Zembla

De kunstgrasberg

11-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
969 keer bekeken
  •  
Nederland is een kunstgrasland. Nergens anders ter wereld is er per hoofd van de bevolking zoveel kunstgras als in ons land. Afgelopen zomer werden in Nederland ruim 200 van die velden vervangen. Maar liefst een miljoen m2 kunstgras moest worden verwijderd. Dat is allemaal afval dat niet gestort mag worden. Waar blijven de oude velden? Waar blijft al dat plastic en al het milieuverontreinigende rubber dat erin zit?
Verwerkingsbedrijven beloven het keurig te scheiden en te recyclen. Gemeenten betalen daar ook fors voor. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Betrokkenen noemen dat ‘het best bewaarde geheim van de markt’.

ZEMBLA volgt het spoor van enkele transporten en komt terecht in een wereld van handelaren, frauderende kunstgrasverwerkers, afwezige toezichthouders en een groeiende kunstgrasberg.
ZEMBLA  - De Kunstgrasberg - woensdag 12 september 21.15 u. -  bij BNNVARA op NPO 2
Herhaling donderdag 13 september 10.10 u
Regie: Roelof Bosma
Research: André Nelis en Danny Brood
Eindredactie: Manon Blaas
Wederhoor:
Extra document:
- Brief van de gedeputeerde Conny Bieze aan Vink, waarin wordt meegedeeld dat is besloten de dwangsommen in te trekken en een gedoogbeschikking te verlenen, in afwachting van een definitieve vergunning.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.