Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Noord-Italië

Italië heeft prachtige steden en ook de mooiste dorpjes. Een goede bestemming voor een roadtrip dus. Twijfel je nog? Niet nodig! Deze roadtrip is de perfecte combo tussen avontuurlijk, cultuur snuiven en het Italiaanse genieten. Vertrek vanuit Nederland met de motor. Of boek een vliegticket vanuit Eindhoven of Amsterdam. Wanneer je minder tijd hebt. Net zo makkelijk en ook nog eens goedkoop.
Milaan de stad van de mode, de kunst en Il Duomo: het beginpunt van deze toer. Ook Galleria Vittorio Emanuele is zeker een hoogtepunt van deze bruisende stad. Spreek wat af met de echte Milanezen via With Locals en leer de stad op een bijzondere manier kennen. Het avontuur begint de Dom van Milaan. Op naar de Kathedraal van Florence! Natuurlijk kun je deze trip ook met de auto maken. Maar wat is er nou leuker dan een toertje op een stalen ros? Precies, helemaal niets. Net als Jan kun je bij HP Motorrad makkelijk een motor huren om vervolgens te vertrekken naar Genoa.
Onderweg is een uitstapje naar Staglieno Cemetary zeker een aanrader. Op deze prachtige begraafplaats zie je de meest gigantische monumenten en verbazingwekkende sculpturen. Cross vervolgens door naar de stad in het hart van de Italiaanse Riviera: Genoa. Deze stad ziet er echt uit als een Italiaans filmdecor vol gekleurde huizen, een en al sfeer. In de stad kun je goed overnachten. Nog leuker: boek online makkelijk via appartementje van een local. En wordt wakker aan een kleine vissershaven. Living the good life!
Het leuke van een roadtrip maken is natuurlijk dat je overal kunt stoppen. Pauzeer de volgende dag, onderweg naar Santa Margherita Ligure, in het pitoreske Camogli. Vroeger betaalde je daar belasting per raam dat je huis had. En aangezien niemand graag belasting betaalt. Vind je er overal gekleurde huizen met op de muren geschilderde ‘ramen’. Vanuit Santa Margherita Ligure kun je een bijzonder duik-uitstapje maken naar San Fruttuoso. Bij dit klooster wat je alleen te voet of per boot kunt bereiken. Vind je op 15 meter diepte een prachtig bronzen standbeeld van Christus.
Nog geen genoeg van het water na de frisse duik? Overnacht in La Spezia op een luxe boot bij Porto Mirabello. Ga je liever voor budget? In La Spezia kun je ook een prima hotel of hostel boeken. Vanuit het Italiaanse kustplaatsje pak je de trein naar Vernazza. Een van de dopjes van Cinque Terre. Tegen rotsen opgebouwde gekleurde dorpjes zijn een bezoek waard. Hou je mierzoete witte wijn? Dan is deze plek al helemaal wat voor jou! Ook kun je een lokale wijnboer bezoeken en daar wellicht een glaasje (of twee, of drie of vier) proeven. Salute!
Vertrek na dit toeristische uitstapje in de Riviera naar de prachtige binnenlanden van Toscane. Met als bestemming de culturele hoofdstad van Europa: Florence! In het Italiaanse Firenze bezoek je het Uffizi Museum en de Vasari Corridor. De mooiste cappuccino drink je bij Marco.  Én… Natuurlijk, als eindpunt van de roadtrip: de Dom van Florence. Rij of vlieg vanaf hier weer naar Nederland. Of zet je eigen roadtrip voort in de richting van Pisa of Rome. De Italianen zeggen niet voor niets: la vita è bella, het leven is mooi!
Vervoer
Voor nog geen 40 euro heb je een vliegtuig enkeltje naar Milaan. Daar kun je een motor huren voor ongeveer 100 euro per dag, afhankelijk van het het soort en het merk. Ook kun je natuurlijk gewoon zelf op de motor vertrekken vanuit Nederland. Treintickets naar Cinque Terre kun je terplekken op het station van La Spezia kopen. Handig is de Cinque-terre-dagpas die je voor 10 euro met de trein langs alle vijf de dorpjes brengt. Ook geeft de pas je toegang tot alle bezienswaardigheden. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Italiaans
Milaan

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.