Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Waterschappen willen geen rubbergranulaat meer in kunstgrasvelden

06-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP - Kunstgras
De Unie van Waterschappen vindt dat er geen rubbergranulaat in nieuwe kunstgrasvelden meer gebruikt mag worden, nu blijkt dat de rubberkorrels het milieu kunnen schaden. “Partijen moeten op zoek naar milieuvriendelijker alternatieven”, zo schrijft de Unie.
Ook moet een aanvullende milieurapportage voor rubbergranulaat worden opgenomen in de zorgplicht, vindt de Unie. De zorgplicht is wettelijk en houdt in dat iedereen voldoende zorg voor het milieu in acht moet nemen. De waterschappen willen dat er voldoende controle komt op de naleving van de zorgplicht.
Onderzoek na uitzending ZEMBLA
De waterschappen komen met deze aanvullende aanbevelingen na de conclusies uit het onderzoek dat is uitgevoerd door het RIVM. Dat onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de uitzending van ZEMBLA over milieuschade veroorzaakt door rubbergranulaat in kunstgras. Naast de waterschappen was ook het Ministerie van Infrastructuur en Milieu opdrachtgever voor het onderzoek.
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, liet afgelopen week weten , bezorgd te zijn over de milieueffecten van rubbergranulaat in kunstgras. Ze belooft met betrokken partijen te bekijken of nader onderzoek noodzakelijk is. Van Veldhoven zegt de komende maanden met gemeenten en andere betrokkenen te bekijken hoe de milieueffecten zijn te voorkomen of ten minste te verkleinen.
Lees de volledige reactie van de staatssecretaris op het rapport van het RIVM
Conclusies RIVM
Het RIVM concludeerde na onderzoek bij tien verschillende kunstgrasvelden dat rubbergranulaat kunstgrasvelden schadelijk kan zijn voor het milieu. Het leidt tot verhoogde concentraties vervuilende stoffen in de bermen rondom de velden. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat het drainagewater dat van de velden komt is verontreinigd. Deskundigen trokken in de ZEMBLA-uitzending ‘Tot op de bodem’ van 11 oktober 2017 dezelfde conclusies.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.