Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Langs het Miljoenenlijntje keert de boshommel terug

  •  
07-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
633 keer bekeken
  •  

Langs het Miljoenenlijntje mogen wegbermen begroeid raken, worden er groene akkerranden aangelegd en bloeien er het hele jaar rond planten. Deze inspanningen zijn onderdeel van het ‘boshommelproject’, een initiatief in het Geuldal om een bij-vriendelijk landschap te creëren. De hoop is dat zeldzame bijensoorten zoals de boshommel terugkeren naar Nederland.

In 2020 zijn de eerste stappen gezet om het boshommellandschap te realiseren, met meteen resultaat! Al na een jaar werden er vier boshommels waargenomen. De in Nederland zeldzame bijensoort was voor het laatst in 2007 waargenomen in Nederland, maar hier lijkt nu verandering in te komen.

De boshommel

De boshommel is bruingrijs van kleur en heeft een zwarte dwarsband tussen de vleugels en op het achterlijf. Hij lijkt erg op de zandhommel, maar is te onderscheiden door zijn oranjerode achterlijfspunt. En wist je dat je de boshommel ook op geluid kunt herkennen? Bij het vliegen produceert deze hommel namelijk een schril geluid.

boshommel

De boshommel

Monitoring 

Studenten Hanna Haring en Wouter Oe gaan elke maand 140 locaties af om de soorten te inventariseren. Ze hebben de boshommel dit jaar op verschillende plekken gezien. Maar ze zien ook andere bijensoorten terugkeren en toenemen. Naast het monitoren van de bijen houden ze het aantal bloeiende planten in de gaten.

vierbandgroefbij

De vierbandgroefbij

© Vroege Vogels TV

“Zowel bijen als hommels zijn belangrijke bestuivers”, vertelt Hanna. “Als het slecht met de bijen en hommels gaat, gaat het waarschijnlijk ook snel slecht met heel veel plantensoorten”. De boshommel wordt daarom als symbool van biodiversiteit gezien: hoe meer er zijn, hoe hoger de biodiversiteit.  

Kijk de uitzending Vroege Vogels TV over het Miljoenenlijntje op zaterdag 8 oktober om 19.50 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.