Hoe bespaar je op stookkosten?

theme-icon
Geld
  •  
31-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2566 keer bekeken
  •  
1pexels-pixabay-236699

We proberen massaal minder energie en gas te verbruiken om de rekening zo laag mogelijk te houden. Maar wat levert nou het meeste op? Podcast Alledaagse Vragen heeft een aantal tips op een rijtje gezet.

  • Stook alleen in de ruimtes waar je bent: heb je een logeerkamer zonder logees? Draai die verwarming dan dicht.
  • Zet de thermostaat een graad lager: mensen kunnen makkelijk wennen aan een temperatuur van 17 graden. In het begin is het even onprettig, maar na tien dagen is je lichaam hieraan gewend en schijnt het zelfs niet anders meer te willen.
  • Zet je thermostaat in de nacht op 15 graden. Marlon Mintjes van Milieu Centraal: 'Dan bespaar je gemiddeld 370 euro per jaar, met de huidige gasprijzen.' Doe je dit een uur voordat je naar bed gaat - want nee, het wordt echt niet direct koud; de verwarming gloeit nog wel even na - dan bespaar je nog eens 75 euro extra.
  • Schijnt de zon? Gooi je gordijnen goed open en je huis warmt gratis op. 

Minimale temperatuur
Je kunt de verwarming dus zonder problemen een paar graden lager draaien. Maar is er dan ook een minimumtemperatuur? Jazeker. 'Wij raden aan dat de thermostaat in je huis altijd tussen de 12 en de 15 graden moet staan. Anders krijg je schimmelvorming en vochtproblemen en dat is echt slecht voor je gezondheid - vooral voor mensen die al luchtwegproblemen hebben. Je krijgt sneller hoofdpijn en last van je luchtwegen.'

Ventileren
Om die rekening laag te houden zou je denken dat het slim is om de ramen en deuren zo veel mogelijk dicht te houden, maar dat klopt niet helemaal. Ventileren is namelijk heel belangrijk, voor je eigen gezondheid en voor de gasrekening. Droge lucht verwarmt namelijk veel sneller dan vochtige lucht. Ventileer je niet genoeg, dan wordt het vanzelf vochtig in je huis en kost het meer om je huis te verwarmen.

Thema's:

theme-icon
Geld
   theme-icon
#ikredhetnietmeer
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp