Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Deze roadtrip brengt je langs de leukste steden van Polen

18-05-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
4025 keer bekeken
  •  
Poznan polen
Zeg je stedentrips, dan zeg je waarschijnlijk niet Polen. Dat terwijl de Poolse steden garant staan voor authentieke architectuur, een indrukwekkende historie en hippe wijken. Ideaal, toch? En wij hebben alvast een route gemaakt langs de allerleukste. Hoef jij dat niet meer te doen. 
Route:  Poznań – Wroclaw – Krakau – Lódź – Warschau – Gdańsk
Reisduur:
10 tot 12 dagen
Poznań
Poznan polen
De aftrap van een route door schilderachtig Polen kan niet beter beginnen dan in Poznań. De barokke Fara-kerk is van binnen nog aantrekkelijker dan van buiten. De huizen hebben wat weg van de grachtenpanden in Amsterdam, maar zijn misschien wel mooier door hun kleurrijke versieringen. Niet doorvertellen.
In het centrum van Poznań vind je het eilandje Ostrów Tumski. Flaneer door de charmante straatjes en leer in een interactief centrum, vlak naast de kathedraal, meer over de geschiedenis van de stad. 
Wroclaw polen
Onterecht wordt Worclaw vaak nog gezien als een grauwe stad, maar je piept wel anders als je langs marktplein Rynek, Plac Solny of Malarska struint. Vanaf de toren van de St. Elizabeth-kerk heb je een prachtig uitzicht over deze kleurrijke straten en huizen.
Worclaw is ook bijzonder, omdat de stad is opgedeeld in twaalf eilanden. Een daarvan heet - daar is-ie weer -  Ostrów Tumski oftewel het Kathedraleneiland. Op dit eilandje staan maar liefst vijf kathedralen en een botanische tuin. 
Sprookjes komen uit in Worclaw; er zijn namelijk nogal wat kabouters verstopt in de stad. Probeer ze maar eens allemaal te vinden, dat houd je wel weer een paar dagen zoet.  Oh en je móet naar Neon Side Gallery als je gek bent op straatkunst en - je raadt het al - neon. 
Krakau Polen
De wijk Nowa Huta is zeer bijzonder. In het kader van het socialistisch realisme mochten bewoners zelf kiezen hoe hun wijk eruit moest zien. Nowa Huta moest dienen als modelstad, ter propaganda van het communisme. Een interessant (mislukt) experiment. 
Jong Krakau vind je in Tytano, een terrein met allerlei oude fabriekshallen die in 2016 zijn verbouwd tot de hipste  cafés, koffietentjes, restaurants, clubs en winkels.  Wie de stad wil ontvluchten kan binnen twintig minuten bij een 'verborgen lagoon' zijn genaamd Zakrzowek. In de zomermaanden kan je er zwemmen of zelfs duiken. 
Krakau Zakrzowek Polen
We hoeven je niet uit te leggen waarom het zeker de moeite waard is om naar Auschwitz te gaan. Het beroemdste en misschien wel indrukwekkendste concentratiekamp ter wereld ligt op iets meer dan een uur rijden vanaf Krakau. 
Aanrader: maak ook een uitstap naar de zoutmijnen van Wieliczka. Een ondergrondse wereld van tunnels, mijnen, kapellen, kamers en zoutmeren gaan voor je open. Dan heb je drie van de zeven wonderen van Polen alvast afgevinkt. Want niet alleen de zoutmijn valt hieronder, ook het oude centrum van Krakau en het Wawel Kasteel wordt meegeteld in dit rijtje.  
Lódź Foto: Whitelook / Shutterstock.com
Lodz Polen : Shutterstock Whitelook

© Foto: Whitelook / Shutterstock.com

Deze kende je vast nog niet. Lódź is een typisch gevalletje van: ondergewaardeerde, grauwe industriestad, die opeens is veranderd in een creatieve broedplaats. En goed nieuws: de massa heeft dit nog niet ontdekt. Sommige reisblogs durven Lódź zelfs het onbekende Poolse broertje van Berlijn te noemen. Zo, steek die maar in je zak.
Oude fabrieksgebouwen zijn volledig opgefleurd door muurschilderingen en de rode bakstenen doen industrieel aan. Dwaal in de vele boetieken, koffietenten en galerieën van Lódź. Sla de gigantische, voormalige fabriek Manufaktura niet over als je op zoek bent naar een hipsterhemel. 
Lodz polen manufaktura
Lódź is het Hollywood van Polen. Hier hebben beroemde Poolse regisseurs op de filmschool gezeten en er is zelfs een bescheiden Walk of Fame. Een bezoek aan het Museum van Cinematography is daarom absoluut de moeite waard. 
Warschau Polen
De hoofdstad van Polen staat bekend als een 'feniks-stad', omdat Warschau tijdens meerdere oorlogen met de grond gelijk is gemaakt, maar toch steeds weer uit zijn as verrijst. En hoe! 
Bezoek de Multimedia-fontein voor een spectaculaire water - en lichtshow. Ga chillen of bootje varen in het Lazienki-park. Sla de opkomende wijken Praga en Saska Kepa niet over. En neem ook de tijd om de Poolse snack Pierogi te proeven. Het Poolse antwoord op de dumpling smaakt wat ons betreft namelijk extra lekker in de hoofdstad.
Ook grappig: ook al ligt Warschau zowat in het midden van Polen, het heeft een strand. Dus neem bij lekker weer je handdoek mee en ga zonnen op Plaza Miesjka. 
Gdansk 5
Een stad met een rijke geschiedenis. Maar historische gebouwen staan – in tegenstelling tot wat de architectuur doet vermoeden – er eigenlijk vrijwel niet. Het centrum is namelijk in de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd, maar gelukkig weer in oude stijl opgebouwd. 
Gdansk 2
Gdańsk zit vol indrukwekkende en helaas ook trieste verhalen. Zo begon Hitlers invasie van Polen bij Westerplatte, het onbewoonde schiereiland van de stad. Concentratiekamp Stutthof zit zo’n dertig kilometer verderop en is inmiddels in een museum veranderd. Bij de expositie Last Witnesses vind je getuigenissen van overlevenden. Verder ontstond in de jaren ’80 op de scheepswerven de vakbond Solidarność. Zij gaven, met hun roep om vrijheid, de aanzet voor de val van het communistische regime in heel Oost-Europa. 
Nog een gratis tip: boek je ticket in de zomer. Eind juli tot half augustus vind je in Gdańsk de St. Dominic’s Fair. Een ontzettend groot openluchtevenement dat vooral bestaat uit markten en optredens.
Dan ziet je reis er dus als volgt uit:
De tijden kunnen variëren in verband met verkeersdrukte. 
Polen_01
 • Poznań naar Wroclaw
     
  183 km, 2 uur en 30 minuten
 • Wroclaw naar Krakau
      279 km, 3 uur en 20 minuten
 • Krakau naar Lódź
      267 km, 3 uur en 40 minuten
 • Lódź naar Warschau
      141 km, 2 uur en 15 minuten
 • Warschau naar Gdańsk
      339 km, 4 uur en 30 minuten
Meer voorpret voor je roadtrip? In onze stadsgids van Gdańsk vertellen we je nog uitgebreider wat je in deze stad kan doen. 

Meer over:

polen, roadtrip, route
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.