Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Te Araroa: de hike van Nieuw-Zeeland die vijf maanden duurt

11-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
11154 keer bekeken
  •  
Te Araroa Nieuw-Zeeland Cover
Hou jij van een goede, lange hike? Deze uitdagende route laat je kennis maken met álle aspecten van het prachtige Nieuw-Zeeland. De ultieme Kiwi-ervaring, als je het ons vraagt.
Te Araroa
De langste wandelroute in Nieuw-Zeeland strekt zich uit over het héle land: van Cape Reinga in het noorden tot Bluff in het zuiden. Met 3000 kilometer aan wandelroutes, doet de Te Araroa (wat ‘lange weg’ betekent) zijn naam dan ook eer aan. Een ervaren hiker is maar liefst vijf (!) maanden ondereg. Mits de weersomstandigheden meezitten natuurlijk... De Te Araroa is niet de langste hikeroute ter wereld, dat is namelijk The Great Trail in Canada . Het bijzondere aan de Nieuw-Zeelandse route is vooral dat deze je niet alleen meeneemt door de wildernis, maar ook langs stedelijke gebieden!
Te Araroa 2: Nelson
De route
De meeste mensen beginnen hun hike op Noordereiland en eindigen op het Zuidereiland. De route in het noorden is namelijk makkelijker te bewandelen en laat je rustig wennen aan het indrukwekkende landschap. Reken ongeveer vijftig tot tachtig dagen wandelen per eiland. De beste tijd om in het noorden te starten is in oktober of november. Tegen de tijd dat je dan in het zuiden bent, is de meeste sneeuw hier gesmolten en ondervind je daar geen last van tijdens het hiken. Maar het kan natuurlijk ook andersom! Je gaat hoe dan ook majestueuze vulkanen, reusachtige bergtoppen en beeldschone meren zien.
Te Araroa 3: Lake Tekapo
Noordereiland
De route door het Noordereiland neemt je mee langs de provincies Northland, Auckland, King Country, Whanganui, Manawatu en Wellington. Je begint hier je hikingavontuur langs een prachtige lange kustlijn die uitkijkt op de Tasmaanse Zee. Vervolgens kom je langs een aantal pittoreske dorpjes en grotere steden in de provincie Auckland. Daarna passeer je ook nog eens de indrukwekkende slapende vulkaan Mount Pirongia. Op deze bergketens vind je ook nog eens de zeldzame Dactylanthus toylorii: een bloem die leeft óp andere bomen. Maar misschien nóg indrukwekkender is de overgang tussen provincies King Country en Whanganui. Hier betreed je namelijk het wonderschone Tongariro National Park , met de Tongariro Alpine Crossing als hoogtepunt.
Te Araroa 4: Tongariro
Zuidereiland
De route door het Zuidereiland neemt je mee langs de provincies Nelson Marlborough, Canterbury, Otago en Southland. In het noordelijke deel van Zuidereiland is de route nog een fluitje van een cent, maar wordt deze langzaam steeds pittiger. Vooral in Canterbury wordt de route ruiger en vind je hier dichte bebossing en grote rivieren. In het hart van de Mackenzie Basin vind je vervolgens Lake Tekapo : een meer zó blauw, dat je een zonnebril nodig hebt. Provincie Otago verrast je vervolgens met fijne wandelingen langs verschillende dorpjes waar menig toerist graag komt, vanwege de vele buitenactiviteiten die je hier kunt doen. En voordat je de finish bijna ruikt in Bluff, kom je in de provincie daarboven nog langs Mount Roy. Deze práchtige berg geeft je op Roys Peak een fenomenaal uitzicht over Lake Wanaka , Mount Aspiring en de Matukituki Vallei.
Te Araroa 5: Roys Peak
Hoe bereid je je voor op zo’n lange hike?
Voor de Te Araroa is het in ieder geval belangrijk om je te registreren voordat je uitdaging aangaat. Dit is gratis! Maar op deze manier kunnen beheerders en organisaties rekening houden met andere wandelaars en voorzieningen etc. Daarnaast kom je op het Noordereiland regelmatig dorpjes of steden tegen waar je voedsel kunt inslaan. Op het Zuidereiland is dat niet zo. Hier wordt gewerkt met voedselboxen die je (drie maanden) vooruit kunt sturen op je reis. In deze box kun je naast eten natuurlijk ook batterijen, zaklampen of andere handige benodigdheden stoppen die te zwaar zijn om mee te sjouwen. Wat moet je verder meenemen op een vijf maanden durende hike? Naast kampeerspullen, is het handig om kleding mee te nemen voor alle weersomstandigheden. Het kan koud zijn hoog in de bergen! Denk ook aan navigatiemiddelen, zoals kaarten met de wandelroutes of een GPS. Ook niet onbelangrijk: neem een speciale poo pot mee voor de grote boodschap... In de wildernis zijn natuurlijk niet overal toiletten geïnstalleerd. En het laatste wat je wilt is de prachtige flora en fauna in Nieuw-Zeeland verstoren met jouw verrassing!
Deze lange hike niet genoeg voor jou? Bekijk ook deze vijf Europese hikefestivals!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor