Kassa

Aantal pensioenfondsen verder afgenomen

28-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen ouderen strandwandeling
Het aantal pensioenfondsen is de afgelopen jaren sterk gedaald. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) telt er momenteel 268. Twintig jaar geleden waren dat er nog bijna vier keer zoveel. Dat komt vooral doordat steeds minder bedrijven een eigen pensioenfonds hebben.
Pensioenfondsen die besluiten te fuseren, of hun bezittingen en verplichtingen over te dragen aan een andere pensioenuitvoerder, doen dat volgens DNB meestal omdat de toekomstbestendigheid in het geding is. Vaak speelt daarbij een combinatie van factoren, zoals stijgende kosten, strengere regels, een benarde financiële positie en een dalend aantal actieve deelnemers.
DNB verwacht dat de komende tijd meer pensioenfondsen noodgedwongen de krachten zullen bundelen. Er zijn nu al 45 fondsen die bij de toezichthouder hebben aangekondigd dat zij ermee stoppen. DNB heeft dit jaar nog eens 22 kwetsbare fondsen verzocht een actieplan op te stellen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

erky
erky28 aug. 2017 - 22:44

Neem nu het pensioenfonds PWRI. Dit is het pensioenfonds van de sociale werkplaatsen. De regering heeft dit hele segment op de schop gedaan en deze hele 'branche' ligt nu op zijn gat. Het PWRI heeft erg veel last van krimp van premiebetalers. Dan is de dekkingsgraad ook nog laag dus welke fusiepartner zou dit fonds willen hebben? Ik houd mijn hart vast! Ziet u het er ook van komen dat er straks mensen rondlopen die ineens hun pensioen zien verdampen? De bestuurders van pensioenfondsen blijven uiteraard wel een goed salaris ontvangen en vast ook een goed pensioen opbouwen voor zichzelf. Vreemde tijd leven we in.

cantate
cantate28 aug. 2017 - 13:39

Een van mijn pensioenfondsen is gefuseerd (of is daarmee bezig) met een groter pensioenfonds. Het resultaat is dat mijn (toch al minieme) pensioen nog lager wordt! De reden? Het grotere pensioenfonds heeft een hogere dekking - maar ook lagere kosten. Ik vind het niet eerlijk dat ik dan toch nog moet inleveren. >:(

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!