Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Love is in the air! | Compilatie Zelf Geschoten

  •  
14-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2473 keer bekeken
  •  

Vandaag is het Valentijnsdag en ook de dierenwereld staat in het teken van de liefde. Of nou ja, voortplanting. In het vroege voorjaar verleiden sommige dieren elkaar of zijn ze zelfs al aan het paren. Zoals deze halsbandparkieten, dassen, futen en ijsvogels! 

Halsbandparkieten

Deze twee halsbandparkieten maken elkaar het hof ín Het Hof, een park in Vlaardingen. Gefilmd door Vincent Verkuil. De gifgroen gekleurde halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit India en Centraal-Afrika, maar is sinds de jaren zestig in Nederland te vinden. De populaties in ons land zijn ontstaan uit ontsnapte en losgelaten kooivogels die verwilderd zijn. De vogel is behoorlijk afhankelijk van bijvoeding en leeft daarom alleen in stedelijke omgevingen. Zo leeft de parkiet in steden als Leiderdorp, Alkmaar en Alphen aan de Rijn.

halsbandparkiet_09.jpg

Halsbandparkiet

© Fotograaf: karelbuitenkam

Dassen 

De paring van dassen kan er heftig aan toe gaan. Dassen kunnen het hele jaar door paren, maar de piek is in februari. De zeug (het vrouwtje) is meerdere dagen loops en wil het liefst met meerdere mannetjes (de beer) paren. Tijdens de paring pakt de beer het vrouwtje stevig vast. Een paring kan erg lang duren bij de dassen. De parende dassen zijn gefilmd door Annelies Brands en Rachel Croonen. 

dassen_site

Dassen

© Jarno Zuiderduin

IJsvogels

Na het uitvliegen van de jongen begint de ijsvogel direct weer aan een nieuw nest. Het mannetje geeft hieraan vooraf vaak eerst een visje. Ze zijn eigenlijk het hele jaar door bezig met voortbrengen van jongen. Bij strenge winters overlijdt 90% van deze vogeltjes, dus die voortplantingsdrang is hard nodig de soort in stand te houden. De afgelopen jaren zijn op veel plaatsen de vogels geholpen door de aanleg van ijsvogelwanden. Belangrijk is dan wel dat er bij strenge winter wel open water in de buurt is. Video van Alex Molin.

ijsvogels_11.jpg

© Visoverdracht bij de ijsvogels. Fotograaf: ceesuri

Futen 

Futen tonen vaak spectaculaire balts rituelen. Het schudden met de koppen en het uitstaan van de kragen zijn bijvoorbeeld onderdeel van dit fenomeen. Tijdens het baltsritueel worden er twee dansen uitgevoerd. Bij de eerste dans gaan man en vrouw zij aan zij door het water. Bij de tweede dans worden er plantenslierten vanuit het water naar boven getild. Na deze dansen verwijderen de vogels zich van elkaar waarna ze daarna weer naar elkaar toekomen. Dan vindt de paring op het water plaats. De video is gemaakt door Hilde van Heuveln. 

Zwanen

In het vroege voorjaar zijn er al zwanenpaartjes gespot door een paar Vroege Vogels. Zij filmden de indrukwekkende balts, paring en ook de strijd die soms met concurrenten gestreden moet worden. In de compilatie zijn knobbelzwanen en zwarte zwanen te zien. Onderstaande video deelden we al eerder. De beelden zijn gemaakt door Harry Heuven, Myra Brons en Bob Meeuwis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.