Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege Vogels TV | 8 oktober 2022 | Miljoenenlijntje

06-10-2022

Het is een groene ader die door Zuid-Limburg loopt: het Miljoenenlijntje. De spoorweg van bijna honderd jaar oud vormt een lange strook die natuurgebieden aan elkaar verbindt. Met zijn bielzen en stenen creëert hij een uniek leefgebied voor veel planten en dieren. Denk aan de rotskaardespin of de zwarte reuzenmier, die in Nederland alleen bij dit spoorlijntje te vinden zijn. Of de muurhooiwagen, die in de tunnels onder het spoor leeft. De kalkrijke bodem levert een rijk gebied met veel planten en insecten, de perfecte jachtgronden voor de grauwe klauwier.

Uitzending zaterdag 8 oktober om 19.50 uur op NPO 2! Lees meer in de onderstaande artikelen:

Bijzondere mieren langs het spoor

Spoor Miljoenenlijntje creëert een typisch kalkgrasland

Boshommel keert terug langs het Miljoenenlijntje

Achter de Schermen

Wil je weten welke natuurgebieden TV bij jou in de buurt heeft bezocht? Kijk dan op de interactieve Kaart!

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties

Ogentroost
Ogentroost7 okt. 2022 - 14:12

Miljoenenlijntje is dat de IJzeren Rijn?

1 Reactie
vroegevogels
vroegevogels12 okt. 2022 - 11:43

Hallo! Nee, de IJzeren Rijn is een goederenspoorlijn die van Antwerpen naar het Duitse Ruhrgebied loopt. Het Miljoenenlijntje ligt tussen Kerkrade en Simpelveld en is nu een toeristische attractie. Wist je dat de aanlegkosten van de spoorlijn 1 miljoen gulden per kilometer waren? Daarom heet het traject het 'miljoenenlijntje'! Met vriendelijke groet, Vroege Vogels Redactie