theme-icon
Geld

Hoe moet je als gepensioneerde rondkomen van 10 euro per dag?

  •  
06-01-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
4832 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-01-04 om 13.22.04

Trix van der Biezen moet rondkomen van AOW met een klein aanvullend pensioen van 60 euro. Dat komt neer op zo’n tien euro per dag. Is dat te doen?

Een op de drie ouderen heeft moeite om rond te komen, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. ‘Dan hebben we het over ouderen die alleen AOW hebben of een klein pensioentje erbij’, volgens fractievoorzitter van 50Plus Martin van Rooijen bij De Nieuws BV.

Meegroeien met het minimumloon?
‘Dan kan er dus heel weinig. De AOW is een bestaansminimum’, legt Van Rooijen uit. Deze is gekoppeld aan het minimumloon. Zodra het minimumloon ophoog gaat – zoals het kabinet-Rutte IV van plan is - dan gaat ook de bijstand omhoog. ‘Maar het cynische is dat ze hebben besloten de AOW niet mee te verhogen.’ Vanaf dat moment is het bestaansminimum dus hoger dan de AOW, wat in de praktijk betekent dat mensen in de bijstand er op hun vijfenzestigste op achteruitgaan. ‘Iemand die in de bijstand zit en statushouder is heeft een hogere uitkering – ook na zijn pensioen – dan iemand in de AOW die hier vijfenveertig jaar hier gewoond en gewerkt heeft. Diegene heeft namelijk geen AOW als statushouder.’ 

AOW en een klein aanvullend pensioen
Trix van der Biezen is een van die mensen die moeite heeft om rond te komen. Ze leeft met AOW (voor een alleenstaande netto € 1.226,60 per maand) en een klein aanvullend pensioen. Dit komt neer op zo’n tien euro per dag. ‘Ik mag zeggen dat ik beschik over een grote dosis creativiteit, dus ik zoek dingen die eigenlijk niks of nauwelijks iets kosten. Voor de rest maak ik elk halfjaar een begroting op papier. (…) en dat reken ik helemaal terug tot wat ik per week en per dag uit mag geven.’

En dat komt dus neer op tien euro. Tien euro waar Van der Biezen alles van moet doen: ‘Eten, drinken, naar de kapper, kleding kopen, cadeautjes, alles. Dat gaat natuurlijk niet.’ Spelenderwijs levert ze hier en daar wat in, omdat ze het simpelweg niet kan betalen. ‘Bijvoorbeeld naar een concert gaan, of – wat ik heel graag zou willen – een cursus volgen. Die is me dan te duur.’

Werkende gepensioneerden
Tussen 2003 en 2019 steeg het aantal laagopgeleide AOW’ers die nog betaald werk doen met 238 procent. Ook hoogopgeleide AOW’ers werken vaker door dan voorheen; onder deze groep steeg het aantal werkenden namelijk met 183 procent. Ruim een derde van de werkende ouderen doet dit uit noodzaak, omdat ze het geld nodig hebben.

Schermafbeelding 2021-12-28 om 12.43.43

Stijging van het aantal laagopgeleide AOW’ers die nog betaald werk doen: 238 procent, stijging hoogopgeleide AOW’ers die nog werken: 183 procent

© Scheefgroei

‘Over het algemeen kun je niet zeggen dat het wat inkomen betreft slecht gaat met onze ouderen’, volgens Sander Heijne in Scheefgroei. Zo leeft ‘slechts’ 3 procent van de ouderen onder de armoedegrens. En dat zijn in veel gevallen alleenstaande 90-plussers. Zij hebben vaak minder aanvullend pensioen opgebouwd, of zijn al door hun spaargeld heen.

Beknibbelen
En het zijn niet alleen de ‘leuke dingen’ waarop Van der Biezen moet beknibbelen. ‘Ik heb een aantal jaar zorg gemeden. Ik heb darmkanker gehad in 2013. Op een gegeven moment komt er nazorg en medicijnen. Dan sta je toch bij de apotheek met je portemonnee open, dat moet je een eigen bijdrage aanbetalen.’

Al jaren zit Van der Biezen nu in deze situatie en dat gaat niet zonder slag of stoot. De geldzorgen brengen veel stress met zich mee. ‘Vooral in de eerste jaren heb ik dat heel moeilijk gevonden. Ik ben toen weleens heel paniekerig op zoek gegaan naar een baantje omdat ik dacht: ik red het niet, ik moet wat doen. Al heb ik maar honderd euro in de maand erbij. Maar dat lukte niet, ik was in feite al uitgerangeerd. Ik was te oud, ook al zeggen ze dat niet. Maar “je past niet in het profiel” is dan een veelgehoorde. Dus dat heb ik op een gegeven moment maar laten varen. Het is wat het is. Dat lukt op een gegeven moment ook. Ik heb ook geen schaamte.’ Van der Biezen heeft gewoon gewerkt, maar toch heeft ze geen pensioen op kunnen bouwen. ‘Dat kon toentertijd nog niet. Dat was er toen helemaal niet voor getrouwde vrouwen.’ 

