Vroege Vogels
theme-icon
Natuur

Bijzondere mieren langs het spoor

  •  
07-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
711 keer bekeken
  •  

In 2014 is Vroege Vogels al eens bij het Miljoenenlijntje geweest met bioloog Jinze Noordijk. Hij houdt daar de populaties van zeldzame rotskaardespin en muurhooiwagen in de gaten. Maar Jinze komt nog met een andere reden graag naar het Miljoenenlijntje: mieren. 

Zwarte reuzenmier

Langs het spoor leeft een spectaculaire mierensoort, de zwarte reuzenmier. Het is een indrukwekkende mier waarbij de werksters tot 12 millimeter lang worden. De soort is op een aantal plekken in Nederland uitgezet, maar op de Miljoenenlijn leeft de enige natuurlijke populatie. En ook echt op het Miljoenenlijntje: de populatie is in 2004 gevonden in Schin op Geul in een spoorbiels vlak bij het station. Mogelijk is hier sprake van een vestiging op eigen kracht; de bielzen zijn namelijk voordat ze zijn gelegd zo bewerkt dat overleving daarin niet mogelijk is.

Het bijzondere van deze mier is dat hij, in tegenstelling tot de meeste mieren, juist in heel hard dood hout nestelt, zoals de spoorbielzen. Ook kunnen ze heel goed tegen een droge omgeving, waaraan goed te merken is dat de mier eigenlijk een meer zuidelijke soort is.

Bruine zaadmier

Daarnaast is er bij het spoor ook nog een andere zeldzame mier te vinden. De bruine zaadmier, die ook profiteert van het unieke klimaat dat het spoor levert. Net als de zwarte reuzenmier is het een soort waarvan het verspreidingsgebied meer in het zuiden ligt, maar waarschijnlijk op eigen kracht dit gebied heeft kunnen bereiken. Zoals de naam al aangeeft, leeft deze mier vooral van zaden. Handig als je in een droge, schrale omgeving leeft waar voedsel soms schaars kan zijn. Met de zaden kunnen ze namelijk voorraden aanleggen in hun nest.

Kijk de uitzending Vroege Vogels TV over Het Miljoenenlijntje op zaterdag 8 oktober om 19.50 uur op NPO 2!

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar