Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Staat van het Dier, Bodemdierendag, Fenolijn en overige radio-onderwerpen

  •  
27-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Oude geschubde inktzwam

© Oude geschubde inktzwam. Fotograaf: Dirk Slijkhuis

Alle overige radio-onderwerpen uit de uitzending van zondag 29 september 2019.

De Staat van het Dier

Dieren in Nederland hebben het de afgelopen 25 jaar steeds beter gekregen. Er is meer aandacht voor het welzijn en de gezondheid. Ook is de wettelijke bescherming van veel dieren verbeterd. Dit concludeert de Raad voor Dieraangelegenheden. Tegelijkertijd zijn er onder meer in de veehouderij nog 'taaie' kwesties die om een oplossing vragen. De Raad presenteert in Vroege Vogels de ‘Staat van het Dier’. Over hoe de relatie tussen dieren en mensen in ons land is veranderd in de laatste kwart eeuw.
Lees meer in het nieuwsbericht:  naar een nieuw partnerschap tussen mens en dier

Start van de Bodemdierendagen

Onder onze voeten krioelt het van het bodemleven, waar wij totaal van afhankelijk zijn. We zien er bijna nooit iets van en onbekend maakt onbemind. Om beter in kaart te kunnen brengen hoe het gesteld is met de bodemdieren organiseert het Nederlandse instituut voor ecologie de Bodemdierendagen, nu al voor de vijfde keer.
Lees meer over de Bodemdierendagen

Stekers en bijters: de Japanse oester

De Japanse oester is strikt genomen geen steker of bijter, maar je kan er wel lelijk je voeten aan openhalen. De oester staat vaak rechtop in het water en heeft vlijmscherpe randen. In de Zeeuwse wateren is het dus uitkijken met zwemmen en pootje baden. En dan zit er ook nog de giftige Japanse snoerworm...

De Oostvaardersplassen: van minder grote grazers naar meer vogels

Een groot deel van de grote grazers uit de Oostvaardersplassen zal vertrekken en dat geeft meer ruimte aan de vogels. Het gebied gaat op de schop en er zullen bomen en struiken worden geplant om bosvogels terug naar het gebied te trekken, het moeras zal worden uitgebreid om nog meer ruimte te geven aan moerasvogels en het waterpeil zal veel meer worden aangepast aan de diverse seizoenen.

Hoe rollen golven?

De Technische Universiteit Delft onderzoekt al acht jaar lang de golven van de Noordzee op de  Zandmotor  bij Den Haag. Door de lage golven te onderzoeken hopen ze voorspellingen te kunnen doen over toekomstige mega-stormen. Hoe hoog zijn de Nederlandse golven? Hoe ver rollen ze het strand op? Waar ontstaan ze? Door alle metingen naast elkaar te leggen hopen de onderzoekers meer te kunnen vertellen over zandafslag of -aanwas en de invloed van toekomstige mega-stormen op onze kust. Uiteindelijk kunnen er zo betere maatregelen getroffen worden om onze kust in de toekomst beter te beschermen. 

Fenolijn, bel 035-6711338.

Het is herfst en dat is te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. De bladeren aan de bomen verkleuren en het regent paddenstoelen. Verder de laatste vertrekkende zwaluwen, een bokje onderweg uit Scandinavie en een echtpaar Turkse tortel, dat met de lente in de bol, weer is begonnen aan een nest.
Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op  035-6711338 .

Meer over:

fenolijn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor