Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gemeente treedt op tegen illegale opslag kunstgrasmatten bij TUF Recycling

08-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Kunstgrasberg 4
De gemeente Dongen stuurt een deurwaarder langs bij TUF Recycling BV vanwege de openstaande dwangsommen waarvan het bedrijf tot nu toe slechts een fractie heeft betaald. Het is de laatste stap die de gemeente moet volgen voordat ze een bestuursdwang kan starten en actief een einde kan maken aan de illegale opslag van kunstgrasmatten op het bedrijventerrein.
De gemeente eist dat TUF de illegale opgeslagen bergen kunstgrasmatten meteen opruimt. Doet het bedrijf dit niet dan gaat de gemeente het zelf regelen en de kosten verhalen op TUF.
De kunstgrasberg
TUF is samen met Vink uit Barneveld het enige bedrijf in Nederland dat tegen betaling van 10.000 tot 20.000 euro per veld, kunstgrasmatten recyclet. Althans, dat belooft het bedrijf te doen. In de praktijk blijken bergen kunstgrasmatten illegaal opgeslagen te liggen op het terrein van het bedrijf in Dongen.  Dat is te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘ De kunstgrasberg ’ van 12 september 2018. In die uitzending blijkt dat TUF het al ruim twee jaar aan de stok heeft met de inspectie en de Omgevingsdienst.  Bij het bedrijf wordt tijdens iedere controle een waslijst aan overtredingen geconstateerd.
Kijk de uitzending 'De kunstgrasberg'
De burgemeester van Dongen verklaart in ZEMBLA dat ingrijpen bij TUF de gemeente met een probleem opzadelt: “We hebben er ook niets aan als het bedrijf failliet gaat en we komen te zitten met een heel groot terrein dat vol ligt met matten.” Saneren van het bedrijfsterrein van TUF kost volgens deskundigen minstens 3 miljoen euro. De gemeente lijkt er al rekening mee te houden dat die kosten niet in zijn geheel te verhalen zijn op het bedrijf.
Gemeentebestuur stuurt brief aan staatssecretaris
Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdag een brief gestuurd aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast heeft burgemeester Marina Starmans de staatssecretaris ook nog gebeld om de brief telefonisch toe te lichten.
In de brief vraagt de gemeente om mee te denken over een korte termijn oplossing voor het probleem in Dongen. Ook vraagt de gemeente om na te denken over een “oplossing voor het structurele probleem in Nederland”, omdat er voor het recyclen van kunstgras op dit moment in Nederland geen goede mogelijkheid of oplossing is.
Dat wordt onderstreept door partijen die spraken met TUF over overname van het bedrijf. Zo schrijft de gemeente Dongen: “Als belangrijk obstakel noemen de partijen het ontbreken van structurele mogelijkheden in Nederland voor het verwerken en recyclen van grote hoeveelheden kunstgrasmatten.”
Dongen heeft adviseurs ingeschakeld
Ondanks de vrees dat TUF het opruimen en saneren van het terrein waarschijnlijk niet kan betalen, zegt de gemeente erop gericht te zijn ‘dat betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen’: “De gemeente Dongen is in overleg met adviseurs, partners en betrokken instanties om samen te komen tot een zo effectief mogelijke oplossing voor de problematiek bij TUF Recycling.”
In 'De kunstgrasberg' is ook te zien dat recyclingbedrijf Vink in Barneveld al langere tijd regels overtreedt. In Gelderland volgde een spoeddebat over het bedrijf Vink en de rol van gedeputeerde Conny Bieze in het dossier. Bieze overleefde het spoeddebat. Er werd een motie aangenomen om te kijken hoe recycling van kunstgras beter kan. 
Het bedrijf KSP uit Lelystad dat zogeheten Cruijff Courts aanlegt en de versleten velden verwijdert, blijkt ze niet altijd te recyclen, maar in sommige gevallen door te hebben verkocht aan particulieren in onder meer Duitsland. De inspectie greep daarom afgelopen week in. Lees daarover meer in het volgende artikel:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.