Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

Hadden we de coronacrisis nodig om onze natuur te herwaarderen?

  •  
22-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
311 keer bekeken
  •  
wim-van-t-einde-mSeZTDLnN2U-unsplash
Een middag de natuur in is een van de weinige overgebleven opties voor invulling van onze vrije tijd in de intelligente lockdown, zo is gebleken. We zijn de afgelopen tijd massaal naar buiten gegaan.

Het afgelopen jaar moet Staatsbosbeheer meerdere keren waarschuwen voor drukte in natuurgebieden. Al in maart meldt Vroege Vogels enorme drukte. Mensen trekken namelijk massaal de bossen in en de stranden op voor een wandeling. Veel andere opties zijn er immers niet.

Als we de grote hoeveelheid vervuiling door mondmaskers even vergeten, dan brengt de stroom de natuur in veel goeds. Namelijk: de herwaardering voor onze natuur. Een recordaantal mensen telt dit jaar de vogels in de achtertuin tijdens de Nationale Vogeltelling en nu blijkt dat de inheemse bomenwaaier van IVN Natuureducatie binnen no-time uitverkocht is, zo meldt Vroege Vogels deze week. ‘Mensen lopen in het bos en zien nu overal bladeren liggen en vragen zich af van welke boom die blaadjes nu eigenlijk zijn’, schrijft het programma. ‘Gelukkig gaan steeds meer mensen op deze manier onze mooie eigen inheemse bomen waarderen’, aldus IVN Natuureducatie. Meer mensen zien nu het verschil tussen een lindeboom en een berk.
Ontsnappen in de natuur
De kennis van onze natuur lijkt gelijk te staan aan de (her)waardering van het belang van natuurbehoud. Zo vindt driekwart van de Nederlanders dat investeren in de natuur een onderdeel zou moeten worden van de herstelplannen na de coronacrisis, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de Vogelbescherming. Deze overtuiging is te danken aan de rol die de natuur heeft gespeeld in het leven van veel Nederlanders tijdens de intelligente lockdown. Tweeënzestig procent zegt de periode beter te zijn doorgekomen omdat ze konden ‘ontsnappen’ in de natuur.

Ongelijke verdeling
De afgelopen tijd is gebleken hoe fijn het is om dicht bij huis een goede groene plek te hebben om even tot rust te komen. Maar wat blijkt? Lang niet iedereen heeft dat. Natuur is niet voor iedereen toegankelijk, het is in Nederland namelijk enorm ongelijk verdeeld als het gaat om natuur. De hoogste inkomens hebben meer natuur om zich heen en wonen vaker dicht bij natuur.

Investeren
Een goede aanleiding om het belang van natuur in de directe omgeving aan te pakken. Volgens de Vogelbescherming onderstrepen de uitkomsten van het onderzoek hoe belangrijk het is om te investeren in groen. Het moet voor iedereen mogelijk zijn om in de nabije omgeving een plek te hebben om tot rust te komen en te genieten van natuur, ongeacht economische status en stedelijkheid.

Woningprijzen
Het is niet alleen goed voor onze gezondheid, het klimaat, onze rust of oververhitte steden in de zomer, maar het werkt ook nog eens bevorderlijk voor de prijs van een woning. Aantrekkelijke natuur heeft een positieve invloed op woningen binnen een straal van zeven kilometer van die natuur, zo blijkt uit onderzoek van Michiel Daams van Rijksuniversiteit Groningen. 
Door Carolien Ronde

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

nogeens21
nogeens2131 jan. 2021 - 13:13

Herwaarderen ? Niet met respect voor de natuur dan toch. Alom koffiebekertjes ! mondkapjes, vieze luiers, mensen die verboden toegang bordjes negeren en dwars door beschermd gebied jakkeren, loslopende honden die hun gang gaan ja we hebben de natuur ontdekt, maar daarom nog niet gewaardeerd

27 nov. 2020 - 20:41

Deze reactie is verwijderd door de redactie.