Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nieuwe films op Netflix: Shrek, Trial by Fire en Darkest Hour

  •  
21-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
377 keer bekeken
  •  
trial-by-fire_s0RhSd

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: een man in de dodencel, een moeras vol sprookjesfiguren en Gary Oldman als Britse premier.

Shrek (2001)
Acteurs: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz
Regie: Andrew Adamson en Vicky Jenson

Shrek

Waar Toy Story in de jaren negentig de wereld van animatie flink opschudde, deed Shrek dat in de jaren nul. De sprookjes-satire zette Dreamworks op de kaart als een serieuze concurrent van Pixar en is tot op de dag van vandaag een nog altijd levende franchise: vorig jaar verscheen er weer een nieuwe Puss in Boots-film. Het begon in 2001 echter allemaal met het antisociale groene monster Shrek (Mike Myers verving zijn overleden SNL-collega Chris Farly) en zijn queeste om zijn moeras vrij te maken van allerlei door koning Farquaad (John Lithgow) verbannen sprookjesfiguren. Een queeste die hem uiteindelijk zou leiden naar een praatgrage ezel (Eddie Murphy) en een ontvoerde prinses (Cameron Diaz). Shrek is op zijn best wanneer de humor, die vaak plaagstootjes uitdeelt aan Disney, een scherp randje heeft. En ook de finale is heerlijk anti-Disney, waarbij het 'monster' nu niet in een knappe prins verandert maar de mooie prinses juist een 'monster' wordt.

Trial by Fire (2018)
Acteurs: Jack O'Connell, Laura Dern, Emily Meade
Regie: Edward Zwick

trial-by-fire_lGY6xD

Vlak na Clemency verscheen er deze week weer een dramafilm over een gedetineerde in de dodencel op Netflix. Het politiek beladen Trial by Fire van regisseur Edward Zwick (The Last Samurai) is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Cameron Todd Willingham, die in de jaren negentig tot de doodstraf veroordeeld werd voor het stichten van de huisbrand waarbij zijn drie kinderen om het leven kwamen. Er worden echter grote vraagtekens gezet bij zijn daadwerkelijke schuld, terwijl de datum van zijn executie steeds dichterbij komt. Trial by Fire is wat minder genuanceerd dan Clemency, maar er wordt ook hier ijzersterk geacteerd: hoofdrolspeler Jack O'Connell (Lady Chatterley's Lover), die ooit doorbrak met het gevangenisdrama Starred Up, tilt bijna elke film waarin hij opdraaft naar een hoger niveau. Daarnaast is ook Laura Dern (Marriage Story) zeer solide in de rol van een schrijfster die zich het lot van Willingham aantrekt en hem besluit op te zoeken in de gevangenis.

Darkest Hour (2017)
Acteurs: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James
Regie: Joe Wright

Darkest Hour

Jarenlang werd Gary Oldman gezien als de beste acteur zonder een Oscarnominatie op zak. Inmiddels krijgt hij echter ook van de Academy wat meer erkenning (recentelijk voor Mank), waarbij hij alsnog een beeldje won voor zijn rol als de charismatische Britse staatsman Winston Churchill, die in het van regisseur Joe Wright afkomstige Darkest Hour een allesbepalende keuze moet maken met betrekking tot de opmars van de nazi's. Bij de Academy houden ze altijd wel van een verkleedpartijtje en ook daar had Oldman - die Churchill desondanks niet laat veranderen in een karikatuur - al genoeg ervaring mee, zie tevens films als Dracula, True Romance en Hannibal. Kristin Scott Thomas (The English Patient) is te zien als Churchills vrouw Clementine. Oldman en Scott Thomas herenigden onlangs voor de tv-serie Slow Horses, waarin ze weliswaar geen man en vrouw spelen maar als werkcollega's wel regelmatig kibbelen als een oud getrouwd stel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!