3 op Reis

Wroclaw

Wroclaw is qua grootte de vierde stad van Polen. Onterecht wordt Worclaw vaak nog gezien als een grauwe stad, maar je piept wel anders als je langs marktplein Rynek, Plac Solny of Malarska struint. Vanaf de toren van de St. Elizabeth-kerk heb je een prachtig uitzicht over deze kleurrijke straten en huizen.
Worclaw is ook bijzonder omdat de stad is opgedeeld in twaalf eilanden. Een daarvan heet Ostrów Tumski oftewel het Kathedraleneiland. Op dit eilandje staan maar liefst vijf kathedralen en een botanische tuin. 
Sprookjes komen uit in Worclaw; er zijn namelijk nogal wat kabouters verstopt in de stad. Probeer ze maar eens allemaal te vinden, dat houd je wel weer een paar dagen zoet.  Oh en je móet naar Neon Side Gallery als je gek bent op straatkunst en - je raadt het al - neon. 
Is het lekker warm? Dan kan je afkoelen in het gigantische waterpark. Op zoek naar meer avontuur? Ga abseilen net buiten de drukke stad.
Vanaf Wroclaw is het ongeveer twee uur rijden naar Auschwitz , het meeste bekende concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. Het is indrukwekkend om daar de verhalen van de overledenen en overleefden voor je te zien. 
Plan jij toevallig een roadtrip door Polen ? Vergeet deze steden dan ook niet.
Eten
Proef sowieso even pierogi . Japanners hebben gyoza’s, Italianen hebben gnocchi en de Polen vullen hun maag met  pierogi : de Poolse dumpling variant.  Pierogi is een halvemaanvormige (en soms vierkantige) dumpling, meestal gevuld met aardappelen, kaas en kool. Maar de vulling van de deegkussentjes kan verschillen. 
De meeste restaurants zijn te vinden in het oude centrum van de stad. Maar even buiten het centrum vind je een uniek eethuis. In een omgebouwde watertoren zit restaurant Wieża Ciśnień, dat uit een goedkoop en een duurder deel bestaat. Przystań is een minder klassiek maar even trendy restaurant aan de Oder, de rivier die dwars door de stad loopt. Het Italiaanse restaurant staat bekend om zijn geweldige locatie en prachtige uitzichten.
Het Poolse nachtleven staat bekend om zijn bruisende clubs en gezellige cafés. Club Alibi aan de andere kant van de Oder rivier staat bekend om zijn live optredens. Het hele centrum is verder overspoeld door de gezellige café's en pubs, zoals Pracoffnia, Mleczarnia en Od zmierzchu do switu music club.
Vervoer
Het centrum van Wroclaw is prima lopend te doorkruisen. Het openbaar vervoer zal je binnen de stad dan ook niet nodig hebben. Het huren van een fiets op het marktplein is een goede en goedkope manier om jezelf te verplaatsen. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Zloty
Taal: Pools
Wroclaw

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.