Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Muizen tijdens de winter

  •    •  
14-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23467 keer bekeken
  •  
huismuis_C-Shots by Rox

Huismuis

© Shots by Rox

Wie ruimt er toch elke avond m'n schuurtje op? Dat vroeg natuurfotograaf Rodney Holbrook zich dagenlang af. Al zijn spulletjes lagen elke morgen keurig weer in een bakje. Om te ontdekken wie zo vriendelijk was om zijn troep op te ruimen, plaatste de fotograaf een nachtcamera in de schuur. En tot zijn grote verrassing bleek het een muis te zijn, die spulletjes verzamelde om daar waarschijnlijk voedsel in te verbergen. Dat doen muizen namelijk vaker. Elze Polman van de Zoogdiervereniging vertelt over dit verzamelgedrag, welke muizen er in Nederland leven en hoe die verschillen van elkaar. En: hoe komen muizen met dit koude en natte weer de winter door?

Knibbel, knabbel, muisje

Muizen zijn net als cavia's, hamsters en ratten knaagdieren en komen overal ter wereld voor. Het zijn sociale dieren die in familiegroepen leven. Overdag slapen ze, in de nacht verzamelen ze bouwmateriaal voor hun nesten, of om voedsel onder te verstoppen. Muizen hebben niet allemaal hetzelfde dieet. Sommige smullen van granen, noten en zaden, anderen eten larven en insecten.

muis

© Screenshot video BBC

Wintercollectie

Muizen hebben diverse strategieën ontwikkeld om de winter te trotseren. De hazelmuis en slaapmuis, behorend tot de slaapmuizenfamilie, houden een langdurige winterslaap. Ze verlagen hun functies zoals stofwisseling en lichaamstemperatuur, om de winter te overleven. Ze zijn aangepast aan de beperkte voedselbeschikbaarheid.

Andere muizen, zoals veldmuizen en bosmuizen, leggen ondergrondse voorraadkamers aan, gevuld met zaden en stukjes plantenstengel, om de winter te overbruggen. Ze zoeken het hele jaar door naar voedsel. Huismuizen komen overal voor, met name waar mensen leven. 

Bedreigingen

Extreme kou brengt muizen steeds meer naar de steden, ze zoeken namelijk de warmte op. Maar door muizengif en katten overleven ze dat niet altijd. Ook hoogwater heeft invloed op muizenpopulaties. Veldmuizen in boerenland ondervinden hinder door overstromingen. Eikelmuizen en hazelmuizen, die voornamelijk in Limburg leven, hebben minder last van hoogwater. Hoogwater dwingt verschillende soorten, waaronder muizen, om op zoek te gaan naar nieuwe leefgebieden. Ook bevers worden weggejaagd door hoogwater, en zullen een nieuw thuis moeten vinden. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.