Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Staatssecretaris wil milieueffecten rubberkorrels in kunstgras voorkomen

04-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stientje van veldhoven
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, is bezorgd over de milieueffecten van rubbergranulaat in kunstgras. Ze belooft met betrokken partijen te bekijken of nader onderzoek noodzakelijk is. Dat zegt ze in reactie op het onderzoek dat het RIVM verrichtte naar aanleiding van de uitzending van ZEMBLA over kunstgras met rubbergranulaat. Van Veldhoven zegt de komende maanden met gemeenten en andere betrokkenen te bekijken hoe de milieueffecten zijn te voorkomen of ten minste te verkleinen.
Het RIVM concludeerde na onderzoek bij tien verschillende kunstgrasvelden dat rubbergranulaat kunstgrasvelden schadelijk kan zijn voor het milieu. Het leidt tot verhoogde concentraties vervuilende stoffen in de bermen rondom de velden. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat het drainagewater dat van de velden komt is verontreinigd.
RIVM: Water en bodem rond kunstgrasvelden vervuild
Tot op de bodem
Deskundigen trokken in de ZEMBLA-uitzending ‘ Tot op de bodem ’ van 11 oktober 2017 dezelfde conclusies. De uitzending vroeg het ministerie aan het RIVM om een onderzoek te doen naar de milieueffecten. Dinsdag kwam het RIVM met de conclusies van dat onderzoek naar buiten.  
“Ik ben in overleg met de bandensector en het RIVM om in kaart te brengen hoe milieubelastende stoffen in de toekomst zoveel mogelijk kunnen worden geweerd uit het ontwerp van banden om schoon hergebruik van materialen te bereiken”, laat Van Veldhoven weten.
Voorkomen dat korrels zich verspreiden
Ze onderschrijft het advies van het RIVM om te voorkomen dat rubberkorrels zich buiten de velden verspreiden. Daarover zegt ze: “Het bevoegd gezag kan binnen de bestaande wettelijke kaders de eigenaar van het kunstgrasveld aanspreken om de risico’s voor de omgeving te beperken en de bodem- en waterverontreiniging op een geëigend moment aan te pakken.”
De staatssecretaris beloofd de Kamer in het najaar te informeren over de resultaten van de genoemde vervolgacties.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.