theme-icon
Geld

Wat als je de energierekening écht niet meer kunt betalen?

04-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1100 keer bekeken
  •  
pexels-brett-sayles-918986

Door een tekort in de gasvoorraad nemen de prijzen van gas toe. Haast elke consument voelt de gevolgen in zijn of haar portemonnee. Wat doe je als je je energierekening echt niet meer kunt betalen?

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag verschillende maatregelen aan om de stijgende energierekening van huishoudens en bedrijven deels te compenseren. Zo kunnen alleenstaanden met een maximumsalaris van 1.310,05 euro of samenwonenden die niet meer dan 1.871,50 euro verdienen rekenen op een eenmalige energietoeslag van ongeveer 1.300 euro. Deze kun je bij je gemeente aanvragen. 

Ga in gesprek
Maar wat als je dan nog steeds problemen hebt met het voldoen van je energierekening? ‘Wat je vooral niet moet doen’, zegt Rene Peters van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), bij Jan-Willem Start Op in het kader van de actie#IkRedHetNietMeer, ‘is zomaar de energieleverancier niet betalen zonder daar verder iets over te melden. Energiebedrijven gaan vervolgens met aanmaningen alleen nog maar hogere kosten in rekening brengen. Hoe langer je wacht, hoe groter de problemen worden.’

‘Als je de rekening echt niet kan betalen, kun je het best in gesprek gaan met de leverancier om te kijken wat er eventueel mogelijk is’, vervolgt Peters. ‘Ook ondanks de soms lange wachttijden aan de lijn, is dit wel de beste methode om ermee om te gaan.’

Prijsdaling
Met alle grote energieleveranciers (Essent, Eneco en Vattenfall) kun je telefonisch of via de website een betalingsregeling treffen. Biedt ook dat geen uitkomst, dan is er bij enkele energieleveranciers alsnog iets mogelijk. Wat dat precies is vertellen ze in een persoonlijk gesprek. Ook werken veel energieleveranciers samen met Geldfit; via deze site kun je hulp krijgen in je financiële uitgaven.

‘Gelukkig worden de gasprijzen inmiddels wel iets lager’, stelt Peters. ‘Maar energiebedrijven hebben een tijdje terug al flink wat gas gekocht toen de prijzen nog hoger waren. Die hoge prijzen worden nu allemaal doorberekend aan de klanten. Pas bij de volgende tariefwijziging merkt de klant iets van de gedaalde prijzen.’

Heb jij hulp nodig of wil jij mensen uit de brand helpen? Meld je dan op IkRedHetNietMeer.bnnvara.nl

Thema's:

theme-icon
Geld
  •  theme-icon
#ikredhetnietmeer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Bert de Vries
Bert de Vries10 okt. 2022 - 10:26

Als je je'n energierekening echt niet meer kunt betalen, dan weet je dat je in de schulden komt en blijft.

Gerygrr
Gerygrr5 okt. 2022 - 9:13

Leven met een krap budget is elke maand opnieuw strijden tegen tekorten. Telefonie is dan algauw ook te duur! Eindeloos in de wacht staan vermijden mensen dan …… Wie adviseert, overziet niet welke rekeningen op mensen afkomen. De boodschappen worden duurder. De dokter en medicatie of doorverwijzing? Eigen risico. Alles komt tegelijk.

1 Reactie
DanielSchie
DanielSchie15 okt. 2022 - 5:38

@gerygrr als je voor jezelf alles gaat opsommen wat een probleem is kom je in een negatieve spiraal terecht. Daar is niemand meegeholpen. Je zal vooral keuzes moeten maken en aan de slag moeten gaan ipv steeds naar de ander te wijzen.