Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Blijf thuis, natuurgebieden zijn overvol'

  •  
22-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
lange_duinen_soest_5a0d912a5dff7_large

Duinen bij Soest

© Fotograaf JohanEversFotografie

Natuurmonumenten roept mensen met klem op niet meer naar natuurgebieden te komen en naar huis te gaan. "Onze gebieden worden momenteel overspoeld met duizenden bezoekers en wij vinden dit niet meer verantwoord", laat de organisatie weten.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarschuwden vrijdag al dat recreanten rustige plekken moesten opzoeken en afstand tot elkaar moesten bewaren. Maar veel mensen blijken daar toch geen gehoor aan te geven. Op twitter berichten boze boswachters en andere natuurbeheerders over wandelaars en fietsers die ondanks alle waarschuwingen toch in groepjes de natuur in trekken. Boswachters en andere natuurbeheerders zijn boos over wandelaars en fietsers die ondanks alle waarschuwingen toch in groepjes de natuur in trekken. "Het lijkt wel zomervakantie zo druk is het in het bos. Iedereen boven op elkaar. Groepen die gezamenlijke activiteiten organiseren. Hoezo coronavirus?", vraagt boswachter Paul Jansen in het Brabantse Erp zich af.

Staatsbosbeheer blijft vooralsnog bij de oproep van vrijdag: mijd de drukte, zoek een rustige plek en houd afstand. Volgens woordvoerder Marcel van Dun zijn natuurgebieden nauwelijks af te sluiten.

Boswachter Tim Hogenbosch in het Rijk van Nijmegen spreekt van "asociale Nederlanders die hutjemutje bij elkaar gaan staan." De boswachter van het Utrechts Landschap constateert dat de stroom bezoekers ook nog eens de restanten van hun zelf meegebrachte etenswaren in de natuur achterlaat. En de beheerder van het Goois Natuurreservaat vraagt wandelaars en fietsers om afstand te houden tot de boswachter, als die ze aanspreekt op hun gedrag. Wie van plan is zondag een bezoek te brengen aan het Bloesempark in het Amsterdamse Bos in Amstelveen, wordt dringend verzocht hiervan af te zien. De veiligheidsregio roept met klem op het park, waar momenteel honderden kersenbomen in bloei staan, te mijden.

Nederlanders hebben een zogenoemd NL-alert-bericht gekregen van de Rijksoverheid. Daarin worden ze opgeroepen de adviezen van de overheid op te volgen en 1,5 meter afstand van elkaar te houden. "Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis", staat in het sms-bericht. "Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen corona." De oproep om afstand te houden is ook in het Engels geschreven. Het bericht werd op zondagochtend even voor 11.30 uur gestuurd.

Bron: ANP

Meer over:

corona
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.