Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Venetië te druk? Dit zijn de tofste Europese alternatieven

23-11-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1382 keer bekeken
  •  
Venetië druk
Terwijl Venetië (letterlijk) overspoelt met toeristen, zijn er in Europa zat andere idyllische plekken aan het water. Deze vier bijzondere bestemmingen geven je dat Venetië-gevoel, zónder dat je verdrinkt in de kuddes mensen.  
Het prachtige Venetië in het noordoosten van Italië, dat vooral bekend staat om z’n vele kronkelende kanalen met gondola’s, is zó toeristisch aan het worden dat de stad er langzamerhand aan ten onder gaat. Naar schatting bezoeken jaarlijks tussen de 20 en 30 miljoen vakantiegangers Venetië. Om een vergelijking te geven: de stad heeft slechts 60 duizend inwoners. De huizenprijzen stijgen enorm, wat ertoe leidt dat de oorspronkelijke bewoners steeds meer worden weggejaagd. En om er nog een schepje bovenop te doen... de stad lijkt langzaam weg te zakken en zelfs te zinken. Dit komt door het gewicht van alle massa’s toeristen bij elkaar en de cruiseschepen die de al kwetsbare ondergrond van de stad onderuithalen.
Naast het feit dat het toerisme onwijs zwaar drukt op de Venetianen, wil eigenlijk níemand zich begeven in een kolonie krioelende toeristen. Of bijdragen aan het feit dat Venetië straks wellicht zinkt... Daarom bij deze: vier plekkenin Europa die net zo’n sfeervol zijn als Venetië! 

Little Venice, Londen
De naam zegt het al: deze plek héét letterlijk klein Venetië. Je vindt dit pittoreske buurtje in het westen Londen, vlakbij Paddington. En hoewel je hier geen Italiaanse gondels zal vinden, spot je wel een mooi kanaal met kleurrijke voorbijvarende boten. En misschien zou je het niet verwachten, maar voor een stukje geschiedenis hoef je niet per se naar Italië. Daarvoor kun je in het kleine Venetië van Londen ook heel goed terecht. De kanalen dateren namelijk uit de 19 eeuw, toen de overheid het transport door de hele stad wilde verbeteren. En als je je ogen tot spleetjes knijpt, heeft het wel iets weg van de Venetiaanse wijken Canneregio en Castello. Maar dan wel weer op z’n Brits! De buurt staat daarnaast bekend om z’n onafhankelijke theaters. Hier zijn voorstellingen in alle smaken en kleuren te vinden: van cabaretshows tot poppenkasten. En nog fascinerender: er is zelfs een theater óp het water! Leuker dan dat ga je het niet krijgen. 
little venice londen

WrocławPolen
Net als Venetië is de Poolse stad Wrocław eigenlijk verzameling van eilanden. Hoewel Venetië bestaat uit 117 eilanden, is Wrocław een verzameling van een bescheiden twaalf eilanden. Het ligt aan de rivier Oder en wordt met meer dan 130 bruggen verbonden. Deze bruggen vertellen stuk voor stuk een verhaal. Zo hoef je bijvoorbeeld helemaal niet naar Italië voor een beetje romantiek. Aan de Tumski brug hangt namelijk 500 kilo aan slotjes. Je kan hier zelf ook je liefde vereeuwigen door een slot aan deze brug te hangen. En als dit iets te cliché voor je is, is een wandeling over de Oławski brug een aanrader. Deze wandeling voelt bíjna als een bezoekje aan ’t oude Rome. 
Wrocław, Polen
Deze aan het water gelegen stad was tot ongeveer 1945 onderdeel van Duitsland en heette toen nog Breslau. Na de Tweede Wereldoorlog werd nazistisch Breslau uiteindelijk het communistische Wrocław. Tijdens de oorlog werden veel gebouwen verwoest en moesten worden gerestaureerd of compleet opnieuw gebouwd. Hoewel er hier en daar nog sporen terug zijn te vinden van voormalige bezetters, is Wrocław inmiddels uitgegroeid tot sfeervolle stad. De stad trekt dan ook steeds meer toeristen aan. Zo kun je heerlijk struinen op het grote marktplein en barst het er van de indrukwekkende monumenten die je wíl zien. 

Colmar, Frankrijk
Colmar ligt in het noordoosten van Frankrijk in de regio Elzas. En geloof ons, idyllischer dan dit ga je het niet krijgen. Deze stad is namelijk net de filmset van een nieuwe Disney-film. En raad eens: er is zelfs een wijk met de bijnaam  La Petite Venice . Hier loopt de rivier Lauch dwars tussen de gekleurde huizen heen, waar je met een bootje doorheen kunt varen. In Colmar vind je overigens naast Franse ook veel Duitse invloeden terug. Dat komt omdat de stad bijna aan Duitsland grenst. Voor de Tweede Wereldoorlog wisselde het dorp dus nogal vaak van heerser. De kleurrijke vakwerkhuizen met houten balken zouden daarom typisch Duits zijn, terwijl de sfeer juist karakteristiek Frans is. 
Colmar, Frankrijk
Daarnaast is de Elzas het überhaupt waard om te ontdekken. In deze Franse regio vind je namelijk wijngaarden, mooie natuur en veel bijzondere dorpen. Dus ben je laaiend enthousiast over Colmar?  Neem dan vooral een kijkje in het dorp Kaysersberg-Vignoble, want hier vind je nóg meer sprookjesachtige huizen. En ook het nabijgelegen Strassbourg is zeker een bezoekje waard!

Speicherstadt, Duitsland
Het historische Speicherstadt in Hamburg is hét perfecte Duitse alternatief voor Venetië. De gebouwen hier zijn vooral te herkennen aan de rode bakstenen en de kanalen die hun weg vrij maken tussen de gebouwen. Vanwege het enorme 19-eeuwse pakhuizencomplex dat je in Speicherstadt vindt, wordt het ook wel de Hamburgse schatkist genoemd. De pakhuizen zijn namelijk nog deels in gebruik. Er wordt bijvoorbeeld nog steeds koffie, thee en cacao opgeslagen. En wie zegt dat je helemaal naar het Midden-Oosten af moest reizen voor een Oosters tapijt? In Speicherstadt wordt namelijk een enórme hoeveelheid van deze tapijten bewaard. Dit geeft deze plek een werelds karakter. 
Speicherstadt, Duitsland
Net als in Venetië, is de handelsgeschiedenis van Speicherstad door heel Hamburg te aanschouwen. Zo kun je naar het koffiemuseum waar je leert over Hamburg als belangrijk koffiecentrum. Of neem een kijkje bij Spicy’s. Hier kan je alles kan leren over de Hamburgse handel van kruiden. Nog een reden om deze plek te bezoeken: sinds 2015 heeft Speicherstadt een plekje op de werelderfgoedlijst weten te veroveren! Dus waar wacht je nog op?
Meer inspiratie nodig voor een citytrip? Bekijk ook Ljubljana: 4x doen en zien!  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.