Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

#ikredhetnietmeer door de energiecrisis

05-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5907 keer bekeken
  •  

De Energiecrisis raakt ons allemaal. In de afgelopen maanden hebben al 400.000 mensen enorme verhogingen van de energielasten gekregen, en in de komende maanden lopen nog eens duizenden mensen uit hun vaste contract en zullen dan een flinke verhoging krijgen.

Nederland heeft de hoogste energielasten van heel Europa en dat merken we allemaal. Niet alleen de energieleveranciers profiteren van de hogere prijzen, het legt ook de overheid geen windeieren. Een groot deel van de energielasten bestaat uit belastingen en hogere rekening betekent dus ook meer belastinginkomsten voor de overheid.

Europa pakt energiecrisis aan

Overal in Europa zie je diverse mogelijkheden om de energiecrisis aan te pakken. In Frankrijk is er een prijsplafond ingesteld, Spanje subsidieert de leveranciers om zo de prijzen te drukken en Duitsland heeft de energiebelasting verlaagd. Welke maatregelen werken het beste? En welke kunnen ook in Nederland snel worden uitgevoerd?

Moet de overheid dan kiezen voor maatregelen die voor iedereen voordeel opleveren, of moet ze toch kiezen voor maatwerk en vooral de minima en de mensen die acuut in de problemen met steunpaketten helpen. Hoe dan ook, stilzitten is geen optie.

#ikredhetnietmeer

Met onze campagne #ikredhetnietmeer willen we bij de politiek duidelijk maken dat mensen die onder de lage inkomensgroep vallen niet kunnen wachten op een maatregelenpakket ergens in 2023. Voor veel mensen zijn bijvoorbeeld de energierekening of boodschappenkosten simpelweg te hoog om rond te komen.

Zoek jij tegenwoordig alleen nog de koopjes in de supermarkt, of ben je laatst geschrokken van een torenhoge energierekening? Maak je je zorgen over je financiële toekomst of die van je naasten? Film jezelf en deel je verhaal met ons via de #ikredhetnietmeer op Twitter, Instagram of Facebook. Of volg onderstaande link: 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Noaswia
Noaswia13 okt. 2022 - 18:33

ACTIE! LAAT JE TERMIJNBEDRAGEN TERUGBOEKEN. GEEF EEN BOODSCHAP!

nipe1
nipe17 sep. 2022 - 15:08

Wanneer worden deze Haagse criminelen eens aan de kant gezet sinds kabinet Rutte 1 is het alleen maar bergafwaarts gegaan hij gaat de mensen helpen....ja naar de kl*te We hebben nu zelfs een minister van armoede hoe zotter moet het nog worden. Het vertrouwen in dit "nieuwe kabinet "is nog nooit zo slecht geweest, wat nieuw de zelfde poppetjes op andere plaatsen waar ze dingen moeten doen waar ze geen greintje verstand van hebben. In het bedrijfsleven was er niet een die nog een fatsoenlijke functie zou krijgen. Een dementerende premier die alles vergeet 3 miljard die niet meer te vinden zijn? sorry het is crisis? Burgers die het niet meer kunnen betalen maar wel onnodige subsidies aan c.o.a. etc. geven. Een stikstof crisis voorspiegelen en een assiel crisis creëren. Nederland is al lang vol vraag het maar aan diegene die al 15 jaar op de wachtlijst staan voor een huis.

timmerman1965
timmerman19657 sep. 2022 - 14:33

ik denk dat ik me er bijna voor moet schamen , maar ik merk er niet zoveel van , sommige boodschappen zijn wel duurder geworden , maar lang niet allemaal en verder is het zo dat ik alleen maar meer werk er bij krijg dus ik heb er niet zo een probleem mee als zzp-er

