Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Puglia

Het Zuid-Italiaanse gebied Puglia behoort tot de armste gebieden van Italië. Maar de regio is beladen met historie! Dit zie je vooral terug in het stadje Lecce. Een voorbeeld van deze historie is de Grotta della Poesia oftewel de Grot van de Poëzie. Volgens de legende baadde er in het helderblauwe water van deze grot een bloedmooie prinses. Dichters en schrijvers uit heel Italië waren zó onder de indruk van haar schoonheid, dat ze tig verhalen over haar schreven. Et voilà, zo ontstond de naam Grotta della Poesia. De grot is een ultieme plek voor een frisse duik. Als je durft…
Het zuiden van Italië heeft door de ligging aan de Middellandse Zee vele overheersers gehad. En dat is te zien ook. De Spaanse overheersers waren namelijk gek op de barokstijl, die ze meenamen naar Lecce. Gevolg? Een trip naar Lecce is een trip terug in de tijd. Lecce staat volgeplant met pietra leccese-gebouwen: een zacht type kalksteen, waarmee de fijnste details worden gemaakt. Naast dit type kalksteen spot je in Lecce ook regelmatig papier-maché oftewel cartapesta. Deze kunstvorm is zelfs kenmerkend voor Lecce.
Dat de stad bomvol historie staat, kan de eigenaar van het Faggiano Museum sowieso bevestigen. De eigenaar van dit museum wilde eigenlijk een restaurant starten. Wat er toen gebeurde? Het toilet overstroomde, waardoor rioolpijpen moesten worden verlegd. En opeens was daar HOPPA  een archeologische vondst. 7 jaar graven verder ontdekten ze een wereld van geheime gangen en kamers. En dat restaurant? Dat is er nooit meer van gekomen.
In de baroksferen overnachten? Dan is het B&B Little Dolce een must om in te slapen. Dit B&B bevindt zich in een antiek en karakteristiek pand, midden in de binnenstad van Lecce. Het gebouw is zo’n 400 jaar geleden gebouwd en dat maakt ’t een bijzonder pand om naar te verblijven. 
Eten
De keuken van Zuid-Italië wordt ook wel  cucina povera, oftewel ‘armeluiskeuken’ , genoemd. Cucina povera ontstond namelijk in schaarse tijden. Wat je op je bord kunt verwachten? Vooral seizoensgebonden en lokale ingrediënten die voorhanden liggen. Denk aan lamsvlees, maar ook aan vegetarische gerechten. Het meeste vee werd namelijk gehouden voor melk en kaas.
De Italiaanse keuken wordt in binnen- en buitenland geroemd, geprezen en vereerd. Verse vis uit de Middellandse Zee en groenten van het land zijn makkelijk op markten te verkrijgen.
De cocktailbar Colonial Cafe Drinks is perfect als afsluiting van een lange dag cultuursnuiven. Ook kan ’t handig zijn om Pizza&Co te onthouden, de low-budget pizzatent voor een snelle hap onderweg. En voor een toetje hop je de ijssalon Baldo Gelato in: voor het beste ijsje van Lecce! Althans, dat zeggen ze…
Vervoer
De stad Lecce heeft geen eigen vliegveld. Wel is ’t makkelijk te bereiken vanaf luchthaven Brindisi. Een retourtje Amsterdam-Brindisi krijg je al vanaf 170 euro. Hier ben je zo’n 5 uur mee onderweg, inclusief 1 overstap. Eenmaal in Brindisi aangekomen, rijd je binnen een half uurtje naar ’t oh zo mooie Lecce.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Italiaans
puglia.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.