AOW omhoog
De AOW moet omhoog, vindt Van Rooijen. ‘Al helemaal als het minimumloon en de bijstand met 7,5% omhooggaan, moet ook de AOW omhoog.’ Hij noemt de maatregel om de koppeling tussen het minimumloon en de AOW door te snijden asociaal. ‘Ik geef toe dat het veel geld kost om niet alleen de bijstand maar ook de AOW te verhogen. Dat kost miljarden. Maar kennelijk zijn ouderen – de AOW’ers – in de samenleving tweederangsburgers.’

Volgens Van der Biezen moet het hele systeem op de schop. ‘De AOW wordt te veel gezien als een basisinkomen, omdat er allemaal aanvullende pensioenen zijn. In goede jaren is dat allemaal best mooi en best hoog geweest.’ Nu wordt de AOW gezien als de basis: ‘Heb je er niks bijgekregen dan heb je pech gehad’, volgens Van der Biezen.

Ongelijkheid in vermogen
De grootste ongelijkheid zit, volgens Sander Heijne, echter niet in de pensioenen maar in de vermogens. Wil je weten hoe dat zit? Sander legt het je uit aan de hand van een paar ouderwetse geldzakjes. Klik op de link hieronder.

Nederland móet eerlijker en gelijkwaardiger. Help je mee? Steun BNNVARA en doneer.

Thema's:

theme-icon
Geld
  •  theme-icon
Boven 65

Meer over:

de aow, armoede, pensioen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Tuga
Tuga12 jan. 2022 - 14:12

Over de pensioenproblematiek is in de loop der jaren al veel gezegd en geschreven (*). Wat mij van het hart moet is dat er continu de indruk wordt gewekt dat de gepensioneerden de ruif leegeten ten koste van de werkenden. Daarmee worden deze groepen tegen elkaar opgezet. Uiterst kwalijk omdat dit een aperte leugen is. De deelnemers aan een pensioenfonds hebben zelf gedurende hun werkzame leven verplicht pensioenpremie afgedragen en op basis daarvan ontvangen zij pensioen (uitgesteld loon). Het is dus niet zo dat de werkenden het pensioen bijeen brengen van de huidige gepensioneerden. De werkenden zijn nu dus bezig met het vullen van hun pensioenpot, net zoals de gepensioneerden dat ook hebben gedaan. Daarom is het ook onbegrijpelijk waarom de pensioenfondsen gehouden zijn om een gigantisch grote buffer aan te houden. Op basis van het vorengaande moet en kan er gewoon geïndexeerd worden. En dat komt onze economie ook nog eens ten goede, want geld moet rollen! (*) o.a. documentaire Zwarte Zwanen: In 2013 maakte Cees Grimbergen in 'Zwarte Zwanen - Gokken met uw pensioenpremie' een portret van de pensioenindustrie.

1 Reactie
annevelinck
annevelinck7 dec. 2022 - 16:40

Wst men vergeet is dat de gepensioneerden en een deel van de werkende ouderen hun pensioen hebben opgebouwd in de periode dat je met 1 salaris een gezin kon onderhouden. Dus daarom is de koopkracht veel groter

Ans_2016
Ans_20169 jan. 2022 - 9:47

Het is helemaal een ramp nu de energiekosten zo hoog zijn! Mijn vaste contract is afgelopen en verlenging of nieuw contract via energievergelijkingssites betekenen dat ik per maand 175 euro meer moet betalen! Terwijl de AOW maar 18 euro per maand is verhoogd per 1 januari en ik slechts een klein aanvullend pensioen heb. Ik kon steeds net rondkomen, maar vanaf nu is dat onmogelijk: vanwege deze energieprijzen plus de inflatie. Hoe moet dit, beste mensen? Schulden maken die ik nooit meer kan terugbetalen? De bijstand in?

1 Reactie
Miesvalderievaldera
Miesvalderievaldera19 jan. 2022 - 15:51

Afschuwelijke situatie.Ik heb jl gelezen op facebookgroep mbt energieorijzen en problemen, dat als je vaste contract afloopt en je dit niet verlengd hij automatisch wordt verlengd en kosten lager uitvallen per maand voor energie dan dat je je contract zelf verlengd.

Line55
Line559 jan. 2022 - 7:13

Vraag ik me toch af of men vanwege minimum inkomen ook gebruik kan maken van diverse toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag ed. Daarmee wordt het inkomen toch een stuk hoger?

Julia1946
Julia19467 jan. 2022 - 7:27

Ik ben in dezelfde situatie als de mevrouw in dit artikel (AOW plus klein pensioen €58,5). Toegegeven: het is niet vanzelfsprekend en op vakantie gaan kan niet meer, maar ik kan daar prima van rondkomen. Het lukt zelfs elke maand een klein beetje te sparen voor evt. noodzakelijke vervangingen zoals wasmachine, droger of tv. Niet geklaagd dus! Wel vind ik dat de AOW met het minimuminkomen mee moet stijgen! mvg Julia W.

fonteynbart
fonteynbart6 jan. 2022 - 15:27

De stijging van de AOW is ronduit mager te noemen: https://www.aow.nu/aow-bedragen-2022/ Dat weegt totaal niet op tegen de inflatie. Hier moet iets aan gedaan worden. Terecht dat Kassa hier aandacht voor vraagt!