Helen 66
Helen 667 sep. 2022 - 13:22

Nederlandse burgers betalen 3 euro per m3 gas, terwijl in buurlanden, bijv. Belgie men slechts 1,60 betaalt per m3. Let wel het gaat hier om geimporteerd gas uit Nederland. De reden dat wij voor ons eigen Groningse gas het dubbele moeten betalen komt doordat de Overheid de gasprijs bewust hoog houdt omdat zij denken ons daarmee sneller van het gas af te laten stappen. Dwingelandij dus. Echt D66 Dictatuur. Intussen loopt de Overheid binnen over onze ruggen. Net als de extra euro's die binnnenkomen door de btw op hogere prijzen in supermarkten. Slapende rijk worden ze, maar geld vom spaarders te compenseren voor de gestolen Vermogensrendementsheffing hebben ze zogenaamd niet. Wel bijna een miljard extra voor asielzoekers en ook bijna een miljard voor TaTa Steel, een multinational, die daarvoor CO2 gaat afkopen van arme landen zodat zijzelf gewoon kunnen blijven doorgaan met vervuilen ipv verduurzamen en innoveren.

5 Reacties
7 sep. 2022 - 14:38

Redactie heeft deze reactie verwijderd op basis van de spelregels.

JannyBoe
JannyBoe8 sep. 2022 - 7:20

'doordat de Overheid de gasprijs bewust hoog houdt omdat zij denken ons daarmee sneller van het gas af te laten stappen. Dwingelandij dus. U verkondigt onzin.

8 sep. 2022 - 8:14

Redactie heeft deze reactie verwijderd op basis van de spelregels.

hidkees
hidkees8 sep. 2022 - 8:23

Dit is geen dictatuur, maar is tot stand gekomen in onze parlementaire democratie, die niet ideaal is, maar ga eens kijken naar een echte dictatuur, bijv. China met - ander onderwerp weliswaar - zijn draconische coronamaatregelen.

hidkees
hidkees8 sep. 2022 - 8:25

Janny Boe: wanneer is de gasprijs (wereldwijd) fors gaan stijgen en wie is hier aan schuldig?

Jolanda Herfst
Jolanda Herfst7 sep. 2022 - 12:38

Hoi allemaal, wil ff vertellen dat mijn contract bij Vattenfall was afgelopen en kon alleen variabel met hun verder. Toevallig kreeg ik telefoon van een energiebedrijf Green Choice,kon bij hun wel een contract voor één jaar nemen. Heb die direct afgesloten,volgend jaar hoop ik dat ik daarmee door kan gaan

Maluquinho
Maluquinho7 sep. 2022 - 11:57

Tja, toen NL Rusland ging boycotten was het goed. Maar toen Rusland de EU (en vooral NL) ging boycotten was het niet goed. Hoe rechtvaardig is dit waardeloze beleid?! Was het jaren geleden al helemaal zat en het lijkt met de dag meer en meer waardelozer te worden! Pff...

dibbertje48
dibbertje487 sep. 2022 - 11:12

De inflatie begon al vóór de inval in Oekraine op te lopen. Die oorlog gaf wel een extra impuls. Energiebedrijven draaien dus hogere omzetten. Bovendien is er in het afgelopen kjar dermate veel zonne-ernergie geproduceerd dat de elektriciteitstarieven op de markt soms negatief waren. Daar heb ik als consument niets van gemerkt. Lagere en middeninkomens moeten gesteund worden maar mijns inziens niet met allerlei toeslagen. We moeten ook gewoon allemaal minder energie gebruiken: verwarming lager, kort douchen en minder warm etc. Te overegen is bijvoorbeeld de energiebelasting op de eerste 1000m3 gas fors te verlagen. Dan blijft er een impuls om minder te gebruiken.

1 Reactie
timmerman1965
timmerman19657 sep. 2022 - 14:36

ik ben heel erg voor het milieu , en ik doe er ook alles aan , maar korter douchen begin ik niet aan , het is heel simpel , het moet gewoon verboden worden om elke dag te douchen ik douche maar 2 keer in de week en dat gaat ook prima

Arnold Paalvast
Arnold Paalvast6 sep. 2022 - 11:00

Ik kan me toch heel moeilijk aan de indruk onttrekken dat sommige (?) leveranciers de Russische invasie in Oekraïne hebben aangegrepen om in maart en april hun prijzen flink te verhogen... Vooral in maart zag ik een ongewoon sterke stijging in de kosten van ons voedingspakket. Zie mijn grafiek over de periode 1 september 2021 - 1 september 2022: https://1drv.ms/u/s!AgmtSkQYjYJ0h4JWrPOpuKrli_rkbQ Groet, Arnold Paalvast

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!