Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Nieuw-Zeeland gaat plastic tassen verbieden

  •  
10-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Jacinda Artern
Nieuw-Zeelandse winkeliers krijgen zes maanden de tijd om te stoppen met het leveren van plastic zakken of ze riskeren boetes van maximaal 100.000 Nieuw Zeelandse Dollar (bijna 58.000 euro).
Nieuw-Zeeland gaat het gebruik van plastic zakken voor eenmalig gebruik in de loop van volgend jaar verbieden. Dat heeft de regering van het land in Oceanië aangekondigd. Winkeliers in het land krijgen zes maanden de tijd om te stoppen met het gebruik en uitgifte van plastic tassen, anders kunnen ze torenhoge boetes verwachten.
"We zijn nu het gebruik van plastic tassen aan het uitfaseren, zodat we beter kunnen zorgen voor onze omgeving en het milieu en de schone, groene reputatie van Nieuw-Zeeland hoog kunnen houden", vertelt Jacinda Ardern, de premier. "Elk jaar gebruiken we honderden miljoenen plastic tassen die eenmalig worden gebruikt. Een berg van plastic, waarvan veel terecht komt in onze kostbare natuur en in zee, waardoor ernstige schade wordt toegebracht aan de dieren die daar leven, terwijl er haalbare alternatieven bestaan voor zowel bedrijven als consumenten."
Nieuw-Zeelanders gebruiken zo'n 154 plastic tassen per persoon per jaar
Volgens de premier is het duidelijk dat de inwoners van haar land dit probleem willen aanpakken. Ze verwijst daarbij naar een petitie ondertekend door 65.000 Nieuw-Zeelanders waarin wordt gevraagd om een verbod op plastic draagtassen. "Het is ook het meest terugkerende onderwerp waarover schoolkinderen me schrijven", gaat ze verder.
Nieuw-Zeeland heeft een van de hoogste percentages aan stedelijke afvalproductie per hoofd van de bevolking vergeleken met andere landen uit de eerste wereld. In het land worden maar liefst 750 miljoen (!) plastic zakken geproduceerd, dat is zo'n 154 tassen per persoon op jaarbasis. 

zeeschildpad
Plastic vormt een ernstige bedreiging voor het leven in de oceaan. Tenminste 1400 verschillende zeedieren lijden aan de gevolgen van plastic vervuiling. Kijk ook op Plastic soup foundation voor meer informatie over dit thema.
De twee grootste supermarktketens van het land en verschillende grote retailers hebben al aangekondigd voor het einde van het 2018 te stoppen met plastic wegwerpzakken. De regering heeft aangekondigd open te staan voor commentaar en ideeën. Ook heeft de premier aangekondigd bedrijven te willen helpen bij de transitie naar een plastic zakken-vrije onderneming.
Wereldwijd hebben meer dan 40 landen plastic zakken verboden. De VN rapporteert dat Bangladesh het eerste land was in 2002. Zuid-Afrika verbood plastic zakken in 2003. Daar riskeren winkeliers die toch nog plastic tassen gebruiken zelfs een gevangenisstraf. 
Ook in Australië laaide het debat onlangs op. Daar zijn in de meeste staten plastic tassen al verboden. De twee grootste supermarktketens Down Under; Coles en Woolworths, kondigden aan dat ze per 1 juni van dit jaar gingen stoppen met het leveren van plastic tassen voor eenmalig gebruik. Na negatieve reacties trok Coles zich echter terug en verklaarde gewoon door te gaan met het leveren van gratis plastic tassen. Na protesten ging de keten uiteindelijk toch nog overstag. 
Is het tijd dat Nederland het voorbeeld van Nieuw-Zeeland volgt en plastic draagtassen gaat verbieden?