Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Authentiek Italië: deze historische stad barst van de charme

02-05-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3846 keer bekeken
  •  
bari italie
Zeg je Italië, dan zeg je in ieder geval geen Bari. En laat dat nou precíes de reden zijn om deze stad te bezoeken. In deze havenstad navigeer je door historische straten waar de locals je warm verwelkomen. Anders dan bij de grote spelers zoals Rome, Venetië en Milaan. Daar navigeer je vooral door menigtes van reizigers...
Als Bari op Tinder zou zitten, zou de profielomschrijving als volgt zijn: kronkelige straten, nauwe steegjes en historische panden. We durven erop te wedden dat je naar rechts zou swipen of een superlike uit zou delen. De Italiaanse havenstad aan de Adriatische Kust is rond 1500 vóór Christus gesticht en dat maakt ’t een van de oudste steden van Italië . Mocht je ooit een talent voor verdwalen willen ontwikkelen, dan is Bari het juiste adres. Sterker nog: je gaat er niet aan ontkomen om je weg te verliezen in dit doolhof van oude straten. Maar dat is in deze Italiaanse stad eerder een zegen dan een last.
bari italie

© Foto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Bari is de tweede grootste stad in het zuiden van Italië en telt 300.0000 inwoners. Het is zowel de hoofdstad van de provincie  Puglia  als van de gelijknamige regio. De stad bestaat uit twee delen: een nieuw gedeelte en een historisch gedeelte, genaamd Bari Vecchia. Het nieuwe gedeelte is voor winkelliefhebbers een paradijs. Vooral bij de Via Sparano kan je flink losgaan met je portemonnee.
bari italie

© Foto: Mitzo / Shutterstock.com

Basilica di San Nicola
In het oude gedeelte kan je onder andere de Basilica di San Nicola bezoeken, waar de relieken van St. Nicholas zijn opgeborgen. En dat is – jawel - de inspiratiebron van Sinterklaas. De hoofdingang met Arabische en Byzantijnse graveringen is op zichzelf al een plaatje om naar te kijken. En eenmaal binnen getreden, sta je versteld van gigantische, marmeren pilaren en gedetailleerde versieringen.
bari italie

© Foto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Teatro Petruzzelli
Voor je aanbevolen dosis cultuur kan je een bezoek wagen aan het Teatro Petruzzelli. Het hele jaar door worden hier concerten en opera’s gegeven. Een voorstelling bijwonen? Vergeet dan niet om nette kleding aan te trekken.
bari italie

© Foto: Mitzo / Shutterstock.com

Boulevard
Je kan Bari niet verlaten zonder te hebben gestruind over de boulevard oftewel de lungomare . De kans is groot dat je dit niet gaat vergeten, aangezien de plek ideaal is voor een frisse wandeling. Je kan behoorlijk wat kilometers maken langs deze kust: of je nou gaat wandelen, fietsen of hardlopen. En het zicht op de Basilica di San Nicola krijg je daar cadeau bij.
bari italie

© Foto: Tupungato / Shutterstock.com

Castel del Monte
Dekt de historische lading van Bari niet genoeg voor je? Wijk dan uit naar Castel del Monte. Dit middeleeuwse landhuis is gevestigd op de top van een heuvel in nationaal park Alta Murgia. Het is een van de best bewaarde kastelen in Zuid-Italië en staat sinds 1996 op de UNESCO-lijst.
bari italie
Trani
Op een kleine treinrit van Bari verwijderd, kom je in de pittoreske visserstad Trani terecht. Deze bestemming ten noordwesten van de havenstad is ideaal voor een dagtrip. Geniet hier van de mooie haven, wandel langs het strand of bezoek de romaanse kathedraal. Verder vind je in deze charmante stad genoeg cafés en eetgelegenheden om heerlijk bij uit te puffen.
bari italie
Alberobello
Een uur verder richting de zuidwestelijke kant van Bari bevindt zich het dorp Alberobello. Deze plaats staat vooral bekend om zijn trullo’s: typische witte huizen met een kegelvormig dak. Alberobello staat vól met deze aparte huisjes. Door alleen al te slenteren door de kronkelige trullo-straten ga je hier met een goed gevoel weg.
bari italie
Matera
Het zou gek zijn als we een dagtrip vanuit Bari naar Matera niet zouden benoemen. Matera is een van de oudste steden ter wereld waar nog mensen wonen en wordt vooral gekenmerkt door zijn grotwoningen oftewel sassi . De stad laat je geloven dat je een filmdecor instapt. En ergens klopt die gedachte, want Matera is al jaren een uitverkoren plek voor filmproducenten geweest. Zo diende de stad als decor voor The Passion of the Christ.
bari italie
Orecchiette
Tussendoor moeten de magen natuurlijk gevuld worden. Wij raden je aan om dat in Bari te doen met orecchiette , de populairste pastasoort van de regio. In Bari Vecchia is er zelfs een hele straat gewijd aan deze pasta: de Via delle Oriecchiette oftwel 'de straat van de oortjes'. Deze ‘oortjes’ worden met de hand gemaakt en liggen in grote bakken in de zon te drogen.
Foto: Joaquin Corbalan P / Shutterstock.com
bari italie

© Foto: Joaquin Corbalan P / Shutterstock.com

Zo. Als dit geen onderdompeling in het authentieke Italie is, weten we het ook niet meer. En anders kan je een tweede poging wagen tijdens deze schilderachtige  route door Italië.

Meer over:

puglia, italië, stad, bari
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.