Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Pierogi dumplings zijn hét Poolse comfort food

30 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Pierogi_ruskie,_Poznan,_2014
Japanners hebben gyoza’s, Italianen hebben gnocchi en de Polen vullen hun maag met pierogi: de Poolse dumpling variant.

Wat zijn pierogi’s dan precies? Pierogi’s zijn halvemaanvormige (en soms vierkantige) dumplings, meestal gevuld met aardappelen, kaas en kool. Maar de vulling van de deegkussentjes kan verschillen. Zo is de Russische variant, de  pierogi ruskie , gevuld met kwark, ui en aardappel. De meest traditionele vullingen bestaan uit gehakt, zuurkool en champignons. Maar met kerstavond eet men de vegetarische versie van de pierogi. In Polen is het dan namelijk traditie om vlees over te slaan.
Pierogi_ruskie,_Poznan,_2014
Of je de pierogi nou als snack, als avondeten of als toetje naar binnen werkt, maakt niet uit. De pierogi kent namelijk meer vormen en vullingen dan goed voor je is. Neem de  pierogi z truskawkami , een dumpling met aardbeienvulling. Vooral in de zomer zijn deze populair! Of de pierogi z mięsem , een dumpling met pittig varkensgehakt. Oh en onthoud vooral één ding: pierogi's en bestek gaan niet samen. Pierogi’s hoor je namelijk met je vingers te eten. Tenzij je te maken krijgt met zo'n zoete variant...
pierogi_sweet
Pierogi’s worden – anders dan bijvoorbeeld gyoza’s, die worden gestoomd – eerst gekookt en daarna in een pan gebakken. Bij het opdienen van pierogi’s hoor je nog een druppel boter of olie over de snacks heen te druppelen. Oh en vergeet de gekarameliseerde uien en bacon niet. Die maken deze verrukkelijke hap tiptop af. 
De Poolse dumplings zijn niet alleen populair in Polen. Ook in Rusland, Tsjechië, Estland, Slowakije, Letland, Litouwen en Oekraïne ga je niet ontkomen aan de deegsnacks. Voor een écht pierogi walhalla wil je overigens gewoon naar Polen, het moederland. Daar wordt in Krakau elk jaar in augustus het Pierogi Festival gehouden. En daar worden jaarlijks meer dan 100.000 pierogi’s overhandigd!
15272168484_136aaa54a2_b
Zelf een lading pierogi’s bouwen? De Poolse chef Dariusz laat je zien hoe!


Bekijk ook Korean BBQ: De smaak van Korea

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.