Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Waar is Sinterklaas' lichaam?

17-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
662 keer bekeken
  •  
myra-header
De zwarte pietendiscussie kennen we inmiddels goed als één van de discussies die rondom Sinterklaas speelt, maar kende je ook de discussie rondom waar zijn lichaam nu eigenlijk is? En, nee, niet in Spanje.
Zoals waarschijnlijk veel van jullie weten, stamt onze goedheiligman op het witte paard af van Sint-Nicolaas. Sint-Nicolaas is een heilig verklaarde bisschop uit de Oud Griekse stad Myra (zie hierboven), wat nu de stad Demre is in Turkije. De stoffelijke resten van het lichaam van Sint-Nicolaas zijn al eeuwen een toeristische attractie en daarom ook erg gewild rondom de hele wereld. Maar niemand weet waar ze echt zijn…
1St._Nicholas_Church demre
De zoektocht naar Sint-Nicolaas
Ligt de beste man misschien in Turkije? Of toch in Italië? Vorig jaar oktober ontdekten Turkse archeologen met radars een onbeschadigde ruimte onder de Sint-Nicolaas kerk in Demre, dat in de buurt van Antalya in Turkije ligt. De Turkse archeologen hoopten hier misschien overblijfselen van Sint-Nicolaas tegen te komen. Eén probleem: het lichaam van de goedheiligman ligt volgens veel theologen al in Bari en Venetië  in Italië . Deze twee steden claimen nu elk de helft van het lichaam van de Sint te hebben. Opgravingen moeten nu nog uitwijzen of het lichaam van Sinterklaas inderdaad nog onaangetast in zijn geboorteplaats Demre ligt. 
1San_Nicola_da_Tolentino_(Venice)_-_Gloria_di_San_Gaetano_di_M._Bortoloni
Grote vraagtekens rond het graf
Hoe heeft dat lichaam zich dan verspreid? Waarschijnlijk hebben zeemannen het graf van Sint-Nicolaas in Myra rond het begin van de elfde eeuw al gedeeltelijk leeggehaald. Die hebben toen de resten van Sint-Nicolaas naar Bari gebracht. Later zijn de rest van de overblijfselen van de goedheiligman door kruisvaarders uit het graf gehaald en naar Venetië gebracht. Waarom? Misschien wilden deze zeevaarders en kruisvaarders de lichamelijke resten van Sint-Nicolaas, zijn relikwieeën, beschermen tegen de Turkse moslims. Of misschien waren ze gewoon uit op geld. Relikwieën waren namelijk enorm veel waard voor kloosters en kerken. 
De ontdekking van de onbeschadigde ruimte onder de Sint-Nicolaaskerk in Demre plaatst vraagtekens bij het bovenstaande verhaal. Misschien heeft hij er al die tijd nog gewoon gelegen? Hoe dan ook, deze ruimte kan ook best van voor Sint-Nicolaas' tijd zijn. 

De Sint Nicolaas basiliek in Bari
1Sint Nicholaas kerk Demre
Het is, al met al, lastig te achterhalen waar het lichaam nu echt is. In 2009 betoogde Turkije nog dat het lichaam uit Bari terug naar Demre moest komen, terwijl er nu dus ook een kleine kans is dat het lichaam dat land nooit verlaten heeft. En dit terwijl naast Turkije en Italië ook nog enkele kerken in Frankrijk , Duitsland , de Verenigde Staten, Canada en nog vele andere landen claimen een stukje van de beste man te hebben... Waar het vroeger ging om een jacht op gelovigen die de kerken gaan bezoeken als ze deze relikwieën bezitten, gaat het nu ook om de aantrekkingskracht die deze dingen op toeristen hebben. In 2017 zijn de relikwieën uit Bari zelfs overgevlogen naar Moskou . Ze hebben dus al een hele wereldreis gemaakt. 
Myra necropolis
Een bezoekje aan Myra
Of het lichaam van Sinterklaas nou wel of niet in Myra te vinden is, deze oude stad in Turkije is absoluut een mooie plek om te bezoeken. De ruïnes in de rotswand laten in ieder geval zien dat dit een plek van veel oude verhalen is. Maar verwacht er niet alleen te zijn! Want of het lichaam van de Sint er nu wel of niet nog is... het blijft een trekpleister voor veel toeristen.
Op zoek naar inspiratie voor leuke, kleine reiscadeautjes? Neem dan een kijkje op deze pagina
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.