteurs: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco
Regie: Sam Raimi

SpiderMan2

© Sony Pictures

Nadat regisseur Sam Raimi zijn verfilming van The Shadow (later gemaakt met Alec Baldwin) niet van de grond kreeg besloot hij een film te bouwen rond een door hemzelf bedachte superheld (Darkman). Ruim tien jaar later begaf hij zich opnieuw in het genre met de (eerste) Spider-Man-trilogie, die inmiddels weer te vinden is op Netflix. In vergelijking met recentere Marvel-films doet de trilogie wellicht wat potsierlijk aan - zie bijvoorbeeld het outfit van Willem Dafoe's Green Goblin - maar de relaties tussen de personages plus bijbehorende pathos kunnen nog prima mee. En alles voelt - meer dan de recente Doctor Strange-film - als vintage Raimi: de scène in de tweede film waarin de tentakels Alfred Molina's personage overnemen heeft een hele fijne Evil Dead-vibe, inclusief zwiepende camera en crash-zooms. Met de toevoeging van de Raimi-films op Netflix is hun Spider-Man-collectie weer compleet, waarbij Tobey Maguire ook nog als het personage te zien is in de meest recente live-action-film No Way Home.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!