3 op Reis

Ljubljana: 4x doen en zien

09-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
923 keer bekeken
  •  
ljubljana.jpg
De moeilijkst uitspreekbare hoofdstad van Europa (spreek uit: lyoob- lya-nah) klinkt mijlenver weg, maar dat valt reuze mee. Deze jonge, moderne en groene stad bereik je namelijk al binnen 1,5 uur vliegen. En om het je makkelijker te maken, schotelen we vier must-dos en -sees voor je neus neer.
Het kasteel van Ljubljana
Hét symbool van de stad mag natuurlijk niet ontbreken in je Ljubljana itinerary. Het kasteel van Ljubljana bevindt zich op het allerhoogste punt van de stad. Dus – je raadt het al – een mooier uitzicht op de stad ga je nergens anders vinden. Natuurlijk is het grandioze uitzicht niet de enige reden om dit machtige gebouw te bezoeken. Ook de romantische sfeer en de culturele evenementen rondom het kasteel trekken vele bezoekers. Zo zijn er regelmatig tentoonstellingen te bezichtigen. Het kasteel werd in de 15 e eeuw gebouwd door Habsburgse vorsten, ter bescherming tegen aanvallen van de Turken. Daarna diende het kasteel als militair ziekenhuis en als gevangenis. Maar na een renovatie in de jaren ’70 transformeerde het gebouw in een toeristische attractie! Het kasteel van Ljubljana is via een 10 minuten durende klim te bereiken. Ben je slecht ter been? Dan kun je het kasteel met een panorama kabelbaan bereiken.
De alternatieve buurt Metelkova
Metelkova wordt gezien als de hipsterwijk van Slovenië. Deze Sloveense kunstenaarsgemeenschap was ooit een militaire kazerne met barakken, maar daar zie je niets meer van terug. Tegenwoordig is dit namelijk de underground buurt van Slovenië en wordt de stad zelfs beschouwd als hipste buurt van Europa! De gebouwen in Metelkova zijn bedekt/omringd met graffiti, volkskunst, mozaïek en sculpturen. Dit is dan ook een ideale plek voor fotografie addicts! Bovendien zijn hier regelmatig feestjes, die zich onderscheiden van het nachtleven in de binnenstad. Huur vooral een fiets om Ljubljana en zijn alternatieve buurt Metelkova te ontdekken. Ljubljana heeft namelijk niet alleen goede fietspaden, ook is de stad vrij vlak en ga je in de binnenstad geen auto’s tegenkomen. 


Tivoli Park
Het allergrootste park van de stad is – niet verrassend – ook de allermooiste variant die je in Ljubljana kunt vinden. Tivoli Park is beladen met kastanjebomen, bloemenpartijen, standbeelden en fonteinen. Deze groene oase van rust is dan ook de perfecte plek voor een picknick of een lange wandeling. Ook is hier ruimte voor cultuur. Tivoli Park is namelijk de thuisbasis van een sporthal, concerthal, speeltuin, museum en een kasteel. Bovendien dient de brede Jakopič promenade het gehele jaar door als expositieruimte voor fotografen. Ook de moeite waard: een wandeling vanaf het park naar het nabijgelegen bos op Rožnik Hill!
6125579118_778d2209b3_b
De Ljubljanica rivier
Ljubljana barst van de architectonische hoogstanden. En daar is een verklaring voor. Sinds een aardbeving in 1895 heeft Ljubljana namelijk een flinke make-over gekregen, waarbij vele Art Nouveau bouwwerken uit de grond zijn gestampt. Natuurlijk kun je de prachtige gebouwen te voet of te fiets verkennen, maar waarom niet vanuit een boot? Het zou namelijk jammer zijn om een boottocht over de Ljubljanica over te slaan. Een tocht over deze rivier serveert je namelijk het zicht op Ljubljana's prachtige bruggen, waar je camera verliefd op gaat worden. Tijdens een boottocht ontdek je niet alleen architectonische parels van de binnenstad. Ook vaar je de groene buitenwijken in, waar vele inwoners druk bezig zijn met watersporten.


Ook vooral doen: een citytrip naar Stockholm!
canal-642872_1920
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.