Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Freek Vonk kwam over het gevaar van slangengif praten

31 mei 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Freek Vonk
Bioloog Freek Vonk organiseert op 21 en 22 juni een internationaal congres over slangenbeten in Naturalis in Leiden, genaamd Snakebite, from science to society. Dat is hard nodig, want jaarlijks sterven meer dan 125.000 (!) mensen als gevolg van een giftige slangenbeet. Dat zijn meer dan 450.000 nieuwe slachtoffers per jaar!
Freek zat woensdagavond bij ons aan tafel om hierover te praten. Wij vatten hieronder de belangrijkste momenten uit het gesprek samen in negen GIF'jes:

1. Freek 'de Slangenman'

Bioloog Freek Vonk is een man met een missie. Hij is dé expert in Nederland als het gaat om slangen. Dat de natuur vol gevaren zit, is genoegzaam bekend, maar het gevaar van gifslangenbeten wordt onderschat. Daarom organiseert dr. Freek een wetenschappelijk congres om de gevaren eens goed op de kaart te zetten.
2. Een van de meest dodelijke tropische ziektes ter wereld
Dat een congres hard nodig is, bewijzen de cijfers wel. Ja arlijks sterven meer dan 125.000 (!) mensen als gevolg van een giftige slangenbeet. Dat zijn meer dan 450.000 nieuwe slachtoffers per jaar. Tijdens de eerste 40 minuten van de uitzending zijn er al tien mensen gestorven. Het is, vertelt de bioloog, een ziekte van de armen. Want met name in arme gebieden in Afrika en Azië is het een groot probleem, omdat antigif duur is. Het is dus zeker in dat soort landen oppassen geblazen, want een slangenbeet zit in een klein hoekje!

3. Maak dat je weg komt

Goed, de problematiek is helder. Een slangenbeet kan dodelijk zijn. Nadat je gebeten bent telt elke seconde. Afhankelijk van welke slang je heeft gebeten, kunnen de meest vreselijke dingen gebeuren. Je hebt kans dat je bloed niet meer stolt, dus je kan gaan bloeden uit al je lichaamsholtes; je ogen, je neus, je oren, je mond en ook in je hersenen. Kortom: het is levensgevaarlijk! Maar wat voor slangen kunnen dit soort gruwelijkheden veroorzaken? Dat wil Freek wel even laten zien. Hij heeft er uiteraard eentje meegenomen. Eentje die zó giftig is dat de andere gasten maar beter wat afstand kunnen nemen, zodat we geen ambulance hoeven te bellen..
4. Jeroen kiest het hazenpad
Ook Jeroen kiest eieren voor zijn geld en brengt zichzelf in veiligheid. Jort, vergeet je drankje niet..

5. Een Maleise grondadder

Daar is 'ie! De levensgevaarlijke Maleise grondadder . "Het is maar een kleine slang, maar het is een échte camouflagejager. Hij ligt rustig en relaxed in de rijstvelden tot zijn prooi voorbijkomt." Deze slang ratelt niet, hij is niet groot en hij gaat niet rechtop staan zoals een cobra. Dat heeft hij allemaal niet nodig. Maar hij kan heel nerveus en venijnig zijn, vertelt Freek. Hij heeft op zijn kop twee pitorganen, waarmee hij warmte kan voelen en zelfs in het donker met chirurgische precisie kan toeslaan. Freek gooit hem bijna naast de tafel, maar het gaat net goed gelukkig..

6. Hulp wordt ingeschakeld

Deze slang lijkt misschien niet zo gevaarlijk op het eerste gezicht, maar schijn bedriegt. Want het gif dat deze slang kan injecteren is extreem gevaarlijk en ontzettend dodelijk. Freek haalt er voor de zekerheid een assistent bij, want Jeroen wilde niet.. Flauw!

7. De slang kiest zelf wanneer hij zijn giftanden gebruikt

Voor wetenschappelijke doeleinden 'melkt' Freek zijn slangen. Dan vangt hij een beetje slangengif op in een potje. Dat kan vervolgens worden onderzocht bij Naturalis en er kan bijvoorbeeld antigif mee worden ontwikkeld. Freek geeft een demonstratie; de slang bijt, maar gebruikt geen gif. Pas als hij zich echt bedreigd voelt injecteert hij zijn belagers. Volgens Freek kiest de slang helemaal zelf wanneer hij dat wel of niet noodzakelijk acht.

8. Enorme giftanden

Moet je kijken: dat zijn gewoon twee injectienaalden, waarmee de slang het gif centimeters diep je weefsel in kan injecteren. Vlijmscherp!
9. Pfieuw, de kust is weer veilig
Het is allemaal goed gegaan. Freek heeft de slang weer opgeborgen en uw talkshowhost kan weer veilig en met een gerust hart gaan zitten. 
Meer informatie over de conferentie en over slangengif is te vinden bij Naturalis in Leiden !
En als je toch liever het hele gesprek nog even helemaal terug wilt zien , klik dan even hier!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA