Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tot op de bodem

11-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
883 keer bekeken
  •  
Het gebruik van rubbergranulaat van oude autobanden in kunstgrasvelden is mogelijk milieuvervuilend. Er komen stoffen uit het granulaat vrij die in bodem en water terecht kunnen komen, waaronder zink en minerale oliën.
In het afgelopen jaar besteedde ZEMBLA twee maal aandacht aan de mogelijke gezondheidsrisico’s van het rubbergranulaat. Mede naar aanleiding van die uitzendingen deed het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) nader onderzoek naar het rubbergranulaat. Dat nam de discussie over de gezondheidsrisico’s niet helemaal weg, maar het RIVM wees er ook op dat er milieurisico’s aan het gebruik van het rubbergranulaat kleven. Veel eerder al, in 2007, heeft het RIVM hier ook al op gewezen.
In ons land liggen inmiddels enkele duizenden velden met rubbergranulaat. Iedere zomer worden tientallen van die velden gerenoveerd. ZEMBLA onderzocht of er onder die kunstgrasvelden inderdaad bodemverontreiniging is opgetreden.
Dit voorjaar brachten de vier grote steden en brancheorganisatie BSNC een onderzoeksrapport uit, waaruit blijkt dat veel van de rubber korrels die op de kunstgrasmatten liggen verspreid raken in de omgeving. Wat betekent deze verspreiding van het rubber voor bodem en water?
ZEMBLA onderzoekt: wie zijn er verantwoordelijk voor de mogelijke milieuschade en hoe gaan de gemeenten, de bandenbranche en de aannemers die kunstgrasvelden aanleggen hiermee om?
Tot op de bodem: woensdag 11 oktober om 21:15 op NPO2.
Regie: Roelof Bosma
Research: Frans Glissenaar
Eindredactie: Manon Blaas
Lees de transcriptie van deze uitzending.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.